6 Ocak 2023 Cuma

"Güvenlerin öldürülmesi de Göktaş suç örgütünün işi olabilir"

 

06 Ocak 2023 04:13


Hablemitoğlu davasının ardından gözler Emekli Binbaşı İhsan Güven davasına çevrildi. Necip Hablemitoğlu'nun eşi Şengül Hablemitoğlu, ifadesinde eşinin İhsan Güven'le görüştünü söylemişti.



Şengül Hablemitoğlu (ortada) ve Özer Akdemir | Fotoğraf: Evrensel


Özer AKDEMİR

Kamuoyunda “Dost Tarikatı” diye bilinen oluşumun kurucusu Emekli Binbaşı İhsan Güven ve eşi Sibel Güven cinayetleriyle ilgili yeniden inceleme başlatıldı. Hablemitoğlu davası iddianamesinde İhsan Güven ve eşinin öldürülmesinin de Mustafa Levent Göktaş suç örgütünün işi olabileceği ileri sürülerek, buna yönelik araştırma ve incelemeler yapılacağı dile getirilmişti.

Emekli Binbaşı İhsan Güven ve eşinin 3 Mayıs 2004 tarihinde İstanbul’un Tuzla ilçesindeki evlerinde silahla öldürülmeleriyle ilgili soruşturma tekrar açıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Bürosu tarafından İstanbul İl Emniyet Müdürlüğünden talep edilen cinayetlere dair olay yeri inceleme raporları Hablemitoğlu dosyasının ekleri arasına girdi. Olay yeri inceleme raporu, ekleri ve uzmanlık raporları ile bir adet CD’den oluşan belgeler Başsavcılığa teslim edildi.

SANIKLAR BERAAT ETTİ

İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından Başsavcılığa gönderilen yazıda o dönem suikastı üstlenen İBDA-C örgütü üyesi kişilere ait olduğu ileri sürülen parmak izlerinin, suikastların işlendiği evin çeşitli yerlerinde bulunduğu dile getiriliyor. Suikastların İBDA-C örgütü tarafından üstlenilmesinin ardından yapılan operasyonda, örgüt üyesi olduğu ileri sürülen bazı kişiler gözaltına alınmış, bu kişilerin emniyet müdürlüğünde yapılan sorgulamalarında cinayeti işlediklerini kabul ettikleri ileri sürülmüştü. Savcılık ve mahkeme aşamasında emniyet ifadelerini reddeden kişiler, ifadelerinin işkence altında alındığı ve avukatları olmadan tutanakların imzalatıldığını iddia etmişlerdi. Yargılama sonucunda bu kişiler cinayetten suçlu bulunmuş, cezalar Yargıtay tarafından da onaylanmıştı. Bu kişilerin daha sonra Anayasa Mahkemesine (AYM) yaptıkları bireysel başvuru sonucunda AYM’nin sanıklar hakkında “adil yargılanma hakkının ihlal edildiği” yönünde karar vermesi üzerine İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden görülen yargılamada tüm sanıklar beraat etmişti.

MUMCUOĞLU’NUN İFADESİ SÜRECİ BAŞLATTI

Güven çifti suikastlarının Necip Hablemitoğlu suikastı dosyasına girmesi ise Hablemitoğlu’nun, İhsan Güven’le olan yakın ilişkisi ve Hablemitoğlu’nun yazdığı kitapların Güven tarafından gözden geçirilmesi gibi gerekçelere dayandırılıyor. Savcı, Hablemitoğlu davası iddianamesinde ölmeden önce Hablemitoğlu’nun İhsan Güven’le görüştüğünü, Hablemitoğlu suikastından yaklaşık 2 yıl sonra Güven’in de gözünden vurularak öldürüldüğünü belirtiyor. İddianamede, Hablemitoğlu suikastında tetiği çektiği ileri sürülen Eski Özel Kuvvetler Komutanlığı (ÖKK) Yüzbaşısı Tarkan Mumcuoğlu ve Binbaşı Fikret Emek’in, İhsan Güven’le görüştüğü de ileri sürülüyor. Bu iddia Tarkan Mumcuoğlu’nun Cumhuriyet Başsavcılığındaki ifadesine dayandırılıyor. Mumcuoğlu ifadesinde, İstanbul ili Tuzla ilçesine daha önceden gidip gitmediğiyle ilgili soruya önce hatırlamadığı yanıtını verirken, ifade devam ederken ÖKK İstihbarat Kısım Amiri Fikret Emek’le İstanbul Tuzla’da müstakil bir eve gittiklerini ve burada tekerlekli sandalyede oturan yaşlı bir adamla görüştüklerini anlatıyor. Adamla ne görüştüklerini hatırlamadığını söyleyen Mumcuoğlu’nun bu ifadesi savcı tarafından “anlatış biçimi itibarıyla görüştük dediği kişinin İhsan Güven olabileceği” şeklinde değerlendiriliyor.

