17 Kasım 2020 Salı

Aydınlıların JES mücadelesi Ege’nin Sonbaharı’nda

 17 Kasım 2020 03:28

JES gerçeğine eğilen ve kamerasını JES’lerden zarar gören köylülere çeviren Yönetmen Onur Erkin "Ege’nin Sonbaharı" belgeselini anlattı.

Fotoğraf: Onur Erkin 


Özer AKDEMİR

Bu yıl 7’ncisi düzenlenen Bozcaada Uluslararası Ekolojik elgesel Film Festivali’nin (BIFED) Türkiye Panorama kısmında gösterilen Ege’nin Sonbaharı, Aydın yöresindeki Jeotermal Enerji Santrallerine (JES) eğiliyor. Belgesel kasım ayının sonuna kadar BİFED internet sitesinden izlenebilir. Son yıllarda başta Aydın olmak üzere Ege Bölgesinin birçok yerinde çevre, sağlık ve tarımsal alanda önemli zararlara yol açan JES gerçeğine eğilen ve kamerasını JES’lerden zarar gören köylülere çeviren Yönetmen Onur Erkin belgeseli hakkındaki sorularımıza yanıt verdi.

Aydın’daki JES sorunu ve mücadelesinin belgeselini yapmak nereden aklınıza geldi?          

JES sorunu ve mücadelenin belgeselini yapma fikri ilk olarak Aydınlı çifçi bir ailenin ferdi olarak çevreye insanlara ve doğaya verdiği zararları kendi gözlemlerimle ve bu konuyla ilgili çalışmaları inceleyerek fark ettim. Duygusal olarak da memleketimin doğasının bu şekilde yok edilmesine tabii ki de gönlüm el vermedi. Ve bu konuyla ilgili ne yapabilirim fikriyle araştırmalarıma başladım yaklaşık 5 aylık araştırma senaryo yazımı, uzman ve hak röportajları için kimlerle görüşüleceği gibi konularda hazırlık sürecimiz oldu.

Belgeselin çekimleri ne kadar sürdü ve nerelerde çekimler yaptınız?

Belgeselimizin çekimleri 5 gün sürdü çekimlerimizi Aydın, Germencik, Alangüllü, Kızılcaköy, Sultanhisar ve Atça da gerçekleştirdik. Beş kişilik bir çekim ekibimiz vardı bunlar kamerada; Onur Erkin, Arif Pınarbaşı, Gani Nalbant, ses: Ferhan Başaran Işık, Uğur Erkin...

"KIZILCAKÖYLÜLERDEN ÇOK ETKİLENDİM"

Belgesel çekimleri sürecinde sizi en çok etkileyen olayı/sözü aktarır mısınız?

Çekimler sırasında beni en çok etkileyen Kızılcaköy halkının mücadelesiydi. Ve bu insanların hiçbir karşılık beklemeden her gece Kızılcaköy meydanında ki çadırda toplanmaları ve bu mücadele uğruna yaz kış yağmur soğuk dinlemeden topraklarını korumak uğuna 80 yaşında hâlâ her gece çadıra gelen Hatice Barlas‘ın azmiydi. Beni en çok etkileyen söz ise Leyla Çiyanşen’in söylediği “Biz yaşamak istiyoruz ilgililere, bunu bütün dünyaya iletin” sözüydü.

Belgeseliniz de “Şu da olsaydı, Şunu da işleyebilseydik” diye eksik bulduğunuz bir şey var mı?

Belgeselim de olsaydı dediğim  nokta JES’lerin yeryüzüne yakın depremleri tetiklediği noktasında iddalar vardı. Bu konuda elimizde birkaç röportajımız da vardı ama bu konunun uzmanı bir jeoloji mühendisi ya da bu alanda çalışma yapan birisini bulamadığım için konunun havada sadece iddia olarak kalmaması adına belgeselde yer vermemeye karar verdim.

"AYDIN HALKININ JES MÜCADELESİ HAKLI BİR MÜCADELEDİR"

Aydın’da halkın JES’lere karşı verdiği mücadelelerle ilgili gözlemleriniz neler?

Aydın halkının JES’lere karşı verdiği mücadele haklı bir mücadeledir. JES’ler doğru işletildiğinde doğaya sadece yüzde 2’lik bir zarar verirken şu anda Aydın’da bulunan santraller doğa katliamına neden olmakta ve bunu açık bir şekilde nasıl yaptıklarını belgeselimde de gösterdim.

Belgeselinizle izleyenlere nasıl bir mesaj vermek istediniz?

Belgeselimle izleyenlere Kızılcaköy ve Aydın halkının nelere maruz bırakıldığını ve neden bu denli tepki gösterdiklerini anlatmak istedim. Durumu göstermek ve bu kötü gidişe bir ‘Dur demek’ için çektim belgeseli. Vermek istediğimiz mesaj birçok seyyahın öve öve bitiremediği bu toprakların geri dönülmez bir şekilde kirletilmeden önce bu gidişe bir dur denmesi.

"BELGESELİ CEP HARÇLIKLARIMIZLA ÇEKTİK"

Son olarak belgesel çekim ve kurgu sürecinde yaşadığınız teknik sıkıntılardan biraz bahsedebilir misiniz?

Yaşadığımız sıkıntılar genellikle maddi yetersizliklerden dolayıydı. Maddi imkansızlıklar teknik imkansızlıkları da beraberinde getirdi. Tabii dile getirilmesi sıkıntılı olarak görülen bir konu olduğu ve bazı çevrelerce siyasi bir olay gibi görüldüğü için hiçbir şekilde maddi kaynak bulamadık. Öğrencilik dönemimde çektiğim bu belgeseli cep harçlıklarımla tamamladım.

Ayrıca birçok taraf bu konuyu siyasi bir olay gibi gördü ama bu konunun kesinlikle siyasetle uzaktan yakından ilişkisi yoktur. Ben belgeselimi yaparken tamamen tarafsız davranarak Kızılcaköy ve Aydın bölgesinde neler yaşandıysa onları anlattım ve olan biteni belgeledim.


https://www.evrensel.net/haber/418961/aydinlilarin-jes-mucadelesi-egenin-sonbaharinda

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...