30 Mart 2022 Çarşamba

Çanakkale’nin içme suyuna 1,5 km uzaklıkta altın madeni için ÇED toplantısı yapıldı: 200 bin insanın suyunu riske atıyorsunuz

 

30 Mart 2022 09:47

Çanakkale’nin içme suyunu sağlayan Atikhisar Barajına 1,5 km uzaklıkta işletilmek istenen altın madeni için ÇED toplantısı yapıldı. Kurum temsilcileri ÇED raporunun yalanlarla dolu olduğunu söyledi.

 

Fotoğraf: Filiz Tekin

Özer AKDEMİR

Koza Altın İşletmeleri A.Ş tarafından Çanakkale İli Merkez İlçesi Serçeler Köyü ve Terziler Köyü mevkiinde işletilmek istenen altın gümüş madeni ile ilgili ÇED halkın katılımı toplantısı Serçeler Köyünde yapıldı. Çanakkale’nin içme suyunu sağlayan Atikhisar Barajına sadece 1600 metre uzaklıkta işletilmek istenen altın madeni ÇED toplantısına katılan kurum temsilcileri yargı kararlarının yok sayıldığı ve ÇED raporunun yalanlarla dolu olduğunu dile getirdiler.

“MADEN HAYVANLARIMI ÖLDÜRDÜ”

Proje ile ilgili şirket yetkilisinin sunumunun ardından söz alan Serçeler Köylülerinden Bekir Işıl, hayvancılık yaptığını belirterek maden işletmesinin hayvanların içme sularını bilinçli olarak kirlettiğini ve birçok hayvanının bu nedenle öldüğünü ileri sürdü. “Madeniniz burada çalıştığı sürece daha ne kadar hayvanımı katledecek?” dedi.

“FİRMA GERÇEKLERİ ÇARPITIYOR”

Köylülerin yanı sıra Çanakkale’den birçok yurttaş ve kurum temsilcisinin de katıldığı toplantıda söz alan Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, madenci firmanın gerçekleri çarpıttığını dile getirdi. Firmanın sunumunda 2017 yılındaki ÇED raporundan bahsedenken bu raporun 2021 tarihinde mahkeme kararıyla iptal edildiğini söylemediğin aktaran Mutluay, “Şu aşamada bile aldatarak işe başlıyorsunuz. İki tane bilirkişi raporu hazırlandı. Bu bilirkişi raporu 61 sayfadan oluşmakta ve şunu diyor, ‘içme suyu kullanma suyu ve sulama suyu havzalarında bu faaliyet yürütülemez’ diyor. Açın okuyun. Okuduğunuz mu bu raporu ? Kesinlikle hayır, neden okumadınız? Çünkü işinize gelmiyor” dedi.

200 BİN İNSANIN İÇME SUYUNU RİSKE ATIYORSUNUZ?

Firmanın iptal edilen ÇED raporunun yerini değiştirdiğini söylediğini belirten Mutluay, firmanın kapasite artışını yeni proje gibi sunduğunu ifade etti. Yeni projede patlatma yapılacak alanın Atikhisar barajına uzaklığını sadece bin 600 metre olduğunu belirten Mutluay, “Buradan 200 bin insan içme ve kullanma suyu aynı zamanda sulama suyu amacıyla yararlanıyor. Bunun bir alternatifi yok. 26 bin dönüm tarım arazisi buradan su alıyor. Bölgenin, ülkenin dünyanın en kaliteli meyve derinden, sebzelerinden üreticilerin üretimi, toprak buralar. Siz bunları riski edemezsiniz, mahkeme kararı, bilirkişi raporu bu ormanları kesemezsiniz diyor” diye konuştu.

AYNI YEMEĞİ ISITARAK TEKRAR HALKIN ÖNÜNE SÜRDÜLER

“Bilimsel temele dayanmayan bir raporla ve kandırmaca ile karşı karşı olunduğunu belirten Mutluay, “İptal edilen ÇED raporunu neden yüksek yargıya taşımadınız? Çünkü yangından mal kaçırır gibi aynı yemeği bir daha ısıtarak, daha da büyük tencerelerde kazanlarda pişirilerek bu halkın önüne sunuyorsunuz. Bu yargının ve hukukun arkasından dolanmaktadır” dedi.

“EN ÇOK YALAN DİNLEDİĞİM TOPLANTI BU OLDU”

Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı Hicri Nalbant ise "Bu bölgede çok sayıda proje tanıtım halkı bilgilendirme toplantılarına katıldım. En çok yalan dinlediğim toplantı bu toplantıdır! Ben sadece bu köye bu amaçla belki beşinci kez gelmiyorum. Her şeyi bırakıp, suyumuzu, havamızı, toprağımızı, ağaçlarımızı, ormanlarımızı savunmak için sürekli buraya gelmek zorunda mıyız? Neden geliyoruz? Mahkemenin verdiği kararlara uyumuyorsunuz, şirket uymuyor. Hadi şirketi anladım, onun için öyle geliyordur. Peki, çevre Şehircilik Bakanlığı neden uymuyor?” diye konuştu.

“DAVA BİTTİ DEFTER KAPANDI DERKEN…”

Toplantıda söz alan İda Dayanışma Derneği Başkanı Ekrem Akgül de şu ifadeleri kullandı; "Kozanın Serçeler ve Terziler coğrafyasında yapmak istediği 1881 hektarlık alandaki altın maden işletmesine karşı İda Dayanışma Derneği olarak dava açmıştık. Çevre hukuku bölümünde ders niteliğinde okutulacak bir bilirkişi raporu ile bu davayı kazanmıştık. Bu dava bitmişti, defteri kapanmıştı. Ancak ne oluyorsa o dava sürerken yeniden açılan kapasite artırım süreci başlatıldı."

https://www.evrensel.net/haber/458204/canakkalenin-icme-suyuna-1-5-km-uzaklikta-altin-madeni-icin-ced-toplantisi-yapildi-200-bin-insanin-suyunu-riske-atiyorsunuz

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...