9 Mart 2021 Salı

"İzmir’de yeni cüruf dağları istemiyoruz"

 10 Mart 2021 03:54

İzmir Büyükşehir Belediyesinin köyde, demir çelik şirketi için yeni bir atık alanı açmak istemesine Yeni Foça Forum Eş Sözcüsü Fırat Korkmaz’dan itiraz: İzmir’de yeni cüruf dağları istemiyoruz.

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel


Özer AKDEMİR

İzmir

Aliağa Foça arasındaki sanayi tesislerinden çıkan cürufların Aliağa Şehit Kemal köyündeki “Aliağa Rezerv Cüruf Depolama Alanı”na dökülmek istenmesine yönelik yöre halkının tepkileri devam ediyor. Uzun yıllardır bölgede ekoloji mücadelesi yürüten örgütlerden Yeni Foça Forum, yeni cüruf alanının İzmir Demirçelik Şirketinin (İDÇ) ihtiyacı için açılmak istendiğini ileri sürerken, İzmir Büyükşehir Belediyesinin bu konudaki tavrını da eleştirdi.

ON YILDA CÜRUF DAĞLARI OLUŞTU

Yeni Foça Forum eş sözcülerinden Fırat Korkmaz, İZDEMİR Termik Santralinin yapımıyla gündeme gelen Foça Gölyüzü mevkiindeki cüruf alanının yaklaşık on yılda cüruf dağlarına dönüştüğünü belirterek, “Aliağa’da 1980 yıllarından bu yana çalışmakta olan ark ocaklı demir çelik tesislerinin atıkları cüruf, tufal ve filtre tesislerinde tutulan tozlardır. İşletmeler bu atıklarını yönetmeliklerde belirtilen koşullarda bertaraf etmekle yükümlüdür. Filtre tozları kurşun, çinko, kadmiyum, klor, demir gibi bileşiklerden oluşur ve tehlikeli atıktır” dedi.

CÜRUF ALANINI İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KULLANIMA AÇTI

İzmir Demirçelik Sanayinin (İDÇ) kömürlü termik santral yapmak istediğinde işletme sahasında birikmiş olan cüruf ve diğer atıkların kaldırılmasının gündeme geldiğini aktaran Korkmaz, “İşte o zaman bu yükümlüğü üstlenen İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi orman alanı olan Foça Gölyüzü mevkiini cüruf alanı olarak İDÇ’nin kullanımına açtı. Bugün cüruf dağına dönüşen bu alan eğer kullanıma açılmamış olsaydı belki termik santral de olmayacaktı” diye konuştu.

Yeni Foça Forum olarak bu cüruf alanının kapatılması için saha içinde kurulmak istenen biyokütle enerji çevrim santrallerine karşı gerekli girişimlerde bulunduklarını aktaran Korkmaz, bu süreçte İBB’nin talebiyle Valilik Mahalli Çevre Komisyonunun bölgeye çok yakın olan Şehit Kemal köyü yakınında ikinci bir cüruf sahasını onayladığı bilgisini aldıklarını kaydetti.

CÜRUF SAHASINDAKİ ATIKLAR TEHLİKELİ ATIK

Bunun bölgeye ikinci bir cüruf alanı oluşturulması anlamına geldiğine dikkat çeken Korkmaz şunları söyledi:

“Bölgenin kümülatif kirliliğini göz önüne aldığımızda yeni bir cüruf alanını kabul etmemiz mümkün değildir. Mahalli Çevre Komisyonu alanı ‘tehlikesiz atık alanı’ olarak onaylarken şu andaki cüruf alanında hangi atıkların olduğundan muhtemelen haberdar değildir. Çünkü, termik santral için açılan davalar nedeniyle işletmede yapılan bilirkişi keşiflerinde ne demir çelik cürufu ne de termik santral külü ya da baca tozu gördük. Atık deposu olarak gösterdikleri küçücük alan bomboş, tertemizdi. Ama cüruf sahasında yapılan bilirkişi keşiflerinde saha da gördüğümüz kirleticiler (plastik vb.) bize oraya her türlü kirleticinin döküldüğünü gösteriyor. Bu nedenle saha da bulunan atıkların tehlikeli atık olduğunu düşünüyoruz. Zaten saha da çıkan yangınlar ve biyokütle enerji çevrim santrali ısrarı da bunun kanıtı”.

