26 Mart 2021 Cuma

Hacıbektaş'taki bazalt ocağına ek bilirkişi raporu: Maden için ÇED gerekli

 26 Mart 2021 14:33

Nevşehir Hacıbektaş'taki bazalt ocağına karşı açılan davada ek bilirkişi raporu belli oldu. Mühendis ve biyolog uzmanlar, verilen "ÇED gerekli değildir" kararının uygun olmadığını vurguladı.

Fotoğraf: Alper Yavuz

Özer AKDEMİR
İzmir

Nevşehir Hacıbektaş’a bağlı Karaburç köyü yakınlarında işletilen bazalt ocağına karşı açılan davada mahkeme tarafından istenen ek bilirkişi raporu belli oldu. Son raporda da ziraat mühendisi ve biyolog uzmanlar, madene verilen “ÇED gerekli değildir” kararının uygun olmadığı yönündeki görüşlerinde ısrar etti.

Nevşehir Valiliğinin maden işletmesi için verdiği "ÇED gerekli değildir" kararına karşı Karaburç köylüleri tarafından Kayseri 1. Bölge İdare Mahkemesine dava açılmıştı. Davada yapılan ilk bilirkişi incelemesinin raporunda bazı bilirkişiler maden işletmesi sırasında meydana gelen tozun bölgedeki tarımsal-hayvansal üretimine ve kültür varlıklarına olumsuz etkisi olacağını belirtmiş ve “ÇED gerekli değildir” kararının iptal edilmesi gerektiği yönünde görüş bildirmişti. Bu bilirkişi raporuna itiraz itirazı sonrası mahkeme ek bir bilirkişi raporu hazırlanmasına karar vermişti.

"TOPRAK VE BİTKİ TÜRLERİ YOK OLACAK, TARIMA ZARAR VERECEK"

25 Mart 2021 tarihinde mahkemeye sunulan ek bilirkişi raporunda da ziraat mühendisi ve biyolog uzmanlar bir kez daha “ÇED gerekli değildir” kararının doğru olmadığı yönünde görüş bildirdiler.

Raporda madenin tarım alanlarına ve meralara yakın ve sınır haline bulunması sebebiyle;

  • Toz partiküllerinin tarımsal arazilere zarar vereceği,
  • Bitki türlerini yok edeceği,
  • Flora ve faunanın olumsuz etkileneceği,
  • Toprağı yok edeceği ve sonucunda toprak yapısı ve bitki örtüsünün tamemen değişeceği,
  • Mikroorganizma ve faunanın zarar göreceği,
  • Madenin bitkisel toprağın sıyrılması, yarma ve çıkarma aşamasında su kaynaklarını kirletebileceği

konularına tekrar vurgu yapıldı.

"ÇED gerekli değildir" kararının uygun olduğunu savunan bilirkişiler ise şirketin gerekli önlemleri alarak su kaynaklarına olumsuz bir etki yapmayacağı, madenciliğin patlatma olmadan yapılması nedeniyle bölgede bulunan 1. derece arkeolojik sit alanlarına zararı olmayacağı görüşlerini ileri sürdüler.

"DOĞA KATLİAMI BİR AN ÖNCE DURMALI"

Ek bilirkişi heyetinde dikkat çekilen madenciliğin tarıma, flora-faunaya olumsuz etkileriyle ilgili vurguların endişelerini ve mücadelelerindeki haklılığı ortaya koyduğunu belirten Karaburç Köyü Doğayı Koruma ve Geliştirme Platformu, yaptığı açıklamada, “Mahkemenin 'ÇED gerekli değildir' kararını iptal edeceğine ve yaşamımızı temelden tehdit eden bu doğa katliamını bir an önce durduracağına olan inancımız sürmektedir. Geç kalınan her gün, doğamıza 1 günden fazla zarar anlamına gelmektedir” dedi.

https://www.evrensel.net/haber/429036/hacibektastaki-bazalt-ocagina-ek-bilirkisi-raporu-maden-icin-ced-gerekli

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...