22 Şubat 2023 Çarşamba

Zeytinler sökülecek, gıda çarşısı yapılacak!

 

22 Şubat 2023 04:19


ÇİYAP: “Çine Belediyesi, onlarca zeytin ağacını gıda çarşısı yapılması için sökerek deprem toplanma alanına taşıdı.”

 


Özer Akdemir
İzmir

Aydın Çine Belediyesi ilçe merkezine birkaç kilometre uzaklıktaki Yolboyu köyü yakınlarında bulunan belediye arazisindeki onlarca zeytini söktü. On bir ili etkileyen depremlerin ikinci günü sökülen zeytinler yine ilçe merkezindeki halkın deprem toplanma alanı olarak bildiği bir alana dikildi. İlçenin farklı bölgelerinde de zeytin sökümü yapıldığı ileri sürülüyor.

ZEYTİNLERİ KÖYLÜLER TOPLUYORDU

Daha önce yakınlarındaki maden işletmelerinin yol açtığı çevre ve sağlık sorunları ile haberlerini yaptığımız Yolboyu köyü bu sefer de belediyeye ait zeytinliklerin sökülmesi ile gündemde. İlçe merkezine çok yakın bir konumdaki köyün yakınlarında Eysim ve Kaltun maden işletmeleri bulunuyor. Köy arazisi içindeki zeytinlik alan ise Çine Belediyesinin mülkiyetinde ve köylülerin yararlanması için yıllar önce dikilmiş. Tüm ülkenin deprem felaketine kilitlendiği günlerde bu zeytinlikten onlarca zeytin ağacının sökülerek taşındığını fark eden köylüler durumu Çine Yaşam Platformuna (ÇİYAP) aktardılar.

SÖKÜLEN ZEYTİNLER DEPREM TOPLANMA ALANINA MI DİKİLDİ?

Bu duruma dair gazetemize konuşan ÇİYAP Sözcüsü Ahmet Uslu, Yolboyu köyünden sökülen zeytinlerin Çine halkının deprem toplanma alanı olarak bildiği ilçe merkezindeki boş bir araziye dikildiğini tespit ettiklerini söyledi. Şimdiye kadar yaklaşık 150 kadar zeytin ağacının söküldüğünü belirten Uslu, “Zeytinlikte 100 kadar daha zeytin ağacı var. Zeytinler yaklaşık 50 yıllık, verimli ağaçlar. Her yıl köyüler bu ağaçlardan zeytinlerini alıyor, kalan zeytinler ise cezaevi, yurt gibi yerlere gönderiliyordu” dedi.

ZEYTİNLİK İKİ MADEN İŞLETMESİNE YÜZ METRE

Zeytinlik arazinin verimli tarım alanlarının olduğu bir bölgede bulunduğunu aktaran Uslu, “Burası aynı zamanda Çine’nin yıllardır en büyük yaralarından birisi olan iki kuars ve feldspat maden işletmesi, Eysim ve Kaltun’a da 100 metre uzaklıkta. Bölgede ayrıca bir et işleme tesisi var. Yapımı bitmek üzere olan 4 bin 500 kişilik cezaevi de zeytinlik alanın yakınlarında. Yine bu zeytinliğe komşu Çine Devlet Hastanesinin yapımı da devam ediyor” diye konuştu.

GEÇEN SENE ZEYTİN FESTİVALİ YAPAN ÇİNE BELEDİYESİ ZEYTİN YASASINI BİLMİYOR MU?

Ağaçların sökümü ile ilgili belediyeye giderek bilgi almak istediğini, Çine Belediye Başkan yardımcısının kendisine ağaçların bulunduğu alanda gıda çarşısı yapılması için söküldüğünü söylediğini aktaran Uslu, “Bununla ilgili belediye meclis kararını sordum ama net yanıt alamadım. Tam da tüm ülkenin deprem felaketi ile boğuştuğu bir zamanda, Çine Belediyesi gibi CHP’li bir belediyenin zeytin sökerek alanı yapılaşmaya açmaya çalışmasını yadırgadık. Kendilerine de bunu söyledik. Çine Belediyesinin zeytini koruyan Zeytin Yasası’ndan haberleri olduğunu sanıyoruz. Zaten geçen sene belediye Zeytin Festivali düzenleyerek zeytinin korunmasına dair mesajlar verdi. Şimdi bu yaptıkları ile çelişiyorlar” dedi.

"SANIRIM MADEN TOZUNU YARARLI BİR ŞEY SANIYORLAR?"

Zeytin sökümünün yapıldığı alandaki maden işletmeleri bulunduğunu ve bölgede yapılmaya başlanan hastane, cezaevi, gıda çarşısı gibi kurumların bu maden işletmelerinin tozlarından etkileneceğini söyleyen Uslu, “Belediye maden tozunu yararlı bir şey sanıyor sanırım? Yoksa bu kadar önemli kurum-kuruluşları bu bölgeye yaparak, tüm tozu Çine halkına eşit oranda yaymaya çalışmazdı?” diye belediyenin bölgedeki uygulamalarına ironi yaparak tepki gösterdi. 

FİDAN DEDİKLERİ ZEYTİN, TAŞINDIĞI KAMYONUN BOYUNU GEÇİYOR!

Belediyenin deprem felaketinin olduğu günlerde başlayarak bugüne kadar Çine’de zeytin sökümünü sürdürdüğünü belirten Uslu, henüz tespit edemedikleri yerlerden de zeytinlerin söküldüğünü gözlemlediklerini dile getirdi. “Gördüğümüz kadarıyla sadece Yolboyu değil Çine’nin farklı yerlerinde de zeytinler sökülüyor. 150 yaşını bulan bu zeytinlerin bir kısmının kamyonlarla taşınarak Akçaova beldesi yakınında bir düğün salonu peyzajı için dikildiğine dair yerel gazetede haberler çıktı. Güya belediye bölgenin güzelleşmesi için çeşitli yerlerden söktükleri zeytin fidanlarını buralara dikecekmiş! Fidan dedikleri zeytinler en az yüz elli yıllık ve fotoğraflarda çok açık biçimde görüldüğü gibi kamyonun boyunu geçiyor. Bunların nereden söküldüğü belli değil ama belediye 15 gündür harıl harıl zeytin söküp kamyonlarla bunları taşıyor” dedi.

ÇİYAP OLARAK GEREKLİ GİRİŞİMLERİ YAPACAĞIZ

Uslu tepkilerinin ardından Yolboyu yakınındaki zeytin sökümünün durduğunu ama Çine’nin başka yerlerinde sökümlerin devam ettiğini belirterek, ÇİYAP olarak bu duruma dair gerekli girişimlerde bulunacaklarını, gerekirse hukuki süreç başlatacaklarını söyledi.

 https://www.evrensel.net/haber/483062/zeytinler-sokulecek-gida-carsisi-yapilacak?a=nA6n

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...