27 Şubat 2023 Pazartesi

Hablemitoğlu suikasti davası: “Bu davadan mahkumiyet çıkarsa yargılanmayan AKP’li kalmaz!”

 

27 Şubat 2023 16:18

Hablemitoğlu suikasti davası: “Bu davadan mahkumiyet çıkarsa yargılanmayan AKP’li kalmaz!”

Levent Göktaş’ın avukatı Ali Soykan, Av. Yusuf Erikel’in mahkemedeki “Bu davadan mahkumiyet çıkarsa yargılanmayan AKP’li kalmaz!” sözlerinin davanın özeti olduğunu ileri sürdü.




Özer AKDEMİR

14 Şubat 2023 tarihinde başlayan Necip Hablemitoğlu suikasti davası 23 Şubat 2023 verilen ara kararla Mayıs ayına ertelendi. Suikast davasından siyasi iktidarı da zora sokacak bir sonuç çıkabilir mi? Levent Göktaş’ın avukatı Ali Soykan, Fikret Emek’in müdafii Av. Yusuf Erikel’in mahkemede “Çıkacak bir mahkumiyet kararı, FETÖ/PDY’nin terör örgütü olarak kabulünü 2002 yılına çeker. Olası bir hükümet değişikliğinde yargılanmayan AKP’li kalmaz" sözlerinin davanın özeti olduğunu ileri sürdü.

MAHKEME TAHLİYE HARİÇ NEREDEYSE TÜM TALEPLERİ KABUL ETTİ

Sanıkların ve sanık avukatlarının yanında Hablemitoğlu ailesinin avukatının da konuştuğu duruşmalar sonucu verilen ara kararda tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamının yanı sıra dosyadaki açıklığa kavuşturulması gereken birçok konuda yeni inceleme kararları verildi.

Davanın seyri ile ilgili görüşlerini aldığımız suikast emrini verdiği ileri sürülen Özel Kuvvetler Komutanlığı (ÖKK) MAK Alay Komutanı Levent Göktaş’ın avukatı Ali Soykan, mahkeme heyetinin sanık avukatların tahliye talepleri dışında neredeyse tüm taleplerini kabul ettiğini belirterek, bunun kendilerini umutlandırdığını söyledi. Soruşturma savcısı Zafer Ergün'ün mahkeme tarafından aynı zamanda duruşma savcısı olarak da belirlendiğini aktaran Soykan, savcı Ergün'ün iddianamesinde birçok eksiklik olduğu görüşünde. Mahkemenin aldığı ara kararla savcıya bir nevi yeniden hazırlık soruşturması yaptıracağını ve eksiklikleri tamamlanmasını istediğini iddia eden Soykan, “Bu deliller toplandığında sanıkların suçsuzluğunun ortaya çıkacağına inancımız tam” diye konuştu.

“OLAYIN AYDINLATILMASI YÖNÜNDE BİR İLERLEME YOK”

Avukat Soykan, bazı sanıkların o dönem kullandıkları telefonlarla ilgili bazı bilgilerin yanı sıra, HTS analizlerinde ekleme çıkarma olup olmadığının tespiti için bilirkişi incelemesi yapılmasını taleplerinin mahkemece kabul edildiğini dile getirdi. HTS kayıtlarında ve baz istasyon verilerindeki çelişkiler ile ilgili iddiaların bir müzekkere ile MİT’e sorulması talebinin mahkeme tarafından değerlendirmeye dahi alınmamasının dikkat çekici olduğunu söyleyen Soykan, MİT’in bu dosyaya sunduğu istihbari raporu hukuka aykırı bir şekilde delil olarak kullanan savcının kendi hukuksuzluğuna mahkemeyi de ortak etmek istediğini ancak mahkemenin ara kararında MİT’in adı dahi geçmediğini iddia etti. Soykan davada gelinen noktadaki bakış açılarını; “müvekkilim Göktaş özelinde gerçeğe bir adım daha yaklaşılırken, olayın aydınlatılması yönünde hiçbir ilerleme yok” diye özetledi.

Soykan ayrıca, davada tutuklu ÖKK binbaşısı Fikret Emek’in müdafii Av. Yusuf Erikel’in Erikel’in mahkeme heyetine; “Sizin buradan vereceğiniz olası bir mahkumiyet kararı, FETÖ/PDY’nin terör örgütü olarak kabulünü 2002 yılına çeker. Olası bir hükümet değişikliğinde yargılanmayan AKP’li kalmaz" sözlerinin davanın özeti olduğunu ileri sürdü.

