20 Ocak 2015 Salı

Doğa ve bilim BATIÇİM’i tekzip ediyor



Özer Akdemir

İzmir kent merkezindeki iki çimento fabrikasından birisi olan BATIÇİM, geçtiğimiz günlerde çimento fabrikalarının doğaya verdiği zararı ve halkın buna verdiği tepkiyi anlattığımız habere tekzip gönderdi. Sonda söyleyeceğimizi başta söylersek, BATIÇİM’in tekzibi haberimizi yalanlamak yerine, doğruluyor. Öte yandan hem doğa, hem de bilim eş zamanlı olarak ’e tekzip gönderiyor!

GÜVENMEMEKTE HAKLI ÇIKTILAR

Buca Kaynaklar köyü yakınlarında kil ocağı işletmek isteyen BATIÇİM, halkın yoğun tepkisi ve eylemleri nedeniyle basına bu işten vazgeçtiğini açıklamıştı. Bucalılar ise şirketin bu açıklamasını inandırıcı bulmadıklarını, yaşam alanları için “Teyakkuz durumunda olmaya devam edeceklerini” söylemişlerdi. Nitekim, aradan bir iki hafta geçmeden şirket elemanlarının Kaynaklar ve Gökdere köylerinde ölçüm yapmaya çalışmaları yöre halkı tarafından engellenmişti. Kaynaklar Köyü Muhtarı Erhan Şen, şirketin “vazgeçtik” dedikleri alanda ruhsat alanlarını yenilemek için çalışma yaptıklarını belirterek, bunun kendilerinin şirkete güvenmemekte ne kadar haklı olduğunu ortaya koyduğunu açıklamıştı.

PARASINI VERDİK ORMAN İDARESİ KESTİ

Şirket, “BATIÇİM’e güvenmemekte haklı çıktılar” başlığı ile yaptığımız habere gönderdiği tekzipte, yapılan çalışmaları doğrulayarak, arazideki ölçümlerin “Ruhsat yenilemeye yönelik olmayıp, her sene yapılan rutin bir raporlamama” olduğunu ileri sürdü. Haberimizin ikinci kısmında aynı fabrikanın Işıkkent mahallesindeki ormanlık alanı maden sahası olarak kiralayıp çevirdiği ve arazideki yaklaşık 10 bin ağacı kestiği yönündeki başka bir haberimize atıf yapıyorduk. Şirket gönderdiği tekzip metninde Orman Kanunu’nun, ağaçların kesilmesi durumunda ödenen paraya atıfta bulunarak, ağaçları kendilerinin değil Orman Bölge Müdürlüğünün kestiğini belirtiyor. Şirketin “Binlerce ağacın tarafımızca katledildiği haberi bu doğrultuda gerçeği yansıtmamaktadır” sözleri aslında, “O ağaçların parasını verdik, bizim yerimize de Orman Genel Müdürlüğü kesti” anlamını taşıyor.

AĞAÇLARDAN TEKZİP

Işıkkent’te kesilen binlerce ağacın yasal kılıflara uygun olması orman katliamı gerçeğini yok etmiyor. Egemenlik Mahallesi Muhtarı Osman Kasap’ın önüne geçip poz verdiği binlerce ağaç gövdesi, şirketin çalışma sahası içinde. Binlerce ağacı kimin kestiği ayrı bir tartışma konusu. Yine, ağaçları kesilerek çıplak bırakılmış, daha sonra da tel örgü içine alınarak maden sahası ilan edilmiş arazi de şirketi tekzip ediyor. İzmir’in çevresindeki taş ocaklarının yarattığı çevre faciası da doğanın bu şirkete tekzibi aslında.

BİLİMDEN BATIÇİM’E; ‘OTUR SIFIR!’

BATIÇİM’e bir başka tekzip, geçtiğimiz günlerde “Kalıcı Organik Kirleticiler ve Sağlık” adlı kitabın tanıtımı ile ilgili yapılan basın toplantısında Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Öğretim üyeleri tarafından geldi. Çevre İçin Hekimler Derneğinin hazırladığı kitapla ilgili konuşan Doç Dr. Raika Durusoy, çimento fabrikalarının tehlikeli atıkları yakması sonucu oluşan kalıcı organiklerin hava yoluyla canlılara geçtiğini anlattı. Dernek Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa da net konuştu, “İki tane çimento fabrikamız var İzmir içinde. Şimdi bulundukları yerde kalabilme olasılığından bahsetmek söz konusu bile değil. Bu iki çimento fabrikasının çok acilen çalışmasını durdurmak ve kentin dışına, insanlara ve doğaya zarar vermeyecek, daha az zararlı yerlere taşınmaları gerekiyor.” Çimento fabrikalarına son yıllarda kalıcı organik kirleticileri yakma izni verildiğini aktaran Karababa, “Eğer fabrika sahipleri, yöneticiler, İzmir’de yaşayan insanların sağlıklarını düşünüyorlarsa, bu tür girişimlerin sonlandırılması gerekiyor. İzmir dahil, Türkiye’deki birçok çimento fabrikalarının konuşlandığı yerler çevre yasalarına tamamen aykırı.”

www.evrensel.net/haber/102518/doga-ve-bilim-baticimi-tekzip-ediyor

 Eklenme Tarihi: 20 Ocak 2015

İlgili haberler: 
http://www.evrensel.net/haber/101619/baticime-guvenmemekte-hakli-ciktilar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...