GÖKTAŞ SUÇ ÖRGÜTÜ ŞÜPHESİ

Bu ifadenin ardından Başsavcılık, Güven çifti cinayetleri ile ilgili tüm kovuşturma, soruşturma dosyaları ve delilleri Hablemitoğlu dosyasına eklenmek üzere getirtiyor. Hablemitoğlu davası iddianamesinde savcı, İhsan Güven ve eşinin öldürülmesinin M. Levent Göktaş suç örgütü tarafından yapılmış olabileceğine dair şüphe olduğunu dile getiriyor. Bu hususun resen soruşturulduğunu aktaran savcı iddianamede, “İhsan Güven ve eşinin öldürülmesi eylemlerine ilişkin soruşturmanın henüz yapılmaya başlanması, maktul Necip Hablemitoğlu’nun öldürülmesi eylemi açısından kalan dava zaman aşımı süresi dikkate alınarak, tamamlanan soruşturma dosyası iddianameye konu edilmiştir. İhsan Güven ve eşinin öldürülmesi söz konusu örgütün eylemi olarak görülmesi halinde bu durum örgütün faaliyetleri açısından bir delil teşkil edecektir” diyor.

ŞENGÜL HABLEMİTOĞLU: EŞİM İHSAN GÜVEN’LE GÖRÜŞÜYORDU

Necip Hablemitoğlu’nun eşi Şengül Hablemitoğlu, 2016 yılında şu anki dava dosyasının savcısına verdiği ifadede, eşinin öldürülmeden önce İhsan Güven’le görüşmeler yaptığını anlattı. Şengül Hablemitoğlu ifadesinde konuya ilişkin şunları söyledi: “FETÖ ve diğer cemaatlerle ilgili eşimin kullanmış olduğu hablemit@ada.net.tr olan elektronik posta adresine de bilgi içerikli mailler geliyordu. Hatta bu mailler aracılığıyla o tarihlerde emekli albay olan ve daha sonra eşiyle birlikte evinde öldürüldüğünü basından okuduğum İhsan Güven ile görüşmeler yaptığını biliyorum. Hatta İhsan Güven ve birlikte olan kişiler kendilerini Dost Grubu olarak tanımlıyorlardı. Anılan kişinin Yalova’da bulunan yazlığına 2002 yılında, yaz aylarında davet edildi. Bu davette İhsan Güven, İhsan Güven’in öldürülen eşi, Ümit Emre, Şarkıcı Çelik ile buluştuğunu biliyorum. Hatta bunu fotoğraflamışlar ve bu fotoğraf da yukarıda belirttiğim eşime ait elektronik posta adresine gönderildi. Ben de gördüm. Bu fotoğraf İhsan Güven öldürüldükten sonra basına servis edildi. Eşimin çalıştığı bilgisayarda bu kayıtlı idi. Buradan alınmış ve servis edilmiş olabilir.”

HABLEMİTOĞLU DAVASININ İLK DURUŞMASI 14 ŞUBAT’TA

18 Aralık 2002 tarihinde Ankara’da evinin önünde öldürülen Dr. Necip Hablemitoğlu suikastının “FETÖ” yöneticilerinin yönlendirmesi ile o zamanlar Özel Kuvvetler Komutanlığı Alay Komutanı Mustafa Levent Göktaş’ın başında bulunduğu ÖKK askerleri tarafından yapıldığı ileri sürülüyor. Geçtiğimiz aylarda açılan suikast davasında, aralarında tutuklu M. Levent Göktaş’la birlikte bazı ÖKK askerlerinin ve cemaat üyesi olduğu ileri sürülen kişilerin de olduğu o sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis ve hapis cezaları isteniyor. Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek olan davanın ilk duruşması 14 Şubat 2023 tarihinde yapılacak.

https://www.evrensel.net/haber/478810/guvenlerin-oldurulmesi-de-goktas-suc-orgutunun-isi-olabilir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...