"CÜRUF ALANI İDÇ’NİN KULLANIMI İÇİN"

Kullanılmakta olan cüruf alanında iki şirketin faaliyetini sürdürdüğüne dikkat çeken Korkmaz, “Kılıçlar şirketi, Habaş Demir Çelik’ten aldığı cürufları geri dönüşüm tesisinde işlerken, İZDEMİR hem demir çelik tesisinden çıkan atıkları hem de termik santralden çıkan kül ve baca tozlarını bu alana döküyor. Bölgede bulunan diğer dört demir çelik işletmeleri cüruflarını işletme sahalarında stokluyorlar. Hemen hemen faaliyet süreleri birbirine yakın olan tüm işletmelerin cüruf stoklarını karşılaştırdığımızda neden İDÇ’nin atıklarının dağlar oluşturduğunu hatta yeni alanlara ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. Sonuç olarak, İZDEMİR için yeni bir alan daha açılmasını buna yine İzmir Büyükşehir Belediyesinin neden olmasını istemiyoruz. İBB’nin yerel yönetim sorumluluğu ile halkın sağlığını korumak için çalışma ruhsatı verdiği tüm işletmelerin atıklarını olması gereken şekilde bertaraf etmeleri konusunda denetlemesini istiyoruz” dedi. Son yerel seçimler öncesinde bugün İBB Başkanı olan Tunç Soyer’in İDÇ’yi ziyaret etmesi ekoloji örgütlerinin tepkilerine neden olmuştu.

CÜRUFLARIN TEHLİKELİ ATIK OLDUĞUNA DAİR TÜBİTAK RAPORU VAR

Aliağa-Foça arasındaki ağır sanayi kuruluşları, İzmir’in kuzey ormanlarının bulunduğu Foça Gölyüzü mevkiine, üç köyün ortasındaki bir su havzasına milyonlarca ton olduğu düşünülen cüruflarını depoluyorlar. Bu cüruf alanına karşı açılan dava sürecinde TÜBİTAK, cüruflar üzerinde yapılan analizler sonucunda bu atıkların “tehlikeli atık” olduğunu raporladı. İzmir Büyüşehir Belediyesi (İBB) ve bölgedeki fabrika sahipleri her geçen gün biriken bu cürufların yol yapımı için dolgu malzemesi, bordür ve parke taşı yapımı ile eritilmesini öngören ortak bir proje yaptılar. İBB’nin “Cüruf sorununa çevreci çözüm” diye övünerek sahiplendiği ve bölge patronlarından da övgüler aldığı bu uygulamada, bu atıkları “tehlikeli atık” olarak sınıflandıran TÜBİTAK raporu ise görmezden gelinirken, atıklarla ilgili aralarında Menemen Belediyesi, Menemen Ziraat Odası, EGEÇEP gibi kurumların açtığı dava dosyasına sunulan bilirkişi raporundaki skandalı Evrensel ortaya çıkarmıştı.

CÜRUFLAR BİR KALEMDE NASIL ‘TEHLİKESİZ’ OLDU?

Evrensel’in 27 Şubat 2015 tarihli “Tehlikeli Çarpıtma” başlıklı haberinde mahkeme tarafından belirlenen çeşitli üniversitelerden üç profesörden oluşan bilirkişi heyetinin cürufları “tehlikeli atık” olarak niteleyen TÜBİTAK’ın raporunun tahrif edilerek, “Tehlikeli atık” cümlesini “Tehlikesiz atık” diye yazdıkları ortaya konmuştu. Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Ayşegül Pala, aynı üniversitenin Maden Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Turan Batar ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Musa Avcı’dan oluşan bilirkişiler hakkında EGEÇEP tarafından açılan “Gerçeğe aykırı bilirkişilik veya tercümanlık suçu”nu işlemekten suç duyurusu ile ilgili başsavcılık “O ifade sehven yazılmıştır” denilerek takipsizlik kararı vermişti.

https://www.evrensel.net/haber/427716/izmirde-yeni-curuf-daglari-istemiyoruz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...