​Artizan / Okumalar olarak “Türkiye’de İklim / Çevre Mücadelesini ve Politikalarını Anlamak” adıyla düzenlediğimiz söyleşide Ekoloji Birliği Basın ve İletişim Komisyonu üyesi, gazeteci-yazar Özer Akdemir ve ekoloji mücadelesine yönelik akademik çalışmalarıyla tanınan Aykut Çoban konuklarımız oldular.

70’e yakın kişinin katıldığı etkinliğimizde, iklim ve çevre konusunda Türkiye özelinde genel bir bakış oluşturmayı hedefledik. Söyleşinin ilk bölümünde Aykut Çoban’la küresel siyaset bağlamında Kyoto Protokolü ve Pa​​ris ​A​nlaşması gibi uluslararası çerçeveler ve Türkiye’nin burada aldığı pozisyonlar ve yaptırımlar üzerine konuştuk. Ardından iklim konusunun ekonomi ayağına değinerek özellikle Türkiye’de değişen rejimle birlikte ekonomik politikalar ve hızlanan doğa tahribatı arasındaki ilişki üzerine konuştuk.

Söyleşinin ikinci bölümünde ise Özer Akdemir’le birlikte Türkiye’deki direnişler ve bu direnişler arasındaki dayanışma bağlamında Ekoloji Birliği örneği üzerinde durduk. Ardından, iklim mücadelesinde önemli bir yerde duran hukuk mücadelesi kapsamında Türkiye’de nasıl kazanımlar olduğu​nu​ ve aynı zamanda torba yasalarla birlikte neler kaybedildiği​ni​, şu an nasıl bir mevzuat olduğu​nu ele aldık.

Söyleşinin son bölümünde ise konuşmacılarımızla birlikte Zozan Pehlivan’ın “Devletin Ekolojik Aygıtları” söyleşisinden yola çıkarak Cudi’de uzun süredir devam eden orman yangınları üzerine ve bu konunun devletin iklim/çevre politikalarının neresinde durduğuna, aynı zamanda iklim/çevre mücadelesinde nasıl ele alındığına değindik.

Tüm katılımcılarımıza teşekkür ederiz. Söyleşiye ilişkin video kaydına aşağıdaki bağ​​lantıdan ulaşabilirsiniz.

Artizan/Okumalar olarak dünyanın nereye doğru gittiğini, yaşanan büyük krizleri, insanlığın en temel haklarına yönelik saldırıları, kısacası içinde bulunduğumuz çağın temel sorunlarını daha iyi kavramaya dönük bir kitap okuma çalışması yürütüyoruz. Naomi Klein’in İşte Bu Her Şeyi Değiştirir” adlı kita​​bı üzerinden yapılan okumalara ilişkin notlarımıza http://www.art-izan.org/toplum-siyaset/artizan-okumalar/ bağlantı adresinden ulaşabilirsiniz.

Yazılarımızı, etkinliklerimizi aşağıdaki bağlantı adreslerinde yer alan web sayfamız, sosyal medya hesaplarımız aracılığı ile takip edebilirsiniz. 


http://www.art-izan.org/toplum-siyaset/artizan-okumalar/soylesi-turkiyede-iklim-cevre-mucadelesini-ve-politikalarini-anlamak/