9 Kasım 2020 Pazartesi

TOD: Dikilen fidan sayısı değil ormanlaştırılan alan miktarı önemlidir

  09 Kasım 2020 12:14

TOD: Dikilen fidan sayısı değil ormanlaştırılan alan miktarı önemlidir

Türkiye Ormancılar Derneği AKP hükümetinin 11 Kasım'ı "Milli Ağaçlandırma Günü" ilan ederek toplu fidan dikme etkinliği gerçekleştirileceğine yönelik açıklamasını eleştirdi.

Aydos Ormanı'nda çıkan yangın | Fotoğraf: DHA

Özer AKDEMİR

Türkiye Ormancılar Derneği (TOD) AKP hükümetinin 11 Kasım tarihini "Milli Ağaçlandırma Günü" ilan ederek toplu fidan dikme etkinliği gerçekleştirileceğine yönelik açıklamasını eleştirdi. TOD, "fidan dikme gibi kutsal bir görevi siyasallaştırmayın" çağrısında bulundu. 

"TÜRKİYE HALKI ORMANLARINI EVLADI GİBİ SEVER"

AKP hükümeti geçen yıl yaptığı gibi bu yıl da 11 Kasım tarihini AKP Milli Ağaçlandırma Günü ilan etti. Tarım Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda yine toplu ağaç dikme törenleri yapılacağı duyuruldu. Geçen yıl 11 Kasım Milli ağaçlandırma Gününde 11 milyon fidan dikilmesi ile ilgili yapılan eleştirilere kulak tıkayan AKP'ye bu yılda benzer eleştiriler yöneltildi.

TOD, 2019 yılında oldukça uzun süren yaz kuraklığı sürecinde Marmara ve Karadeniz Bölgeleri hariç neredeyse tüm ülkede uygun olmayan şartlarda fidan dikimi yapıldığını hatırlatarak, bu yıl da benzer koşulların sürdüğü ve ilan edilen ağaçlandırma etkinliğinin doğru olmadığını açıkladı. 

Ülkemizde ağaç bayramlarının uzun zamandır yapıldığını hatırlatan TOD açıklamasında, 17 Şubat-4 Mart 1923 tarihleri arasında toplanan İzmir İktisat Kongresi’nde “Türkiye halkı, ormanlarını evladı gibi sever, bunun için ağaç bayramları yapar; yeniden orman yetiştirir” şeklinde karar alındığını aktardı. O zamanlardan beri, ülkemizde '21 Mart Günü, Ormancılık Günü ve Ağaç Bayramı' olarak uzun yıllardır kutlandığını belirten TOD, "Ülkemiz ormancılarının da girişimleriyle Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 2012 yılında, 21 Mart tarihini 'Uluslararası Orman Günü' olarak kabul ve ilan etmiştir. Ülkemizde artık gelenekselleşmiş olan 21 Mart Ormancılık Günü ve Ağaçlandırma Bayramı’na rağmen, geçen yıl yapılan yeni uygulamayla 11 Kasım gününün 'Milli Ağaçlandırma Günü' olarak ilan edilmiş olması düşündürücüdür" denildi.  

FİDAN DİKİMLERİ MEVSİMİNDE YAPILMALI

Ülkemizde ormanlık alanlarda fidan dikimlerinin yörenin ekolojik koşullarına (iklim, yükselti, bakı, toprağın tavda olup olmadığı vb.) bağlı olarak; fidanların kış uykusuna girdiği (büyüme döneminin sona erdiği) sonbahar ve fidanların kış uykusundan çıktığı, tomurcukların patladığı ilkbahar ayları arasında gerçekleştirildiğini kaydeden TOD şu uyarılarda bulundu: "Dikim mevsimi olarak adlandırılan yukarıda belirtilen dönem dışında dikilen fidanların tutma başarısı genelde daha düşüktür. Dikim mevsimi içinde de; toprağın tavda olmadığı yani ıslak, kuru, donmuş halde bulunduğu, rüzgârlı ve soğuk hava şartlarında dikim yapılmamalıdır. Dikilecek fidanlar yörede yaşayabilecek türlerden seçilmelidir. Dikim yapacak kişilerin dikim konusunda bilgili olması gerekmektedir."

REKOR KIRMAK İÇİN AYNI GÜN FİDAN DİKMEK YANLIŞ!

Geçen yıl, 11 Kasım 2019 tarihindeki “Milli Ağaçlandırma Günü" adı altında düzenlen etkinlikte, aynı günde 11 milyon fidanın dikilmesi girişimine TOD tarafından yapılmış olan bilimsel itirazların temelinde bu gerekçelerin yattığının belirtildiği açıklamada, bu seneki Ağaçlandırma Günü etkinliklerine dair de şu endişe ve eleştirilere yer verildi: "2020 yılındaki Milli Ağaçlandırma Gününde geniş katılımlı bir organizasyon Covid-19 virüsünün yayılması riskini arttıracaktır. 2019 yılında olduğu gibi 2020 yılı da oldukça kurak ve sıcak geçmiş olup ülkenin önemli bir bölümünde fidanlar kış uykusu olarak adlandırılan döneme henüz girmemiştir. Aynı günde rekor kırmak hedefiyle aceleyle fidan dikilmesi hatalı uygulamalara yol açacak ve bu fidanların yaşama şansını düşürecektir. Sonrasında gerçekleştirilecek tamamlama dikimleri ise dikim maliyetlerini artıracak, bu durum belki de binlerce insanın emeklerinin boşa gitmesiyle sonuçlanacaktır."

"FİDAN DİKMEK KUTSALDIR, SİYASALLAŞTIRMAYIN!"

Aynı günde milyonlarca fidan dikilmesi yerine her il için uygun dikim zamanlarının belirlenmesi, planlamanın buna göre yapılmasını öneren TOD açıklamasında, fidan dikimlerinin çocuklara, gençlere ve tüm topluma; ormanların özelliklerinin ve sunduğu hizmet ve fonksiyonların anlatıldığı şenlik havasındaki organizasyonlarla yapılmasının daha anlamlı olacağını ifade edildi.

TOD şu önerilerde bulundu: "29 Ekim ve 19 Mayıs tarihleri arasında olmak üzere soğuk yörelerde sonbaharda daha erken, ilkbaharda daha geç, sıcak yörelerde ise tam tersi olacak şekilde tüm öğrencileri kapsayacak etkinlikler yapılması tercih edilmelidir. Bu etkinliklerin sadece fidan dikimi konusuyla sınırlı kalmayarak, ormanların sağladığı ekosistem hizmetlerinin, orman yangınlarının, ormancılık uygulamalarının anlatıldığı festivallere dönüştürülmesi halinde toplumdaki orman sevgisi ve bilincinin arttırılmasına daha çok yarar sağlanacaktır. Fidan dikmek gibi kutsal bir görevin siyasallaştırılmaması gerektiğini, ormancılıkta toprakla buluşturulan fidan sayısının değil, ormanlaştırılan alan miktarının önemli olduğunu, fidan sayısı üzerinden yapılan tartışmaların da mesleğimize zarar verdiğini düşünüyoruz."


https://www.evrensel.net/haber/418389/tod-dikilen-fidan-sayisi-degil-ormanlastirilan-alan-miktari-onemlidir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...