24 Ağustos 2022 Çarşamba

Mezeköylüler isyanda: JES şirketinin kepçesi 18 bin incir fidanını inadına çiğnedi!

 

24 Ağustos 2022 15:28


Aydın Mezeköy’de JES şirketi jandarma gözetiminde çalışmalarına devam ederken köylüler, iş makinelerinin 18 bin adet incir fidanını inadına ezdiğini belirtti.



Fotoğraf: Metin Devrim


Özer AKDEMİR

Aydın'ın Köşk ilçesine bağlı Mezeköy’de JES şirketi çalışmalarına jandarma gözetiminde devam ediyor. Köşk Kaymakamlığı tarafından 7 gün boyunca giriş çıkışların yasaklandığı köyde jandarma devriye geziyor. Köylülerden Ömer Savaş, köylünün moralinin çok bozuk olduğunu belirterek “Şirket kepçesi incir fidanlığını inadına ezdi, 18 bin incir fidanı yok oldu!” dedi.

ŞİRKET JANDARMA GÖZETİMİNDE ÇALIŞIYOR

Mezeköylüler önceki gün gece yarısı yapılan jandarma saldırısının şokunu atmaya çalışıyor. Jandarmaların köylüyü darbederek yolu açması sonrası Efendi Jeotermal adlı şirketin iş makineleri, köylülere aitken acele kamulaştırma kararıyla elerlinden alınıp şirkete verilen tarlalara girdi. Tamamı zeytin, incir ve meyve bahçelerinin içinde bulunan alanlarda JES kuyusu açmak için çalışmalara başlayan şirketin ilk yaptığı işlerden birisi ise 18 bin incir fidanının bulunduğu tarlanın üzerinde iş makinesi gezdirmek oldu. Tarladaki zeytin fidanlarını ezilmekten kurtarmaya çalışan bir köylü kadın, şirket dozerine “Beni de çiğne!” diye tepki gösterirken köylülerden Ömer Savaş, iş makinensin inadına incir fidanlığını ezdiğini söyledi. Köylüler, şirket yetkililerinin kendilerine “Artık sizin tarlalarınız bizim. Ayak ayak üstüne atarak orada biz oturacağız” gibi sözlerle taciz ettiğini söylüyor.

KAYMAKAMLIK YASAĞI AZİZ NESİNLİK!

Öte yandan dün giriş çıkışların yasaklandığı köye giderek köylülerle görüşen Aydın Barosu avukatlarından Hicran Danışman, Mezeköy’e Çiyap ve Ayep üyelerinin alınmamasını hukuki olmaktan çok Aziz Nesinlik bir olay olarak değerlendirdi.

Av. Danışman şunları söyledi: “Anayasal haklar kanunla sınırlandırılabilir. Hiçbir kanun, Köşk Kaymakamlığına, Anayasal bir hak olan seyahat özgürlüğünü kısıtlama yetkisi vermemektedir. Hiçbir kurum yetkisini orantısız, sınırsız, keyfi olarak kullanamaz. Bir köye 1 hafta boyunca giriş çıkışların yasaklanmasının orantısızlığı ve keyfiliği tartışmasızdır”.

"KAMU DÜZENİNİ KAYMAKAMLIK BOZUYOR"


Fotoğraf: Metin Devrim

Köye giriş çıkışların yasaklanması kararına gerekçe olarak "kamu düzeni ve genel güvenliğin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, başkalarının hak ve özgürlüğünün korunması, Anayasadan ve kanundan doğan haklardan herkesin eşit şekilde faydalanması"nın gösterildiğine dikkat çeken Danışman, “Oysa köylüyü darbederek kamu düzenini ve genel güvenliği bozan kendisidir. Zeytinlerin doğanın yok edilmesine teşne olarak suç işleyen, bu kararla dahi Anayasa'yı ihlal eden kendisidir; başkalarının hak ve özgürlüğü derken kastedilen başkaları kimdir? Bir tarafta halk bir tarafta JES şirketi vardır.” dedi.

“HER ŞEY DEVLETİN BEKASI İÇİN”

Kaymakamlık kararında gerekçe olarak Mezeköylülerin can ve mal güvenliğinin gösterildiğini belirten Danışman şöyle konuştu:

“Yani kaymakamlık diyor ki, Mezeköylülerin huzurunu ben kaçırırım, can ve mal güvenliğini ben bozarım, siz anca doğanın nasıl talan edildiğini, zeytinlerin nasıl söküldüğünü, şirkete nasıl hamilik yapıldığını videoya çeker yayınlar,, herkesin görmesini sağlarsınız, köylüye hakkını hukukunu anlatırsınız, onlar da Anayasanın 56. maddesi der karşımıza dikilip, destek dayanışma mücadele yaşam hakkı memleket sevgisi hava su toprak dersiniz, demeyin; birleşmeyin, öğrenmeyin, öğretmeyin, anlatmayın; karşı çıkmayın.. Nitekim herşey Devlet-i Ali'nin bekası için...”.

 https://www.evrensel.net/haber/468752/mezekoyluler-isyanda-jes-sirketinin-kepcesi-18-bin-incir-fidanini-inadina-cignedi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...