18 Mart 2021 Perşembe

İzmir Temsilcimiz Özer Akdemir'in "sonradan görme sermayedar" sözlerine takipsizlik

 18 Mart 2021 16:06

"Sonradan görme sermayedar" sözlerine alınan maden şirketi patronunun suç duyurusuna iki ilçe savcılığı ve Sulh Ceza Hakimliği takipsizlik kararı verdi.

Fotoğraf: Evrensel

Nevşehir'in Hacıbektaş İlçesi Karaburç köyü yakınlarında işletilen bazalt madenine karşı açılan davanın bilirkişi keşfinde köylülere "cahil insanlar" diyen maden şirketi patronunu "sonradan görme sermayedar" şeklinde eleştiren muhabirimiz Özer Akdemir'le ilgili maden patronunun suç duyurularına Develi ve Hacıbektaş Cumhuriyet Savcılıkları takipsizlik kararı verdi. Şirket patronunun savcılığın kararına yönelik itirazını da Kayseri Sulh Ceza Hakimliği reddetti.

ŞİRKET PATRONU LÜKS ARABASI İLE KEŞFE GELİP KÖYLÜLERE 'CAHİL' DEDİ

Hacıbektaş'ın Karaburç ve Karaburna köyleri arasında işletilen bazalt ocağına karşı köylülerin verdiği mücadeleyi haberleştiren muhabirimiz Özer Akdemir, madene karşı açılan davanın bilirkişi keşfi sırasında çekilip kendisine gönderilen video kaydında köylülere "cahil insanlar bunlar" diyen maden şirketi patronunun davranışını Twitter hesabında eleştirmişti. Akdemir'in Twitter hesabından paylaştığı “Dün Hacıbektaş Karaburç köyünde yapılan bilirkişi keşfinde şirketi sahibi köylüleri 'cahil insanlar' diye aşağılarken onların galeyana getirildiğini ileri sürüyor. Porche arabası ile keşfe gelip köylüye cahil diyen sonradan görme sermayedarın köylüye bakış açısı bu!.." tweetiyle ilgili Develi Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunan Develi Maden Şirketi patronu Halit Eken, kendisine hakaret edildiğini ileri sürmüştü.

Eken, muhabirimizi ayrıca yasal olmasına rağmen bilirkişi keşfi esnasında video kaydı alıp bunu sosyal medyada yaymakla suçlamıştı. Suç duyurusu ile ilgili "Kovuşturmaya yer olmadığı"na hükmeden Develi Cumhuriyet Başsavcılığı dosyayı yetkisizlik kararı vererek Hacıbektaş Cumhuriyet Savcılığına göndermişti. İzmir Adliyesinde SEGBİS üzerinden Hacıbektaş Cumhuriyet Savcısına ifade veren Akdemir suçlamaları reddetmişti.

MADEN PATRONUNUN DAVRANIŞININ TÜRKÇE KARŞILIĞI BU DEYİME DENK GELİYOR

Akdemir, "sonradan görme" sözünün hakaret değil eleştiri olduğunu belirterek, "Lüks arabasıyla buğday tarlalarının ortasındaki keşfe gelip kendisini eleştiren köylülere ‘cahil insanlar’ diyen maden patronun davranışı ve sözlerinin Türkçedeki karşılığı bu deyime denk geliyor" demişti. Maden alanında yapılan bilirkişi keşfi günü ikamet ettiği İzmir'de olduğunu dolayısıyla iddia edildiği keşfe katılıp görüntü almasının söz konusu olmadığını belirten Akdemir, "Ben gazeteciyim. Bu görüntüler köylüler tarafından onlarca gazeteciye iletildiği gibi bana da iletildi. Görüntülerin bilirkişi keşfi sırasında mı, sonra mı çekildiğini, görüntü çekimine keşfe katılan hakimin izin verip vermediğini bilemem. Görüntülerden de bu belli olmuyor diyerek suçlamaları reddetmişti. "

"SONRADAN GÖRME SERMAYEDAR" SÖZÜ HAKARET DEĞİL

Hacıbektaş Cumhuriyet Savcısı Ali Pendik bilirkişi keşfinde çekilen görüntülerin izin dahilinde çekilip çekilmediği ve görüntülerin keşif esnasına ait olup olmadığının kesin olarak ilk bakışta anlaşılmadığını belirterek, Akdemir'in suç işleme kastının bulunmadığını belirtti. Savcı Pendik "Sonradan görme sermayedar" söyleminin de hakaret suçu kapsamında değerlendirilemeyeceğini ifade ederek suç duyurusu hakkında takipsizlik kararı verdi.

Öte yandan şirket patronu Halit Eken ve avukatının Develi Cumhuriyet Başsavcılığınca verilen "kovuşturmaya yer olmadığı" kararına itirazını inceleyen Kayseri 4. Sulh Ceza Hakimliği de başsavcılığın kararının usul ve yasaya uygun olduğunu belirterek itirazını reddetti. (İzmir/EVRENSEL)

https://www.evrensel.net/haber/428425/izmir-temsilcimiz-ozer-akdemirin-sonradan-gorme-sermayedar-sozlerine-takipsizlik

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...