18 Ağustos 2022 Perşembe

Dilek Yarımadası Milli Parkında ticarete izin veren şartnameye karşı dava açıldı

 

18 Ağustos 2022 16:31


Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda eğlence organizasyonu, konser gibi etkinliklerin yapılmasına olanak sağlayan şartnamenin iptali için dava açıldı.



Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel

Özer AKDEMİR

Aydın Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda mangal, yemekli düğün organizasyonu, konser gibi etkinliklerin yapılmasına olanak sağlayan şartnamenin iptali için dava açıldı.

Özel işletmelere ihale usulü verilen bu organizasyonların Milli Parklar Kanunu'na aykırı olduğu ve uygulanması halinde telafisi güç veya önlenemez zararlara yol açacağı gerekçesiyle yürütmenin durdurulması ve iptali talebiyle Aydın İdare Mahkemesi’ne dava açıldı.

BİRÇOK KURUM DAVACI OLDU

Kuşadası Kent Dayanışması, Caferli Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği, DİSK Emekli Sen Kuşadası Şubesi, Kirazlı Ekolojik Yaşam Derneği, TEMA Güzelçamlı Temsilciliği Tarım Ve Orman Bakanlığı aleyhine açılan davada, ihale şartnamesinin ulusal ve uluslararası birçok kanun ve sözleşmeye aykırı olduğu dile getirildi.

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı'nın belirli bölümlerinin "Kentsel Sit", "Arkeolojik Sit" ve "Doğal Sit" olarak da tanımlandığına vurgu yapılan dilekçenin sonuç ve istem kısmında maddeler halinde şu görüşlere yer verildi:

“TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYAN ZARARLAR ORTAYA ÇIKAR”

a) Milli parklar, ulusal ve uluslararası öneme haiz doğal ve/veya kültürel kaynak değerlerini barındıran alanlardır. Pek çok gelişmiş ülkede olduğu gibi ülkemizde de milli parklarda gerçekleştirilen rekreasyonel faaliyetlerin ana amacı milli parkın doğal ve kültürel kaynak değerlerinin ziyaretçilere tanıtılması ve doğa bilincinin oluşturulmasına katkı sağlamaktır. Davalı idarenin başında "doğa koruma" olan Milli Park Müdürlüğünün amacı, koylarda insanlara alkollü yemek servisi sağlamak ve düğün eğlence düzenlemek değildir. Bu faaliyetlerin hukuka açıkça aykırı olması ve telafisi güç ya da önlenemez zararlar doğurması nedenleriyle yürütmesinin durdurulmasını talep ediyoruz.

YÜRÜTMENİN DURDURULMASI İSTENDİ

b) Milli park çevresinde pek çok restoran, düğün ve eğlence mekanı zaten bulunmaktadır. Ancak Milli parkımız sahip olduğu doğal ve kültürel kaynak değerleri ile dünya üzerinde benzersizdir.  İhale sözleşmesine ilişkin şartnamenin işletmecinin sözleşme konusu oluşturan yapı tesis ve alanlarda eğlence programı, davet, düğün, konser, şenlik, temsil, tiyatro vb. etkinlikleri düzenleyebileceği/ düzenlettirebileceği hükümlerinin yürütmesinin durdurulmasıyla birlikte iptalini talep ediyoruz.

c) Hâlâ devam eden çevre düzenleme çalışmalarının durdurulmasını ve alanın tekrar doğal peyzaj görüntüsüne kavuşması yönünde peyzaj onarımlarının gerçekleştirilmesi gereklidir. (HABER MERKEZİ)

 https://www.evrensel.net/haber/468382/dilek-yarimadasi-milli-parkinda-ticarete-izin-veren-sartnameye-karsi-dava-acildi?a=oRNH

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...