4 Kasım 2020 Çarşamba

Tunç Soyer: 1762 depremzedeyi konutlara taşıyacak durumdayız

 04 Kasım 2020 23:29

Tunç Soyer: 1762 depremzedeyi konutlara taşıyacak durumdayız

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, "1762 hanemiz için vatandaşlarımızı AFAD’dan isim listesini aldığımız andan itibaren yerleştirebilecek durumdayız" dedi.

Fotoğraf: Evrensel


Özer AKDEMİR
İzmir

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, belediyenin hissesinin bulunduğu Hilton Otelinin 380 odasının depremzedelerin barınması için kullanılacağını söyledi. Bugün itibarıyla 662 depremzedenin barınma sorununu konut ile çözebilecek durumda olduklarını belirten Soyer, “Hedefimiz kış gelmeden çadırlarda kalan 4 bin ailenin başını sokabileceği bir yuvaya kavuşturulmasıdır” dedi.

İZUM’da günlük deprem bilgilendirmesinde konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, arama kurtarma çalışmalarının bugün sona erdiğini belirterek, “Kalbimiz enkazdan kurtarılacak tek bir canın umuduyla çarptı. Ne yazık ki 114 vefatımız var. Bu zor günleri hep birlikte atlatacağız. Geriye dayanışma duyguları ile kurduğumuz gönül köprülerinin anıları kalacak” diye konuştu.

“EŞREFPAŞA HASTANESİ ÇALIŞANLARI ÇADIRLARDA SAĞLIK TARAMASI YAPIYOR”

Evleri yıkılan vatandaşların ihtiyacı için olağanüstü bir çaba içinde olduklarını belirten Soyer, bugüne kadar depremde evleri yıkılan ya da kullanılamaz halde olan yurttaşların 786’s belediye, 1200 kadarı da AFAD tarafından kurulan çadırlarda kaldığını söyledi. Yaşanan travmanın atlatılması için belediyenin 4 noktada 91 uzmanla hizmet verdiğini ifade eden Soyer, Eşrefpaşa Hastanesinin de çadırlarda kalan yurttaşların sağlık sorunları için tarama yaptığını aktardı.


Sabah erken saatlerde enkaz ve çadır alanlarını gezdiğini söyleyen Soyer, şunları ifade etti:

“Olağanüstü büyük bir hizmet var ve çadırlarda kalan vatandaşların tüm ihtiyaçlarını karşılayacak her türlü olanak var. Türkiye’nin her yerinden gelen destekler için herkese ve tüm kurumlara teşekkür ederiz.”

Reklam

BİR KİRA BİR YUVA KAMPANYASI

Halkın bakkalı üzerinden, yardımseverler tarafından alınan erzak paketleri tutarının 13 milyon lirayı bulduğunu ifade eden Soyer, “Dün açıkladığımız bir kira/bir yuva kampanyasına gelen paralar 24 saat dolmadan 10 milyon 180 bin lira ulaşmış durumda. Bu 1100 hanenin 5 aylık kirasını ödeyecek noktaya geldiğimiz anlamına geliyor. Burada muazzam bir katılım var. Hiç bu kadar büyük bir rakamı düşünmemiştik” dedi.

“HEDEFİMİZ 4 BİN AİLE”

Sabah Çevre ve Şehircilik Bakını Murat Kurum’la yaptıkları toplantıda ağır hasarlı, yıkım kararı alınan ya da yıkılmış olan 3 bin 680 hanenin tespit edildiğini belirten Soyer, “Hedefimiz bu rakama dairdir. 4 mahallemizde hasar tespit çalışmamız yüzde 96 tamamlanmış durumda. Kısacası buradaki hedefimiz 4 bin ailedir. Şu an 1100 hane toplanan bir yuva bir kira kampanyası ile karşılanıyor. Belediye olarak da 662 haneyi depremzede yurttaşlara tahsis edebilecek durumdayız” diye konuştu.

“BELEDİYENİN UZUNDERE’DEKİ 4 BLOĞUNU TAHSİS EDECEĞİZ”

Belediyenin hissesinin bulunduğu Hilton Oteli'nin ana ortağı ile yaptıkları toplantı sonrası 380 odaya depremzede vatandaşların yerleştirilebileceğini aktaran Soyer, “Bu odaların tamamının 3 ay vatandaşlarını kullanımına açıyoruz. Uzundere'de belediyenin 4 bloğu var. Her birinde 56 daire olan bloklardan birisini bugün itibariyle kullanıma açıyoruz. Diğerleri de ufak tefek tamiratlardan sonra depremzedelerini kullanımına tahsis edilecek. Buradaki toplam 224 konuttan en az bir yıl hiç kira alınmamasını belediye meclisine getireceğiz” dedi.


Gaziemir’de eski semt garajındaki 58 konuta da depremzedelerin yerleştirileceğini belirten Soyer, “Toplarsak 662 konut ve otel odasını vatandaşların emrine veriyoruz. 1762 hanemiz için vatandaşlarımızı AFAD’dan isim listesini aldığımız andan itibaren yerleştirebilecek durumdayız. Ayrıca Uzundere konutlarındaki 224 konutumuzun çamaşır makinesi, buzdolabı, ocak, fırın karyola ve yatak ihtiyaçlarını da belediye temin edecek” dedi.

“DEPREMZEDELERİN TAŞINACAĞI KONUT VE OTELLER DEPREME DAYANIKLI”

Hedeflerinin çadırda kalan vatandaşların tamamını başlarını sokacak bir yuvaya kavuşturmak olduğunu belirten Soyer, “Yağmurlar başlamadan önce bunları yapmak istiyoruz” dedi.

Yardımsever yurttaşlarda “Acaba toplanan paralara el konulacak mı” kaygısı olduğunu ifade eden Soyer, “Biz burada parayı belediye olarak almıyoruz. Gücü olanla ihtiyacı olanı buluşturuyoruz. Dolayısıyla ortada para yok, el konulacak para da yok” dedi.

Soyer depremzedelerin taşınacağı konut ve otel odalarının da yapılan etütlerde depreme dayanıklı olduğunun tespit ediliğini ifade etti.


https://www.evrensel.net/haber/418108/tunc-soyer-1762-depremzedeyi-konutlara-tasiyacak-durumdayiz?utm_source=paylas&utm_campaign=twitter&utm_medium=ege

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...