16 Ocak 2015 Cuma

Kalıcı Organik Kirleticiler yok edilmeli



Çevre İçin Hekimler Derneği ikinci baskısını yapan Kalıcı Organik Kirleticiler ve Sağlık adlı kitabı basına tanıttı

Özer Akdemir
Ata Soyer Sağlık ve Politika Araştırmaları Derneği'nde gerçekleştirilen basın toplantısında kitapla ilgili bilgi veren Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, Kalıcı Organik kimyasalların (KOK) laboratuarlarda yirminci yüzyılın başından beri üretildiğini belirterek, artık dünyada her yerde ve her insanın bedeninde bu kimyasallara rastlamanın mümkün olduğunu söyledi. AB raporlarına göre gündelik yaşamda kullanılan kimyasal madde sayısının yaklaşık 100.000 olduğunu kaydeden Karababa, ancak yüzde 7’sinin çevre ve insana verdiği zararlar hakkında yeterli sayılacak bilgi bulunduğunu kaydetti." Okyanuslar, hava, toprak, bitkiler, hayvanlar ve insanlar elli yıldır büyük ve kontrolsüz bir kimya deneyinin gönülsüz katılımcılarıdır" diyen Karababa, kimyasalların, çevrede birikerek, kullanıldıkları yerlerden binlerce kilometre öteye taşınarak, uzun vadede sağlığı ve ekolojik yaşamı tehdit ettiğinin altını çizdi.

ÇİMENTO FABRİKALARI VURGUSU
KOK'ların anneden bebeğe geçtiğine ve bağşıklık sistemine önemli zararlar verdiğine dikkat çeken Karababa, kalp ve damar hastalıklarının yanı sıra, kanser türlerinin oluşumunda da bu KOK'ların rol oynadığını belirtti. E.Ü. Halsağlığı Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Raika Durusoy, çimento fabrikalarına verilen tehlikeli atık yakma izinlerinin yarattığı sağlık sorunlara dikkat çekerek kent içinde kalan bu fabrikaların derhal durdurulması gerektiğini söyledi. E. Ü. öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Hür Hassoy'da KOK'lardan korunmak için alınan uluslararası kararlara atıfta bulunarak, "Yaşayan tüm canlılar için alınacak asıl koruyucu önlemler, dünyamızda KOK’ların üretilmesi ve kullanımının durdurulması ve mevcut KOK’ların zararlı olmayacak şekilde yok edilmesidir" dedi.
Eklenme Tarihi: 16 Ocak 2015
www.evrensel.net/haber/102240/kalici-organik-kirleticiler-yok-edilmeli

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...