3 Mart 2016 Perşembe

İklim için ilk adım: Kömürden kurtul!



İklim için atılacak ilk adım: Kömürden kurtul!
Özer AKDEMİR
Geçtiğimiz aylarda Paris'te yapılan İklim zirvesinin (COP 21) ardından küresel ısınmanın durdurulması, en azından artışın azaltılması ile ilgili girişimler de hız kazandı. Türkiye'de de "Fosil yakıtlardan kurtul inisiyatifi" adı altında bir araya gelen çeşitli ekoloji örgütleri kömürün tüm dünyayı zehirlediği uyarısında bulunarak, fosil yakıtlardan vazgeçilmesi çağrısı yaptı.

KALKINMA ADINA SAĞLIK FEDA EDİLİYOR
İstanbul Topkapı Yazıhane'de yapılan aralarında Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Ekoloji Kolektifi Derneği, TEMA, Foça Çevre ve Kültür Platformu (FOÇEP), Kuzey Ormanları Savunması (KOS), Yeryüzü Derneği, Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP), Ana Yaşam Vakfı Avrupa İklim Ağı (CAN – EUROPE), Çevre Mühendisleri Odası (İzmir şb.) gibi ekoloji örgütleri ve STK'ların bulunduğu örgütler "kömürden kurtul geleceği kurtar" kampanyası hakkında bilgilendirmede bulundular. Türkiye'de son yıllarda kömüre dayalı termik santral projelerinin artışına dikkat çekilen basın açıklamasında kömürün hem kirlilik, hem ekonomi, hem ekolojik olarak yanlış bir seçim olduğu dile getirildi. Kalkınma adına sağlığın feda edildiğine dikkat çekilen açıklamada "Enerji ihtiyacı bahanesiyle, yaşamımız tehdit ediliyor. Dışa bağımlığımızı vurgulayarak, kömür tek alternatifmiş sunuluyor. Kömür kalkınma değil! Kömüre her yıl milyonlarca dolar teşvik veriyoruz. Kömür firmalarına, istedikleri gibi madenlerde istedikleri şekilde çalışma olanağı tanıyoruz. Karşılığında, dünyanın en kirli enerji kaynağının pisliğini, havamıza, suyumuza, toprağımıza gömüyoruz, iklimimizi kirletiyoruz. Yerin üstünü, yerin üstündeki güzelliklerimizi gözden çıkarıyoruz" denildi.

KÖMÜR TÜM DÜNYAYI ZEHİRLİYOR
Kömür kullanımı nedeniyle ortaya çıkan sağlık sorunlarının yıllık maliyetinin 11 milyar doları bulduğu belirtilen açıklamada, "Köhne enerji politikaları yüzünden hem hava kirliliği ile uğraşıyoruz, hem de tüm adaletsiz sonuçlarıyla küresel iklim değişikliğine maruz kalıyoruz. Kömür tüm Dünya’yı zehirliyor. Kömür ve fosil yakıtlar iklim değişikliğinin en önemli sebebi. Bu yüzden kömürü geleceğimizden çıkarmalıyız" denildi.
5 KITADAKİ 13 ÜLKEDE ORTAK EYLEM
Tüm Dünyada, 5 kıtada 13 ülkede ortak yürütülen ve eş zamanlı eylemlikler planlayan kampanyanın Türkiye ayağı 15 Mayıs tarihinde Aliağa'da gerçekleştirilecek. Kampanya, petrokimya tesisleri, demir çelik fabrikaları, haddehaneler, gemi söküm, gübre fabrikası, termik santraller gibi onlarca ağır sanayi kuruluşu tarafından adeta yaşanmaz hale getirilen Aliağa Foça arasındaki bölgeye dikkat çekmeyi de hedefliyor. Kampanyanın ana odağını ise bu sanayi kuruluşlarından çıkan milyonlarca tonluk cüruf atıkları oluşturuyor. Aynı bölgede, sulak alanlar, tarım arazileri ve ormanların içine vahşi bir şekilde depolanan cürufların "tehlikeli atık" niteliğinde olduğu TÜBİTAK tarafından hazırlanan bir raporla ortaya konmuştu.

"HEM SAĞLIK HEM KÜLTÜR HEM ÇEVRE YOK OLUYOR"
Basın açıklamasına Aliağa ve Foça'dan katılan çevre örgütü temsilcileri de yörede yaşadıkları sorunlar hakkında bilgi verdiler. FOÇEP'den Bahadır Doğutürk, cüruf örneklerini göstererek yaptığı konuşmada, vatandaşın nefes alamaz hale geldiği bölgede 4 yeni termik santral yapımının planlandığı Aliağa'da kirliliğin katlanacağını söyledi. Doğutürk, bu sanayi kuruluşlarının Kyme antik kenti gibi son derece önemli bir kültürel mirası da yok etmek üzere olduğu uyarısında bulundu. Ülkemizin onlarca yerinde, kömüre dayalı termik santral projelerine karşı halkın yaşam alanlarını koruma mücadelesi verdiğini anımsatan Doğutürk, bu mücadelelerin 15 Mayıs'ta Aliağa'da birleşerek, tüm dünyadaki mücadelenin bir parçası olacağını belirtti.

YANLIŞI ELEŞTİREMEMEK
Basın açıklamasının sonu yanıt kısmında İzmir, Aliağa, Foça gibi yerlerdeki yerel yönetimlerini bölgeyi kuşatan bu sağlık ve çevresel sorunlara karşı tavrının nasıl olduğuna yönelik sorunun geçiştirilmesi dikkat çekti. Özellikle, İzmir Büyükşehir ve Aliağa Belediyelerinin termik santrallere onay veren yaklaşımının ortaya konmaması ve bunların eleştirilmemesi basın açıklamasında tam bilgilendirmenin de yapılmamasına neden oldu. Yerel yönetimlerin kampanyaya desteği ya da onları doğrudan karşıya almamak gibi düşüncelerle yanlışlıkların ortaya konarak eleştirilmemesi, istenilen sonuca ulaşılmasına bir dayanak olmadığı gibi bu pasif tutum çoğu zaman benzer politikaların devamı konusunda bu yönetimlerin daha da pervasız davranmalarına yol açabilmekte.

KAPİTALİZME ALTERNATİF ÖNERMEK
Kampanyanın sadece kömüre dayalı bir endüstri ve enerji üretim modeline yönelik olması da kampanya içinde olan EGEÇEP gibi bazı ekoloji örgütlerinin "kamu yararına, halk için değil kar için mantığının hüküm sürdüğü Kapitalist sistem içinde temiz enerji yoktur. O nedenle sermayeye alternatif önerilmemeli" şerhini düşmelerine de yol açıyor.
Kirli enerji politikalarına, kömür ve fosil yakıt şirketlerine artık yeter diyoruz. Aliağa’ya planlanan 4 yeni termik santrali yaptırmayacağız. Yaşam mücadelemize omuz vermek isteyen herkesi de yanımızda görmek istiyoruz. Çünkü hep beraber başarabiliriz! Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatif
Eklenme Tarihi: 03 Mart 2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...