14 Mart 2016 Pazartesi

Efemçukuru’da yine bilirkişi keşfi var


Efemçukuru altın madeninin ÇED olumlu kararına karşı açılan davada İzmir 6. İdare Mahkemesi, madende tekrar bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi. Karar 1 üyenin “Derhal yürütmeyi durdurma verilmeli” şerhine karşı üçe bir oy çokluğu ile çıktı.
MAHKEME HEYETİ BÖLÜNDÜ
İzmir’e 20 kilometre uzaklıktaki, kente su sağlayan barajlar havzasında bulunan Efemçukuru altın madenine karşı İzmirlilerin ve meslek örgütlerinin hukuksal mücadelesi devam ediyor. Aralarında EGEÇEP, Türk Tabipleri Birliği, Türkiye Barolar Birliği ve TMMOB’ye bağlı çeşitli odaların bulunduğu kurumlar tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, Efemçukuru altın madenine 17.11.2015 tarihinde verilen ÇED olumlu kararına karşı açılan davada mahkeme heyeti ara karar verdi. Yürütmeyi durdurma talebiyle açılan davada İzmir 6. İdare Mahkemesi “Uyuşmazlığın çözümünün teknik inceleme gerektirdiği” gerekçesiyle madende keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına, yürütmeyi durdurma kararının bu incelemeden sonra değerlendirilmesine karar verdi. Mahkemenin bu kararına karşı azınlık oyu kullanan hakim Dursun Özdemir ise yürütmeyi durdurma kararı verilmesi için dosyada yeterli bilgi ve belgenin olduğunu belirterek, bilirkişi raporunun dosyaya sunulması ve itiraz süresinin geçmesinden sonra karar verilmesi kararına katılmadığı şerhini düştü.  

SULARI KİRLETTİĞİ KANITLANDI
Madende daha önce yapılan bilirkişi incelemesi sonrası hazırlanan raporda yöredeki yer altı-yer üstü sularının altın madeni işletilmesinden sonra kirlendiği bilimsel olarak ortaya konmuştu. Köyden alınan su, toprak ve pasa örneklerinin laboratuvar sonuçlarının ardından hazırlanan raporda şu ifadelere yer verilmişti; “Tesisin faaliyete geçmesinden bu yana ağır metal derişimleri bakımından Kokarpınar Deresi su kalitesinde bazı dönemlerde belirgin bir değişim olmuştur. İzleme sonuçlarına göre demir derişimi yedi kez ve mangan derişimi 18 kez sınır değerleri aşmıştır.” 
DERENİN SUYU ALTINCIYA AKMIŞ
Geçtiğimiz günlerde gazetemizin ulaştığı bir belge de bilirkişi raporunda ağır metal kirliliği tespit edilen Kokarpınar deresinin suyunun DSİ tarafından altın madenine tahsis edildiği, İzmir’in sularından sorumlu belediye kurumu İZSU’nun itirazlarına rağmen bu durumun yıllardır devam ettiği ortaya çıkmıştı. 

 Eklenme Tarihi: 14 Mart 2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...