28 Kasım 2020 Cumartesi

HDP'li Ali Kenanoğlu Saros Körfezi'ndeki çalışmaları TBMM'ye taşıdı

  28 Kasım 2020 16:33

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Saros Körfezi'ne yapılmak istenen FSRU Doğalgaz Limanı ve Kara Boru Hattı Projesi’ni Meclis gündemine taşıdı, "Halkın projeye onayı yok" dedi.

Fotoğraf: Saros Gönüllüleri

Özer AKDEMİR

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Sazlıdere ve Gökçetepe köyleri arasına yapılmak istenen FSRU Doğalgaz Limanı ve Kara Boru Hattı Projesi’ni Meclis gündemine taşıdı. Usulsüz yürütülen ÇED sürecine ve proje hakkında açılan dava sonucunda bilirkişi heyetinin ve mahkemenin verdiği "proje uygun değildir" kararına rağmen yapılmak istenen Doğalgaz Limanı projesinin bölgede yaratacağı olumsuz sonuçlara dikkat çeken Kenanoğlu, proje ile ilgili TBMM'ye Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması talebiyle bir soru önergesi verdi.

"KIZILDENİZ'İN KUZEY VERSİYONU"

Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Sazlıdere ve Gökçetepe köyleri arasına yapılması planlanan FSRU Doğalgaz Limanı ve Kara Boru Hattı Projesi’nin hayata geçmesi durumunda, bölgeye yılda 50-100 arası LNG Gemisi’nin gelmesi beklendiğini belirten Kenanoğlu, "Projeyle birlikte, bölgede yaklaşık 7 bin 200 ağacın yerinden söküleceği tahmin ediliyor. Ege Denizi’nin en temiz bölgelerinden birisi olan ve Kaptan Cousteau tarafından Kızıldeniz’in kuzey versiyonu olarak adlandırılan Saros Körfezi’ndeki Sazlıdere ve Gökçetepe köyleri arasına yapılmak istenen Yüzer Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) Doğalgaz Limanı ve Kara Boru Hattı Projesi’yle ilgili bölgede yaşayanların rızası yoktur" dedi.

BİLİRKİŞİ RAPORU "BU PROJE UYGUN" DEMİŞTİ

31 Mayıs 2018 tarihinde Edirne Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünün sitesinde "ÇED süreci başlatılmıştır" şeklinde duyuru yapılmasıyla birlikte sürecin başladığını ifade eden Kenanoğlu, projeye göre "ÇED toplantısı yapılmadan ÇED olumlu raporu verilen proje ile ilgili hukuki süreç başlatılmıştır. 1 Kasım 2019 tarihinde bölgede keşif yapmıştır. 10 farklı disiplinden mahkeme keşfine gelen bilim insanları, 113 sayfalık raporlarında 90 civarındaki hukuksuzluğu oy birliğiyle, tarihi bir karar vererek, projenin bu alana yapılmasının bilimsel, hukuksal ve çevresel anlamında uygun olmadığına karar vermiştir. Bu rapor üzerine, mahkeme FSRU Doğalgaz Limanı ve Kara Boru Hattı Projesi’nin yapılmaması yönünde karar vermiştir. ÇED olumlu kararı iptal edilmiştir. BOTAŞ ve Çevre Şehircilik Bakanlığı ise konuyu Danıştay’a taşımış ama karar beklenmeden ikinci ÇED süreci başlatılmıştır" dedi.

MAHKEME SÜRECİ BEKLENMİYOR

Mahkeme süreci beklenmeden ve kime verildiği belli olmadan yeni bir ihale yapıldığını aktaran Kenanoğlu, "Yetkililer, yılda 1-2 LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) gemisinin gelip gaz boşaltacağını ifade etmiştir. Ancak raporda yılda en az 50, en fazla 100 geminin bölgeye geleceği belirtiliyor. Yetkililerin söylemleriyle, hazırlanan rapor birbirini tutmamaktadır. Boru hattının 17 kilometre olacağı ve hattın büyük çoğunluğunun orman arazisinden geçeceği yetkililer tarafından paylaşılmıştır. Yöre halkı mahkemeye yürütmeyi durdurma talebiyle yeniden başvuruda bulunmuş, ancak, yetkililer 2020 yılında projeyi hayata geçirmeyi hedeflemektedir" dedi.

GAYTANCIOĞLU: AKP-KATAR ORTAKLIĞI HUKUK TANIMIYOR

CHP Edirne milletvekili Okan Gaytancıoğlu, sosyal medyadan yaptığı açıklamada AKP-Katar ortaklığının hukuk tanımadığını belirterek "Saros'un doğasını yok edecek FSRU projesine karşı halkımızla birlikte mücadelemizi vereceğiz. Bu topraklar, bu deniz burada yaşayanlarındır. Gözleri paranın yeşilinden başka bir yeşili görmeyenlere yeşilimizi mavimizi yağmalatmayacağız" dedi.

ALİ KENANOĞLU ŞU SORULARA YANIT İSTEDİ

HDP Milletvekili Kenanoğlu bakan Murat Kurum'a şu soruları yöneltti:

  • Bu ürünlerin limana nasıl geleceği, nasıl boşaltılacağı ve nereye transfer edileceği belli midir?
  • Bilirkişi heyetinin ve mahkemenin projenin uygun olmadığına karar vermesine rağmen, bu projenin uygulamasında neden ısrar edilmektedir?
  • ÇED toplantısı yapılmadan ÇED olumlu raporu nasıl verilmektedir?
  • Danıştay’ın kararı beklenmeden ikinci ÇED süreci nasıl başlatılmaktadır?
  • Yöre halkının itirazları neden dikkate alınmamaktadır?
  • Projenin hayata geçirilmesi halinde yılda kaç gemi bölgeye gaz boşaltımı yapacaktır?
  • Projenin büyük çoğunluğunun orman alanından geçmesi nedeniyle 7200 ağacın söküleceği iddiaları doğru mudur?
  • Mahkeme süreci beklenmeden yeni bir ihale nasıl yapılmaktadır? Bu ihale kime verilmiştir?
  • Birinci derece yüksek tehlikeli deprem bölgesinin üzerine ve aktif fay hattının yakına bu yatırımı yapmak kamu zararına yol açmayacak mıdır?
  • FSRU gemisi ve doğalgaz tankerlerinden kaynaklı gaz kaçağı, yangın ve patlama riskleri ve yakıtın saçılmasından kaynaklı riskler, ÇED raporunda yeterince değerlendirilmiş midir?
  • https://www.evrensel.net/haber/419890/hdpli-ali-kenanoglu-saros-korfezindeki-calismalari-tbmmye-tasidi
Evrensel Telegram

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...