2 Şubat 2023 Perşembe

"Milli parkta düğün olmaz" diyen mahkemeye, bakanlık itiraz etti

 

02 Şubat 2023 13:57


Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nda düğün, dernek organizasyonu ve mangal yapılmasına olanak sağlayan ihale sözleşmesinin mahkemece iptal edilmesine Tarım ve Orman Bakanlığı itiraz etti.



Fotoğraf: EKODOSD


 Özer AKDEMİR

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nda düğün, dernek organizasyonu ve mangal yapılmasına olanak sağlayan ihale sözleşmesinin mahkemece iptal edilmesine Tarım ve Orman Bakanlığı itiraz etti. Kamu adına milli parkı korumakla yükümlü olan Bakanlık ihaleyi kazanan şirketten yana tavır alarak Danıştaya temyiz başvurusunda bulundu.

AHDE VEFA İLKESİNE AYKIRI

Aydın 2. İdare Mahkemesinin verdiği kararın hukuka ve mevzuata aykırı olduğunu ileri süren Bakanlık temyiz dilekçesinde, “İhale sözleşmesinin iptali istemiyle yapılan başvurunun zimnen reddine ilişkin işlemin iptaline...” denilerek, öncelikle kararın yürütmesinin durdurulması ve ardından da bozularak kaldırılması gerektiği ileri sürüldü. İhale sözleşmesinin hukuk ve mevzuata uygun olduğunu ileri süren Bakanlık dilekçesinde, “Kamu hizmetlerinin etkin, düzenli ve verimli yürütülmesinin temini ile hizmetlerin gerekler ve kamu yararı hususları gözeterek işlem tesis edilmiştir” ifadelerine yer verildi. Bakanlık adına yapılan itirazda yerel mahkeme kararına şerh düşerek karşı oy kullanan mahkeme başkanının yazısına atıfta bulunuldu. Söz konusu ihalenin sadece işletmecilik işini değil, belli bir yatırım yapılmasını da gerektiren bir işi kapsadığına dikkat çekilen dilekçede, ihaleyi kazanan şirketin alanda yatırımları olduğu, sözleşme iptalinin hukukun ahde vefa ilkesine aykırı olduğu da ileri sürüldü.

KORUMA KULLANMA DENGESİ!

Milli Parklar Kanunu’na göre milli park olan bir yerde kaynak değerlerinin korunmasıyla birlikte halkın dinlenmesi ve eğlenmesine de izin verildiğini ileri süren Bakanlık, “Kaynakların sürdürülebilirliği esas olmak üzere, milli park olan yerlerin özellik ve nitelikleri göz önünde tutularak koruma ve kullanma dengesi dikkate alınarak hazırlanan planlar dahilinde izin verilebilmektedir” görüşünü ileri sürdü. Bakanlık itiraz dilekçesinde şu satırlar dikkat çekti; “Korunan alanların planlanmasında salt koruma anlayışı yerine, yakın çevresinde yaşayan yöre insanı olmak üzere, bu alanlarla doğrudan ve dolaylı olarak ilişki içerisinde olan kişi ve kuruluşların ihtiyaçları, talepleri, alışkanlıkları ve beklentileri de makul ölçülerde karşılanmakta olup milli park alanının tamamının mutlak koruma altına alınması söz konusu değildir”.


Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel

"BAKANLIKTAN İTİRAF: MİLLİ PARKLARDA BİNLERCE BENZER İHALE YAPTIK!"

TARIM ve Orman Bakanlığı Dilek Yarımadası’ndaki milli parkta dernek organizasyonu ve mangal yapılmasına olanak sağlayan ihale sözleşmesinin mahkemece iptal edilmesine itiraz ettiği dilekçede bir itiraf geldi. Bakanlık dilekçesinde Milli Parklar Kanunu’nda yer alan korunan alanlarda bugüne değin binlerce ihale yapıldığı ve halihazırda devam eden 386 adet işletmecilik sözleşmesi bulunduğuna dikkat çekti: “Bunlar arasında dava konusu işletmecilik sözleşmesinin konusu ile benzer şekilde milli parklarda işletmeciliğe konu ettiğimiz başkaca plaj, büfe işletmecilikleri de söz konusudur.” Bakanlık yerel mahkeme kararının uygulanması halinde telafisi güç zararlara sebebiyet vereceğini ileri sürerek kararın yürütülmesinin durdurulmasını ve açılan davanın reddini talep etti.

YEREL MAHKEME KAMU YARARINA VURGU YAPMIŞTI

İhale sözleşmesine karşı dava açan yurttaşların avukatı Dr. Bülent Tokuçoğlu Aydın 2. İdare Mahkemesinin, “İhale sözleşmesiyle milli parkın korunması için getirilen sınırlamaların esnetildiği, yüksek hava sıcaklıklarında muhtemel yangın tehlikesi nedeniyle tümüyle halkın girişine kapatılacak kadar eşsiz bu ekolojik alanda meydana gelmesi muhtemel en ufak bir zararın ihale ile güdülen kamu yararı ile karşılaştırıldığında üstün olduğu tartışmasız” şeklindeki kararının altını çizdi. Tokuçoğlu, Bakanlığın milli parkı korumakla görevli olduğuna dikkat çekerek, “Danıştay, Bakanlığın istediği yürütmeyi durdurma kararını vermezse mahkeme kararı geciktirilmeksizin yerine getirilmesi gerekir ve buna ilişkin süre kararın Tarım ve Orman Bakanlığına tebliğinden itibaren 30 günü geçemez” dedi.

 https://www.evrensel.net/haber/480960/milli-parkta-dugun-olmaz-diyen-mahkemeye-bakanlik-itiraz-etti?a=9UfR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...