1 Aralık 2019 Pazar

Ekoloji Birliği: “Tüm Yaşam Savunucularını Kanal İstanbul Projesi’ne Karşı Mücadeleye Çağırıyoruz!”



 by Ekoloji Birliği - 1 Aralık 20192

“Çılgın Proje” olarak da tanımlanan “Kanal İstanbul” projesine karşı proje ile ilgili ayrıntılar aydınlandıkça duyarlı kamuoyunun tepkileri giderek artıyor. Projenin uygulanması durumunda coğrafi, ekolojik, ekonomik, sosyolojik, kentsel, kültürel, genel olarak bir yaşamsal ve ekolojik yıkım yaratacağı yönündeki endişeler giderek artarken, çeşitli kesimlerde ciddi tepkilere de neden olmakta.
Kanal İstanbul projesinin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna son şeklini vermek üzere 28 Kasım 2019 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı gerçekleştirmesinden sonra, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bakanlığa sunduğu Kanal İstanbul raporunda; “su havzaları, tarım alanları, orman gibi doğal kaynakların ekolojik sürdürülebilirliğini sağlamakta yetersiz kalacağı”na dikkat çekilmişti. Önceki gün de TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu tarafından yapılan açıklama ile projenin geri dönülmez tahribatlar yaratacağı vurgulanarak, çok geç kalınmadan bu projeden vaz geçilmesi istendi ve “insan eliyle hazırlanmış bir afet” olarak tanımlandı.
Bugün de Ekoloji Birliği tarafından bir açıklama yapılarak, “Kanal İstanbul projesinin derhal durdurulması gerektiği” belirtildi. Ekoloji Birliği’nin basın ve kamuoyuna yaptığı açıklaması, Kanal İstanbul projesini bir “ekolojik yıkım projesi” olarak tanımlarken, ayrıca tüm yurttaşları ve yaşam savunucularını da bu projeye karşı mücadele etme çağrısı içeriyor. Ekoloji Birliği tarafından bugün yapılan açıklama şöyle: 
Tüm Yaşam Savunucularını “Kanal İstanbul Projesi”ne Karşı Mücadeleye Çağırıyoruz!
“Çılgınlığın ötesinde, doğaya ve yaşama bir ihanet olan ‘Kanal İstanbul Projesi’ derhal durdurulmalıdır. 
Fotoğraf açıklaması yok.
Proje hakkında bilim insanları, meslek odaları, doğa koruma örgütleri ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan bilimsel çalışmalar ve raporlar dikkate alınmalı ve projeden derhal vazgeçilmelidir.
28.11.2019 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda yapılan İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısı ile Kanal İstanbul Projesi ÇED dosyasının son aşamasına geldiği biliniyor. Basına ve kamuoyuna yansıyan bilgilere göre de daha ÇED süreci tamamlanmadan ihale hazırlıklarının yapıldığı anlaşılıyor.
Bilim insanlarının raporlarına göre söz konusu projenin etkileri özetle aşağıda yer almakta;
Tarım arazileri tuzlanma nedeniyle kullanılmaz hale gelecek,
Kanala gelen deniz suyunun toprağa karışmasıyla yeraltı sularının da tuzlanması sonucu kullanılmaz olacak,
Su havzaları, tarım alanları ve ormanların sürdürülebilme olasılığı kalmayacak.
Çıkarılacak yaklaşık 1 milyar 155 milyon 668 bin metreküp hafriyatla deniz dolgusu yapılmak istenmesi de ayrı bir ekolojik dengenin zarar görmesine neden olacak. Kıyıların özellikleri bozularak akıntının etkisi değişerek kıyıları etkileyerek zarar verecek.
Üçüncü havaalanı ve üçüncü köprüden sonra, bu proje ile Kuzey Ormanları tamamen yok edilecek.
İstanbul ada haline gelecek, imar baskısı oluşacak, yeni yapılaşma artacak, betonlaşmış alanlar daha da artacak,
Proje, ormansızlaşma, betonlaşma, tuzlanma, kuraklaşma ile iklim krizinin daha da artmasına neden olacak.
Yeni rant alanları yaratacak olan ve Kanal İstanbul Projesi İstanbul halkına hiçbir yarar sağlamayacaktır. Yalnızca İstanbul’u değil, Trakya’yı ve Marmara, Karadeniz Bölgelerini de olumsuz etkileyecektir. Deprem alanı kapsamında olan İstanbul’un betonlaşma-yapılaşma alanının genişletilmesi yeni tehlikelerin doğmasına neden olacak.
Ekoloji Birliği olarak, Türkiye’de en büyük ekolojik yıkım projelerinden biri olan Kanal İstanbul Projesi’nin derhal iptal edilmesini istiyoruz.
Hem Marmara Bölgesinde hem de ülkemizin diğer yerlerinde yaşayan tüm yaşam savunucularını söz konusu projeye karşı mücadele etmeye çağırıyoruz. Söz konusu projeyi iptal ettirerek yaşanacak ekolojik yıkımın önüne geçmeliyiz.
İklim krizinin yarattığı felaketler, açlığa ve yoksulluğa yol açmakta, çifte sömürü altındaki kadınlar ve çocuklar da bu felaketten daha fazla etkilenmektedir. İklim krizinin artmasına yol açacak “Kanal İstanbul Projesi”ne karşı topyekün mücadelenin kaçınılmaz olması nedeniyle başta İstanbullular olmak üzere, tüm yurttaşlarımızı bu ekolojik yıkım projesine karşı çıkmaya ve bunu durdurmak için mücadeleye çağırıyoruz.”
EKOLOJİ BİRLİĞİ
https://ekolojibirligi.org/ekoloji-birligi-tum-yasam-savunucularini-kanal-istanbul-projesine-karsi-mucadeleye-cagiriyoruz/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...