10 Mart 2023 Cuma

Karaburun’da kapasite arttıran RES’ler kültür rotasını da bölecek

 

10 Mart 2023 12:11


İzmir Karaburun’a bağı Mordoğan Mahallesinde RES şirketinin kapasite artışı ile ilgili yapmak istediği halkın katılımı toplantısı yurttaşların yoğun protestoları nedeniyle yapılamadı.



Fotoğraf: Karaburun Kent Konseyi

Özer AKDEMİR

İzmir Karaburun’a bağı Mordoğan Mahallesi yakınlarında bulunan Rüzgar Enerji Santralleri (RES) şirketinin kapasite artışı ile ilgili yapmak istediği halkın katılımı toplantısı yurttaşların yoğun protestoları nedeniyle yapılamadı. Karaburunlular yürüyüş parkurunun tam ortasına yapılmak isten RES’lerin ciddi bir doğa tahribatı yaratacağını dile getiriyorlar.

ÖZEL ÇEVRE KORUMA ALANI İLANI İŞE YARAMADI

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 2019 yılında Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen Karaburun’un ekolojisine zarar veren faaliyetler durmak bilmiyor. Yarımadada, 2013 yılından bu yana “Yenilenebilir doğal kaynaklardan faydalanarak elektrik enerjisi üretimi” adı altında sürekli artan RES ve Güneş Enerji Santralleri (GES) projeleri yöre halkının rızası olmadan, doğaya büyük zararlar verilerek gerçekleştiriliyor. RES şirketlerinin ruhsat alanları 484 kilometrekare yüzölçümü bulunan yarımadanın % 89’unu kaplamış durumda. Öte yandan RES’lerin tamamı Karaburun Yarımadasının 100 bin ölçekli çevre düzenleme planında tarım, orman ve mera alanları olarak belirlenen yerlere yapılıyor. Bu durum yöredeki tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yanı sıra turizme de ciddi zararlar veriyor.

TARİHİ YÜRÜYÜŞ ROTASININ ÜSTÜNE RES DİREĞİ

Karaburun’a bağlı turistik Mordoğan mahallesinde tam tarihi Efes/Mimas kültür rotası üzerinde bulunan RES’lerin kapasite artışı halkın tepkisine neden oldu. Yarımadayı birbirine bağlayan yürüyüş parkuru ağının üzerinde ki Mordoğan Çatalkaya mevkiinde kurulan  GRC Enerji'ye ait Emres RES’e karşı yöre halkı aylardır tepki gösteriyorlar. Halkın tüm tepkisine rağmen RES Şirketi kapasitesini arttırmak için Çevre,  Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurmuştu. Bakanlık bu kapasite artış projesi ile ilgili ÇED sürecini başlatırken, proje için halkın katılımı toplantısının Balıklıova Mahalleri’nde yapılacağı duyurulmuştu.

HALK ÇED TOPLANTISINI YAPTIRMADI

Önceki gün Balıklıova’da gerçekleştirilmek istenen halkın katılımı toplantısının yeri konusunda tepki gösteren Karaburun Kent Konseyi RES tesislerinin Karaburun Mordoğan’a kurulmaya çalışıldığını, buna rağmen ÇED toplantısının Urla Balıklıova’da yapılmak istenmesinin Karaburun halkının toplantıya katılıp, itirazını dile getirebilmesini engelleme girişimi olduğunu dile getirdi. Toplantı Karaburunlu yurttaşların, Kent Konseyleri, çevre örgütleri ve sendikaların temsilcilerinin yoğun protestoları nedeniyle yapılamadı. Toplantı tutanağında halkın projeye karşı çıktığı, bu nedenle ÇED toplantısında bilgilenmek istemediği yazıldı.

“BÖRKLÜCE PARKURU KULLANILAMAZ OLACAK”

ÇED alanının aynı zamanda Yarımada'yı saran ve birbirine bağlayan parkur ağı ile Efes/Mimas kültür rotası üzerinde bulunan Börklüce Mustafa Parkuru'nun bir kısmını da içine aldığına dikkat çeken Karaburun Kent Konseyi, “"Projenin uygulanması halinde, Börklüce Mustafa Parkuru kullanılamaz hale gelecektir. Ayrıca bu rotanın ortadan kalkmasıyla tüm yarımada'yı saran ve birbirine bağlayan parkur ağı ile Efes / Mimas Kültür Rotası da parçalanmış olacaktır. Hem merkezi karar vericilerin hem de yerel karar vericilerin Karaburun'un kalkınması için öncelikli faaliyet alanı olarak belirledikleri kültür ve doğa turizmi potansiyeli RES yatırımlarıyla büyük zarar görecektir. Ayrıca bu bölge, kuşların geçiş ve üreme alanı” denildi.  

 

 https://www.evrensel.net/haber/484565/karaburunda-kapasite-arttiran-resler-kultur-rotasini-da-bolecek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...