“YİRMİ YIL ÖNCESİNİN DELİLLERİYLE CİNAYET AYDINLATILMAYA ÇALIŞILIYOR”

Tutuksuz sanıklardan astsubay Mehmet Narin’in avukatı Vural Ergül, suikast davasında 20 yıl öncesinin soğuk delilleri ile cinayetin aydınlatılmaya çalışıldığını belirterek, “bu gerçekten çok çok güç. Zaman aşımına uğramaktayken açılmış bu dava da sıradan bir cinayet davası gibi delil zaten olası değil. Ama soğuk delilerin de yargı denetimine elverişli, AİHM ve AYM kriterlerine uygun olmalı. Bu yüzden adil yargılama çok önemli! Sanırım mahkeme de bunun ayırdında ki savunma taleplerini büyük ölçüde kabul ederek gerçeği ortaya çıkartma çabasında görünüyor” dedi.

“HABLEMİTOĞLU AİLESİ YALNIZ BIRAKILDI”

Gerçeğin ortaya çıkartılması ne derece mümkün olacağının süreç içerisinde görüleceğini belirten Ergül, “Ama şu var ki Hablemitoğlu Suikastını dillerinden düşürmeyen CHP, ADD ve sair yapılar ile medya sanki Hablemitoğlu Suikasti yargılamaları hiç yapılmıyormuş gibi olup biteni görmezden geliyor! Adeta Hablemitoğlu ailesi bu süreçte yalnız bırakıldılar. Oysa bu dava Türk hukuk tarihimizin en önemli davalarından biri ama hiç kimsenin gündeminde bile değil! Öyle ki soruşturma sürecinde algı oluşturmak için maksatlı yayın yapan yandaş medya bile Hablemitoğlu Suikastı Davası'nı yok sayıyor!” görüşünde.

ÖRGÜTLE İLGİLİ YENİ CİNAYET İDDİALARI DA ORTAYA ÇIKABİLİR

Ergül, mahkemede yaptığı savunmada “Levent Göktaş suç örgütü” olarak tanımlanan suikasti gerçekleştirdiği ileri sürülen yapının hala devam edip etmediğinin araştırılması talebine şöyle açıklık getirdi; “Savcılığın örgüte ilişkin iddiasında örgütün son bulduğu tespiti yok. Şimdi tespiti gereken sorun şu; suç örgütü halen canlı, etkin bir örgüt mü yoksa amaçlarını gerçekleştirdikten sonra son bulmuş bir örgüt mü? Sanıkların aralarındaki ilişki anının tespiti zorunlu HTS ve MASAK raporunu bu nedenle talep etmiştim. Öte yandan uygulamaya göre örgütün birden çok suç işlemiş ya da işleyecek olması gerekir ki bu halde yalnızca Hamblemitoğlu suikastını işlemesi örgüt olması açısından yeterli değil. Bu da demektir ki dosyadan tefrik edilenler de dikkate alındığında önümüzdeki günlerde yeni cinayet iddiaları da bu yargılamanın konusu olabilir. Sedat Peker’in Göktaş ile ilgili “Yaşar Baba marifetiyle bana teklif ettiğin para karşılığı cinayetler” iddiası da unutulmamalı... “

Öte yandan, davanın geldiği süreçle ilgili değerlendirmelerini istediğimiz Necip Hablemitoğlu’nun eşi Prof. Dr,. Şengül Hablemitoğlu ailenin avukatı Ersan Barkın’dan bir yanıt gelmedi.

SAVCI: “SUİKASTİ GÜLEN VE GÖKTAŞ ÖRGÜTÜ İŞLEDİ”

İddianamede, Fethullan Gülen cemaatine bağlı bazı yöneticilerin azmettirmesi ile Özel Kuvvetler Komutanlığı’na (ÖKK) bağlı bir grup asker tarafından gerçekleştirildiği ileri sürülen suikastın gerekçesi Hablemitoğlu’nun Gülen cemaati aleyhine yaptığı çalışmalarla birlikte MİT müsteşarlığında adının geçmesi olarak gösteriliyor. O dönemde MİT’in başına getirilmesi olası isimler arasında gösterilen ÖKK / MAK Alay Komutanı Albay Levent Göktaş’ın bu nedenle Hablemitoğlunu emrindeki bir grup askere öldürttüğü iddia ediliyor. Bu iddialar nedeniyle suikastten 20 yıl sonra hazırlanan ididaname ile FETÖ yöneticilerinin yanı sıra ÖKK’dan emekli bir gurup asker ve adı silah ticareti ile anılan kişiler tutuklanarak sanık olarak yargılanıyorlar.

 https://www.evrensel.net/haber/483618/hablemitoglu-suikasti-davasi-bu-davadan-mahkumiyet-cikarsa-yargilanmayan-akpli-kalmaz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...