4 Ocak 2015 Pazar

TAEK nükleeri tehlikesiz yaptı!

Özer AKDEMİR
İzmir Gaziemir’de eski bir kurşun fabrikası bahçesinde ortaya çıkarılan nükleer bulaşıklı atıklarla ilgili süreç uyutulmaya çalışılıyor. Fabrika bahçesinde radyoaktif madde var diyen TAEK şimdi tehlikeli bir urdum yok diyor.
TEMİZLEME ÇALIŞMASI NE OLDU?
Yıllarca nükleer atıklarla iç içe yaşayan Gaziemir/Karabağlar’daki vatandaşların ilgili kurumlar aleyhine dava açmıştı.  Fabrikanın yanıbaşındaki Aydın Mahallesi vatandaşlarının avukatı Arif Ali Cangı, yaz aylarında bir süre yürütülen ama sonra durdurulan atıkların taşınması çalışmaları ile ilgili TAEK ve Çevre İl Müdürlüğüne başvurarak bilgi istemişti. Cangı dilekçelerinde Aslan Avcı Kurşun Fabrikası sahasındaki atık durumunu, bu atıkların içinde nükleer bulaşıklı atıklar olup olmadığını, "temizleme" çalışmalarının ne aşamada olduğunu, bertaraf edilen atıklara ilişkin ne gibi işlemler yapıldığını, atıkların nereye götürüldüğünü sormuştu.
TAEK’İN TUTARSIZLIĞI
Bu kurumlardan gelen yanıtlarla ilgili bilgi veren Cangı, “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü. temizlik çalışmaları için “ÇED gerekli değil” kararı verildiğini, alanın sık sık denetlendiği belirtilmiş. TAEK ise tehlikeli bir durum olmadığını, şirketin temizlik çalışmalarını durdurduğunu, temizlik çalışmalarının ne zaman biteceğinin kesin olarak söylenemeyeceğini  bildirmiş” dedi. TAEK’in  bir süredir söz konusu atıkları hafifletmeye çatlığına dikkat çeken Cangı TAEK’in 03.11.2010 tarihli yazısında bu atıkların Europium 152 radyoaktif kaynağı olduğunu belirtmekteydi. Şimdi ne değişti? EU 152 tehlikesiz mi yoksa TAEK tehlikeyi örtmeye mi çalışıyor?” diye konuştu.

 Eklenme Tarihi: 03 Ocak 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...