1 Mart 2023 Çarşamba

​​​​​​​Kirazlı'da tarıma ve zeytinciliğe darbe vuracak taş ocağına mahkeme freni

 

01 Mart 2023 15:44


Kuşadası'nın Kirazlı Köyü yakınlarında açılmak istenen, köylerde tarıma ve zeytinciliğe darbe vuracak olan kalker ocağı ve kırma-eleme tesisi projesi hakkında yürütmeyi durdurma kararı verildi.



Fotoğraf: EKODOSD


Özer AKDEMİR

Aydın'a bağlı Kuşadası ilçesi Kirazlı Köyü Köyü yakınlarında işletilmek istenen kalker ocağı ve kırma-eleme tesisi projesi hakkında yürütmenin durdurulması kararı verildi. Kirazlı köyün yanı sıra Söke Yamaç Köyü, ve İzmir'in Selçuk İlçesi Gökçealan Köyü tarım arazilerini olumsuz etkileyecek olan proje sahası antik çağlardaki ismi Toraks Dağı olan, günümüzde ise Gümüş Dağı olarak bilinen dağın zirve ve yüksek yamaçlarında yer alıyor.

ÇİMENTO FABRİKASI İÇİN BEŞ AYRI TAŞ OCAĞI AÇILACAKTI

Söke Çimento A.Ş. tarafından 5 ayrı ruhsat sahası içinde toplam 263 hektarlık açık ocak işletmesi ve 2 farklı kırma-eleme tesisi işletilmesi amaçlanan proje hakkında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2017 yılında ÇED Olumlu kararı verildi. Projenin etki alanı içinde yer alan Kirazlı Köyüne duyurulmayan bu kararı 2022 yılında proje sahası içindeki ormanlık alanlarda başlayan ağaç kesimleri sonrası öğrenen köyler dava açtılar. Kirazlı köylüleriyle birlikte Kirazlı Ekolojik Yaşam Derneği, S.S. Kirazlı Köyü Küplüce Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği tarafından Aydın 2. İdare Mahkemesi'nde açılan iptal davasında mahkeme 22.02.2023 tarihinde ÇED Olumlu kararının yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

TOZ ZEYTİNLİKLERE VE KÖYLERE TAŞINACAKTI

Mahkemenin durdurma kararının gerekçesinde özetle; projenin orman ekosistemine vereceği telafisi imkansız zararlara, sulama ve yeraltı su kaynaklarını besleyen mevsimsel akışlı derelerin faaliyetten zarar göreceğine dikkat çekildi. İşletmenin ocak sahalarından 250 ila 800 metre mesafelerde, verimli, kapama zeytinliklerin olduğuna ve proje faaliyeti sonucunda ortaya çıkacak olan tozumanın zeytinliklere zarar vereceğine dikkat çekilen kararda, işletme faaliyeti esnasında çıkacak olan tozun, rüzgarlar vasıtasıyla ve dağlık yapının ortasında adeta bir yol/kanal gibi olan vadinin yapısı nedeniyle zeytinlik sahalara ve köylere taşınacağı dile getirildi.

MAHKEME İTİRAZ YOLUNU DA KAPATTI

Proje sahasının çevresindeki diğer faaliyetlerle birlikte kümülatif etki değerlendirmesinin de yetersiz olduğuna vurgu yapılan mahkeme kararında, “proje sahası içerisinde ve bu sahaya 3 kilometrelik mesafede zeytinlik alanlar bulunduğu, isletmeden kaynaklanacak tozun zeytin ağaçlarının vejetatif ve generatif gelişimini olumsuz etkileyeceği” belirtilerek, Zeytin Yasasına aykırı olan bu durum nedeniyle projeye verilen ÇED olumlu kararında hukuka uyarlılık bulunmadığı ifade edildi. Mahkeme heyeti oy birliği ile aldığı kararda ayrıca hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi imkansız zararlara yol açacağı gerekçesi ile itiraz yolunu da kapatarak yürütmeyi durdurma kararı da verdi.

“ADETA KÖYLÜLERE TAŞ YESİNLER DENİLİYORDU”

Köylüler ve dernekler adına davayı yürüten Cem Altıparmak mahkeme kararı ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı; “davada verilen bu karar, iklim değişikliği ile mücadele, tarım ve orman politikalarına aykırı olan, doğanın haklarını, biyolojik çeşitliliği ve yerel halkın geçim kaynaklarını umursamayan, köylülere adeta "taş yesinler" demekten öte bir şey şey sunmayan bu tür girişimlerin bir çıkmaz sokak olduğunu göstermesi açısından önemlidir”

 https://www.evrensel.net/haber/483811/kirazlida-tarima-ve-zeytincilige-darbe-vuracak-tas-ocagina-mahkeme-freni

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...