5 Mart 2016 Cumartesi

Kapitalist mantık, kansere davetiye_Evrensel BAŞYAZI

Oyuncaklar kanserojen. Çanta, kalem, silgi kanserojen. Mama kanserojen. Gıdalar kanserojen. Her gün böylesi haberler okuyoruz. Peki ya sağlık sistemi, bebeklerimizi, çocuklarımızı koruyabiliyor mu?

Maalesef bu soruya olumlu yanıt verebilmemiz imkansız!
Kapitalist sağlık geliştikçe, tedavi olanakları ve performansı yükseldikçe, yeni hastalıklar da ortaya çıkıyor. Yani tıp modernleştikçe, sanayileştikçe, kimyasallaştıkça tedavi ettiğinden çok daha fazla hastalık ve hastayı üretiyor.
MR, röntgen çılgınlığı hızla artıyor. Söz konusu çılgınlığın yarattığı risklere aldırış eden yok.
Kâr odaklı kapitalist mantık geliştikçe hatıra fotoğrafı gibi MR, röntgen çektirmek yaygınlaşıyor. Bebeklerimiz, çocuklarımız kanserin kucağına itiliyor.
Bugünkü manşet haberimiz, yaşanan çılgınlığın en çarpıcı örneklerinden sadece biri. Haberde görüşlerine yer verdiğimiz uzmanların altını çizdiği gibi elbet de yüksek doz radyasyona maruz kalmak risk ama dozdan daha da önemlisi çekimin çokluğu. Ve maalesef, yine uzmanların dikkat çektiği gibi, Türkiye de birçok merkezde gereksiz yere tomografi isteniyor! Bu iş taşeronlara, özel sektöre bırakıldıkça sorun daha da büyüyor.
Piyasacı mantığın doğal sonucu bu! Sağlık sistemi kapitalistleştikçe koruyucu hekimliği ve sağlığı bir kenara itiyor. Ve biz kapitalist mantık çerçevesinde sağlık hizmetine ulaştıkça sağlımızdan oluyoruz.
Sağlığımız için bu mantığa savaş açmalıyız!
Yayınlanma tarihi: 05 Mart 2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...