25 Ocak 2023 Çarşamba

Akçay Sulak alana inşaat ruhsatının yürütmesi ikinci kez durduruldu

 

25 Ocak 2023 17:43


İstinaf mahkemesinin eksik bilirkişi incelemesi gerekçesiyle bozduğu karar sonrası yerel mahkeme Akçay Sulak alanı yapılaşmaya açan inşaat izninin yürütmesini ikinci kez durdurdu.

 


Fotoğraf: Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği

 Özer AKDEMİR

Akçay Sulak alanı yapılaşmaya açan inşaat izninin yürütmesi tekrar durduruldu. Yerel mahkeme İstinaf mahktemesince eksik bilirkişi incelemesi gerekçesiyle bozulan yürütmeyi durdurma kararı  sonrası istediği ek bilirkişi raporundan sonra bir kez daha yürütmeyi durdurma kararı verdi.

MAHKEME YÜRÜTMEYİ DURDURMUŞTU

Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı'nda Edremit Belediyesi tarafından verilen inşaat ruhsatlarının iptali için açılan davada yapılan bilirkişi keşfinin raporu bölgenin sulak alan niteliğine dikkat çekerek Edremit Belediyesinin verdiği ruhsatlar geçersiz olduğunu ortaya koymuştu. Edremit Belediyesi tarafından “Enginkent Akçay” adlı konut projesi için verilen inşaat ruhsatlarına karşı Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Doğa Araştırmaları Derneği, Yeşil Düşünce Derneği, Edremit Çevre Sağlığı ve Doğayı Koruma Derneği, Çevre Koruma Kooperatifi, Doğa Derneği ve bir grup yurttaş tarafından dava açılan davaya bakan Balıkesir 2. İdare Mahkemesi bilirkişi raporunun ardından projeye verilen ruhsat için yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

EK BİLİRKİŞİ RAPORU: RUHSATLAR MEVZUATA UYGUN DEĞİL

Mahkemenin 26/10/2022 tarihli ara kararı ile istenen ek bilirkişi raporunda “yürürlükte olmayan bir imar planına göre verilen imar durumu ve inşaat ruhsatlarının geçerli olamayacağı” görüşü ortaya kondu.

Balıkesir 2. İdare Mahkemesi bu ek bilirkişi raporu ile uyumlu olarak Edremit Belediye Başkanlığınca verilen inşaat ruhsatlarının yürürlükte bir plan olmadan verildiği için mevzuata uygun olmadığını belirterek işlemin hukuka uygun olmadığına hükmetti. Mahkeme işlemin uygulamaya devam edilmesi durumunda, telafisi güç veya olanaksız zararlar doğuracağı, böylelikle uyuşmazlığın esası hakkında karar verilinceye kadar maddi ve manevi varlığında telafisi güç zararların ortaya çıkabileceğini belirterek bir kez daha yürütmeyi durdurma kararı aldı.

Reklam

Reklam

"FLAMİNGOLARIN, YILAN BALIKLARININ YUVASIDIR"

Mahkeme kararı ile ilgili bir açıklama yapan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği “Çok mutluyuz! Kesin kararın  da bizden yana olacağına inanıyoruz. Akçay sulak alanı rantçıların inşaat alanı değildir. Flamingoların, yılan balıklarının yuvasıdır.” dedi.  

 https://www.evrensel.net/haber/480345/akcay-sulak-alana-insaat-ruhsatinin-yurutmesi-ikinci-kez-durduruldu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...