20 Mart 2022 Pazar

 

20 Mart 2022 13:31

Yurttaşlar Kuşadası’nda yapılmak istenen GES’e itiraz etti: Tarım topraklarını korumak zorundayız!

Kuşadası'nda tarım alanları üzerine Söke Belediyesi tarafından yapılmak istenen güneş enerji santrali projesine itiraz edildi.

 


Fotoğraf: Mehmet Murat Yıldırım

Özer AKDEMİR

Aydın'ın Kuşadası Caferli Mahallesi’nde tarım alanları üzerinde Söke Belediyesi tarafından yapılmak istenen güneş enerji santrali (GES) projesine karşı yöre halkı Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne dilekçeler verdi. Yurttaşlar, GES projesi için çevre düzeni planı değişikliğine itiraz etti. 

GES İÇİN ÇEVRE DÜZENİ PLANI DEĞİŞTİRİLDİ

Geçtiğimiz ay askıya çıkarılan 37 bin metrekare büyüklüğündeki alanda GES ve santrale ait hizmet binaları projesi bölgede yaşayan yurttaşların tepkisine neden oldu. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 2022 ocak ayında onaylanan değişiklik esaslarının kamu kurumlarının görüşü alınmadan gerçekleştirildiği ifade edildi. Yörede yaşayan 13 yurttaş adına Av. Bülent Tokuçoğlu tarafından Çevre İl Müdürlüğüne verilen itiraz dilekçesinde GES tesisleri için geniş arazi parçalarının kullanımının gerektiği belirtilerek bu sebeple birçok kamu kurumunu ilgilendiren bir proje çalışmasının yapılmasının gerekli olduğu dile getirildi. Projenin Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’ne de aykırı olduğunun ileri sürüldüğü dilekçede, “Güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi tesislerinin kurulabilmesi için kurulumun yapılacağı arazinin marjinal tarım arazileri sınıfında olması gereklidir. Mutlak tarım arazisi, özel ürün arazisi ve dikili tarım arazisi dışında tamamen yerel ihtiyaçları karşılamak amacıyla tarıma açılmış arazilerin korunması şarttır. Tarımsal bütünlüğe olumsuz etkisi olacak GES tesislerinin kurulması için yapılan imar plan değişikliği anılan kanun ve yönetmeliğe aykırıdır” ifadelerine yer verildi. Projenin Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesine de aykırı olduğunun dile getirildiği dilekçede, Anayasa’nın çevrenin korunması ile ilgili 56. ve 90. maddelerine de atıfta bulunuldu. 

"GES TOPRAK KAYBINA NEDEN OLACAK"

Koruma altına alınması gereken tarım toprakları üzerinde GES yapılmasının toprak kaybı ve arazi bozulmalarına neden olacağına dikkat çekilen dilekçede, plan değişikliğinin tarımda sürdürülebilirlik ilkesine aykırı olduğu dile getirilerek iptali istendi.

 https://www.evrensel.net/haber/457478/yurttaslar-kusadasinda-yapilmak-istenen-gese-itiraz-etti-tarim-topraklarini-korumak-zorundayiz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...