28 Şubat 2023 Salı

Mahkeme Bakanlığa bir kez daha; “Milli parkta düğün olmaz” dedi

 

 28 Şubat 2023 14:06


Aydın Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda düğün ve konser gibi etkinliklere olanak sağlayan sözleşmenin iptalini soran Tarım Bakanlığı’na mahkeme bir kez daha sözleşmenin iptal edildiğini açıkladı.



Özer AKDEMİR

Aydın Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda mangal, yemekli düğün organizasyonu, konser gibi etkinliklerin yapılmasına olanak sağlayan ihale sözleşmeni iptal eden mahkeme, kararı anlamayıp soran Tarım Bakanlığı’na bir kez daha ihale sözleşmesinin iptal edildiği yönünde yanıt verdi. Sözleşmeye karşı dava açan Kuşadası’ndan bir grup yurttaşın avukatı Bülent Tokuçoğlu kararın uygulanması konusunda hiçbir tartışmaya yer kalmadığını dile getirdi.

MAHKEMENİN İPTAL KARARI

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Zeus Mağarası ve Çevresinde Yapılacak Büfelerin yanı sıra çeşitli koylardaki Kır Lokantası, Plaj İşletmeciliği ve Dalış Eğitim gibi işletmelerin ihale usulü ile özel işletmelere devredilmesi ile ilgili ihale Aydın 2. İdare mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Mahkeme kararına karşın ihaleyi kazanan işletme “Zimnen red edilen başvurularında bile ihale iptali talep edilmemişken sözleşme nasıl iptal edildi?” diye haberleri yalanlayarak çalışmaya devam ettiklerini açıklamıştı.

MAHKEME: SÖZLEŞME HUKUKA AYKIRI

Tıpkı ihaleyi kazanan işletmeci gibi Milli Parktaki işletmeleri ihale ile özel şirkete devreden Tarım ve Orman Bakanlığı da mahkeme kararının sözleşme iptali anlamına gelip gelmediği yönünde istediği açıklamaya mahkeme yanıt gönderdi. Bakanlığın talebine mahkeme tarafından gönderilen yanıtta, sözleşme iptali ile ilgili yapılan başvurunun Bakanlık tarafından zimnen reddedilmesinin hukuka aykırı olduğu yönündeki kararının altını çizdi. Mahkeme; “hukuka aykırılığı mahkeme kararıyla tespit edilen işlemin konu unsurunu teşkil eden ihale sözleşmesinin de hukuka aykırılığı sabit…” dedi. Mahkeme hukuka aykırılığı detaylı şekilde gerekçelendirdiğini belirterek Bakanlığı düzeltme talebine “düzeltilecek bir husus yok” yanıtını verdi.

TARTIŞMAYA MAHALKALMADI

Mahkemenin bu kararını yorumlayan Av. Dr. Bülent Tokuçoğlu “Bu kararla ihale sözleşmesinin iptal edildiği bakanlıkça da açıkça anlaşıldığından kararın uygulanması   konusunda hiçbir tartışmaya yer verecek husus kalmamıştır” dedi.

KAMU YARARINA AYKIRI

Kuşadası’nda bir grup yurttaş tarafından Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Zeus Mağarası ve Çevresinde Yapılacak Büfelere ve İçmeler, Aydınlık, Kavaklı Burun ve Karasu Koyları Alanlarında Kır Lokantası-Büfelerin ve Plaj İşletmeciliği, Dalış Eğitim gibi işletmelerin ihale usulü ile özel işletmelere devredilmesine karşı açılan davada Aydın 2. İdare kamu yararı vurgusu yaparak yurttaşlar tarafından sözleşmesinin iptali istemiyle yapılan başvurunun zımnen reddine ilişkin işlem de hukuka uyarlılık bulunmadığı sonucuna varmıştı.

 

 https://www.evrensel.net/haber/483695/mahkeme-bakanliga-bir-kez-daha-milli-parkta-dugun-olmaz-dedi

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...