30 Mart 2022 Çarşamba

ŞPO Çeşme Ayayorgi Koyu’nun imar plan değişikliğine itiraz etti

 

30 Mart 2022 09:34



Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi: Aya Yorgi Koyu kamunun kullanımından alınıp belli bir kesimin hizmetine sunulacak.

Görsel: Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi


Özer AKDEMİR
İzmir

Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İzmir Şubesi  Çeşme’de Aya Yorgi Koyu'nu yapılaşmaya açan plan değişikliklerine ilişkin itiraz dilekçesi yayımlandı.

BİLİMSEL DEĞİL RANT AMAÇLI

ŞPO’nun yayınladığı itiraz dilekçesinde Çeşme Dalyan ve Sakarya Mahalleri Aya Yorgi mevkine ilişkin imar plan değişikliklerinin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile onaylanarak askıya çıkarıldığı belirtilerek bu karaların bilimsel dayanaktan yoksun olduğunun altı çizildi.

Bütün bu kararlar ile alanın koruma statüsü ve alandaki mülkiyetlerin niteliği (zeytin deliceleri olan tarla, bağ ve zeytinlik, tarla ve delicelik vb.) göz ardı edildiğini belirten ŞPO itiraz dilekçelerinde, “mülkiyetlerin büyük bir kısmı kamuya ait olmasına rağmen, sosyal ve teknik altyapı alanları azaltılarak yeni getirilen kullanım kararları ile alan, kamunun kullanımından çıkarılmış, sadece belli bir kesimin hizmetine sunulmuştur” ifadelerine yer verildi.

YURTTAŞIN GÖRÜŞÜ ALINMADI

ŞPO itiraz dilekçelerinde plan değişikliğinin yurttaşlardan görüş  ve öneriler alınmadan, katılımcı bir süreç gözetilmeden yapıldığı belirtilirken, değişikliklerin mevzuata da aykırı olduğu ileri sürüldü.

KAMU YARARINA AYKIRI

ŞPO’nun itiraz dilekçesinde alandaki mülkiyetlerin niteliği ve büyük bir kısmının Maliye Hazinesine ait olduğuna dikkat çekilerek; “alan koruma statüsü açısından da korunması gereken bir bölgedir. Ancak zaman içerisinde alınan bahsedilen hatalı kararlar aracılığıyla alanın kamusal kullanımdan çıkarılıp sadece belli bir kesimin faydalanabileceği bir kullanıma çevrildiği görülmektedir. Bu bölgenin koruma mevzuatı, şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına aykırı bir şekilde planlanması geri dönülmesi mümkün olmayan zararlara neden olacaktır” ifadelerine yer verildi.

 https://www.evrensel.net/haber/458203/spo-cesme-ayayorgi-koyunun-imar-plan-degisikligine-itiraz-etti?a=oQM8

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...