24 Kasım 2020 Salı

Seferihisar’da orkinos çiftliği kurulmasına mahkeme geçit vermedi

24 Kasım 2020 17:58

Seferihisar’ın Sığacık Körfezinde kurulmak istenen orkinos çiftliği için verilen "ÇED Olumlu" kararı İzmir 1. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Fotoğraf: Yeşim Yavuzer


Özer AKDEMİR
İzmir

Türkiye’nin ilk sakin şehri (Citta slow) Seferihisar’ın Sığacık Körfezinde kurulmak istenen orkinos çiftliği için verilen ‘ÇED Olumlu’ kararı mahkeme tarafından iptal edildi. Davanın avukatı Şehrazat Mercan, “Bu kaçıncı ÇED iptal kararı? Artık bu koydan Orkinos ve balık üretimi sonlandırılmalı” dedi.

ÇEVRE BAKANLIĞI "ÇED OLUMLU" KARARI VERMİŞTİ

Başaranlar Su Ürünleri Yetiştiriciliği Şirketi tarafından kurulma çalışmaları süren orkinos çiftliği için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ‘ÇED olumlu’ kararına İzmir Büyükşehir Belediyesi, Seferihisar Belediyesi, Altınköy Koyunu Koruma Derneği, S.S Altınköy Çiftlikevleri Sitesi işletme Kooperatifi, YADEM (Yağcılar Demircili Köyleri Doğaseverler, Çevre ve Ormanları Ekolojik Tarımı Geliştirme Derneği ve yurttaşlar tarafından dava açılmıştı. Davanın ilerleyen süreçlerinde yapılan bilirkişi keşfinden sonra mahkemeye bölgede orkinos çiftliği yapılmasının zararlarına dikkat çeken bir rapor sunulmuştu. ÇED olumlu kararını iptal eden İzmir 1. İdare Mahkemesi kararını bu bilirkişi raporuna dayandırdı.

BİLİRKİŞİ RAPORUNDA ÖNEMLİ UYARILAR VARDI

Orkinos çiftliğinin etkilerini çevre mühendisliği, zooloji, turizm İşletmeciliği ve su ürünleri mühendisliği açılarından inceleyen bilirkişi heyeti raporlarında şu hususlara dikkat çekti:

  • ÇED raporuna dayanak olan örnekler, bakanlıkça yetkilendirilmiş numune alma yetkilileri tarafından alınmamıştır.
  • Örnekleme noktaları olarak verilen koordinatlar bilimsel raporda yer alan koordinatla örtüşmemektedir. Bilimsel rapora esas ölçüm sonucu olarak değerlendirilmesi mümkün değildir.
  • Sığacık Körfezi içinde kurulmuş olan orkinos çiftliği Akdeniz Foku’nun yaşam alanı içerisindedir. Türün aktif yaşam alanını sınırlamaktadır.
  • Cittaslow Üyelik kriterleri arasında yer alan çevre faktörleri maddesinde yer alan su temizliği ve biyoçeşitlilik azalması kriteri balık çiftlikleri ve orkinos çiftliği ile tehlikeye girecektir.
  • Başarısı bilimsel verilerle kanıtlanmış bu turizm pazarlama stratejisini sekteye uğratacak, çevreyi tehlikeye atacak her türlü risklerden uzak durulmalıdır.

BÖLGE AKDENİZ FOKUNUN YAŞAM ALANI

Mahkeme heyeti oybirliği ile aldığı kararda orkinos çiftliği kurulmak istenen alanın Akdeniz Fokunun yaşam alanı ile çakıştığı, türün aktif yaşam alanını sınırlayacağı, balık çitliklerinin sayısının artmasının çevreyi tehdit ettiği ve bunun Cittaslow’un su temizliği ve biyolojik çeşitlilik kriterlerini tehdit ettiği gibi gerekçelere atıfta bulundu.

“BU KOYDA ORKİNOS VE BALIK ÜRETİMİ SONLANDIRILMALI”

Mahkemenin kararını yorumlayan davanın avukatı Şehrazat Mercan şunları dile getirdi: “Bu kaçıncı ÇED iptal kararı? Artık bu koydan Orkinos ve balık üretimi sonlandırılmalı. Çıkarılmalı. Mahkeme her ne kadar iptal kararı vermeye yetkili. Yerindelik kararı veremiyor. Ama karar gerekçeleri, 100 kere de ÇED Raporu hazırlatsanız, ortadan kaldırılamaz, düzeltilemez. Bu sakıncalar hep var olacaktır. Sığacık bir koydur. Fokların yaşam alanı. Gelişimi turizme yönlendirilmiş. Sayısız evlerin, Seferihisar, Urla ve İzmirlilerin denizidir, kıyısıdır, plajıdır.”

https://www.evrensel.net/haber/419579/seferihisarda-orkinos-ciftligi-kurulmasina-mahkeme-gecit-vermedi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...