20 Aralık 2019 Cuma

Aydın Valiliği JES'e karşı imza standı açılmasına izin vermedi!


20 Aralık 2019 12:00
 Son Güncellenme Tarihi: 21 Aralık 2019 14:56

Aydın Kızılcaköy'de JES'e ÇED onayı verildi. AYÇEP'in JES'e karşı imza standı başvurusu valilik tarafından reddedildi. AYÇEP ve köylüler köy köy, kapı kapı gezerek imza topluyor.

 
Fotoğraf: Ferdi Uzun/AA
Özer AKDEMİR
Aydın Valiliği geçtiğimiz günlerde ÇED raporu onaylanan JES'e karşı imza standı açarak imza toplamak isteyen AYÇEP'in başvurusunu reddetti.
ÇED RAPORUNA İTİRAZ İÇİN 10 GÜN SÜRE VERİLDİ AMA...
Aydın Efeler'e bağlı Kızılcaköy yakınlarında işletilmek istenen JES'e karşı 17 aydır direnen köylülere kötü haber geçtiğimiz günlerde geldi. Şirketin ÇED dosyası Ankara'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda yapılan İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısında uygun bulunarak onaylandı. Halkın itiraz ve önerilerini almak için 10 günlük askıya çıkarılan nihai ÇED raporuna Aydınlılar ve Kızılcaköylüler tepki gösteriyor. ÇED raporunun iptal edilmesi, JES projesinden vazgeçilmesi talebiyle Aydın Çevre ve Kültür Derneği (AYÇEP), imza masası açmak için izin talebinde bulundu. Ancak Aydın Valiliğince reddedildi.
"MANDALİNACI VALİ YARDIMCISI"NIN İMZASI VAR
JES'e karşı 21-22-23 Aralık 2019 tarihleri arasında üç gün süreyle açılmak istenen imza standına izin verilmediğini belirten Aydın Valiliği kararının altında da Vali Yardımcısı Musa Hulusi Arat'ın imzası var.
"DEMEK Kİ HALA OHAL İLE YÖNETİLİYORUZ"!
Valiliğin yasak kararını değerlendiren AYÇEP Yönetim Kurulu üyesi Avukat Hicran Danışman, kararda gerekçe bile olmadığına dikkat çekerek "Keyfiliğin açık ilanı. Demek ki memleket hala OHAL ile yönetiliyor. ÇED raporu halkın görüşüne açılıyor ama halkın bilgi sahibi olup görüş bildirmesinin kanalları keyfi bir şekilde kapatılıyor. Biz de sokak sokak kapı kapı dolaşıp halkı bilgilendirecek ve o imzaları toplayacağız" dedi.
"HAKLARIMIZI SOKAKLARDA ARAYACAĞIZ"
AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili de imza masalarına Valilik tarafından izin verilmemesine eleştirerek şunları söyledi: "ÇED sürecini kafalarında bitirmişler anlaşılan. Halka ÇED dosyasına 10 gün içinde itiraz etme hakkı veriyor yasalar. Biz de AYÇEP olarak halkın itirazlarına dair dilekçeleri ve imzaları alıp ilgili kuruma iletmek istedik. İşte bunu engelliyorlar. Halkın görüş, temenni ve bilgi edinme hakkını engellemek totaliter rejimlerde olan bir şey.
Halkın tepkilerini hiçe sayarak, Aydın'ın batısında yüzlerce kuyu açma hakkı veriyorlar şirketlere. Biz bu yasağa karşı sokaklarda, caddelerde, ev ev gezerek imza toplamaya devam edeceğiz. Halkın görüşlerinin bu şekilde engellenmesine karşı biz de haklarımızı sokaklarda arayacağız."
Reklam
KIZILCAKÖY'LÜ ŞENNUR EFE: PES ETMEK YOK!
Kızılcaköyünden Şennur Efe de "Bir Kızılcaköylü olarak toprağın üstünde verimi sağlıyoruz. Bunlar bu toprağın altını karıştırarak bizden ne istiyorlar? Biz bunlara karşı çıkmak için imza toplayarak itirazlarımızı dile getirmek istedik. Buna bile izin vermedi vali!. Toprağımıza, suyumuza, havamıza biz sahip çıkmayacağız da kim çıkacak? Buna karşın mücadeleye devam ediyoruz. Pes etmek yok! Gece gündüz sokak sokak, köy köy dolaşıp imza topluyoruz. Tanımadığımız evlerin kapısını çalıp imza istiyoruz, halk da imza veriyor, ilgi gösteriyor" dedi.
EKOLOJİ BİRLİĞİ: EKOLOJİ MÜCADELESİ YASAKLARLA DURDURULAMAZ
İmza kampanyasının valilik tarafından engellenmesine tepki gösteren Ekoloji Birliği, “Bileşenimiz AYÇEP, Aydın Valiliğine dilekçe ile, 21-22-23 Aralık 20219 tarihlerinde imza standı açmak için başvuru yaptı. Biliyoruz ki, imza standı açma başvurusu demokratik bir haktır. Dilekçe vermenin amacı Valilik tarafından güvenliğin alınması, bilgisi olması içindir. Aydın Valisi, yasaklama kararıyla demokratik bir talebi yasaklamakla şirketlerin çıkarına göre tavır almış oldu. Ekoloji Birliği olarak Aydın Valiliği’ni kınıyoruz. Ekoloji mücadelesi yasaklarla durdurulamıyor. Aydın halkı jeotermal santrallere karşı mücadele ile bunu kanıtladı. Aydın Valiliğine kararını değiştirmeye çağırıyoruz. AYÇEP mahalle mahalle, köy köy gezerek yine halkı bilgilendirme çalışmasını yapacaktır. Bu çalışmayı yapmayı Aydın Valiliği engelleyemeyecektir” denildi.

Çepeçevre Yaşam - Aydın Kızılcaköy halkının JES'e karşı direnişi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...