26 Mart 2021 Cuma

İzmir Temsilcimiz Özer Akdemir "izinsiz fotoğraf" suçlamasından beraat etti

 26 Mart 2021 13:02

İzmir Temsilcimiz Özer Akdemir hakkında, silikozis hastası maden işçilerinin haberindeki fotoğrafı izinsiz kullandığı suçlamasıyla açılan dava beraatla sonuçlandı.

Fotoğraf: Evrensel



Aydın Çine'de silikozis hastalığına yakalandıktan sonra işten çıkarılan maden işçilerinin haberinde izinsiz fotoğraf kullandığı suçlamasıyla haklarında dava açılan Evrensel İzmir Temsilcisi Özer Akdemir ve silikozis hastası maden işçisi İlyas Tekin beraat etti.

"BEN SİLİKOZİS HABERLERİ YAPARKEN UTANIYORUM MADEN PATRONLARI UTANMIYORLAR!"

Dün Çine Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davanın son duruşmasında savcı Akdemir ve Tekin'in "kişisel verilerin hukuka aykırı olarak yayılması" suçundan cezalandırılmalarını istendi.

Son savunması sorulan Akdemir,  şunları söyledi:

"Ben gazeteci olarak 20 yıldır ikamet ettiğim İzmir'den Aydın Çine'ye, işyerlerindeki olumsuz çalışma koşulları nedeniyle silikozis hastası edilip işten çıkarılan işçilerin haberlerini yapmak için gidip gelmekten utanırken, yüzlerce işçiyi bu şekilde hasta edip kapı önüne koyan maden patronları bu yaptıkları insanlık dışı uygulamalardan utanmıyorlar! Üstüne bir de haberini yaptık diye işçilere baskı yaparak bizleri böyle mahkemelerle uğraşmak durumunda bırakıyorlar. Asıl mağdur bizi patronun baskısıyla şikayet eden arkadaş da dahil silikozis hastası yapılıp işten çıkarılan işçiler. Bunun haberini yaptığı için cezalandırılmak istenen gazeteciliktir. Yaptığım haberde işçilerin çalışma koşullarını çok iyi anlatan bu fotoğrafları kamu yararı olduğu için kullandım" dedi.

"Özel fotom kullandı" diye şikayetçi olan kişinin, tozlu bir ortamda yüzünde maske bulunduğunu ve sadece gözlerinin göründüğünü belirten Akdemir, "Bu haliyle kendisini annesi bile tanıyamaz. Nasıl bir mağduriyeti oluşmuş anlayabilmiş değilim" dedi.

HABER, SİLİKOZİS HASTASI İŞÇİLERİN SESLERİNİ DUYURMAK İÇİN YAPILDI

Akdemir'in avukatı Hasan Hüseyin Evin de savunmasında "Akdemir, gazetecilik faaliyeti gereği, maden işçilerinin çalışma şartları nedeniyle silikozis hastalığına yakalanan kişilerin seslerini duyurmak, haklarına dikkat çekmek için bu haberleri yapmıştır. Haberini somutlaştırmak için de bu fotoğrafı kullanmıştır" dedi.

İlyas Tekin'in avukatı Hicran Danışman da "İlyas ile birlikte aynı durumda olan, bu hastalığa yakalanmış pek çok kişi haklarını almak için açtıkları davalarda tanık bulamamaktadır. Şikayetçi olan İbrahim Can Duman, işverenin kendisini yönlendirmesiyle bunu yapmıştır. Fotoğrafın çekimi ve kullanılmasında başından bu yana rızası vardır" dedi.

Duruşma sonunda Özer Akdemir ve İlyas Tekin suç kasıtları olmadığı gerekçesiyle beraat ettiler.

İŞÇİLERİN NASIL SİLİKOZİS HASTASI YAPILDIĞININ FOTOĞRAFLARI

Çine'de faaliyet gösteren kuvars ve feldspat madeni işletmelerindeki tozlu ortam nedeniyle silikozis hastalığına yakalanıp işten çıkarılan işçilerin durumunu anlatan Evrensel'de 24 Mart 2019 tarihinde çıkan “Silikozisin pençesindeki maden işçileri” haberinde yer verilen fotoğrafla ilgili şikayet sonrası soruşturma başlatılmıştı.

Eysim maden işletmesinde çalışan bir işçi fotoğrafının kendinden izinsiz kullanıldığı şikayeti üzerine haberi yapan Özer Akdemir ve fotoğrafı gönderen silikozis hastası İlyas Tekin hakkında "kişisel verilerin hukuka aykırı olarak yayılması" suçlamasıyla dava açılmıştı.

Eysim işletmesindeki adeta göz gözü görmez bir çalışma ortamında çekilen fotoğraf aynı zamanda işçilerin nasıl silikozis hastalığına yakalandıklarını gösteren en önemli delillerden birisiydi.


Çalıştıkları koşulların olumsuzluğunu gösteren fotoğraf ve videolarI çeken işçilerin korktukları kısa bir süre sonra başlarına gelmiş, şikayet edilen fotoğrafta yer alan İlyas Tekin, silikozis hastalığına yakalandıktan hemen sonra işten çıkarılmıştı.

Kendisi gibi silikozis hastası olduktan sonra işlerine son verilen işçilerle birlikte Evrensel'e konuşan Çineli maden işçileri, maden patronlarının gerekli koruyucu önlemleri almaması nedeniyle tedavisi olmayan silikozise yakalandıklarını ve çoğunun hasta dahi olduklarını bilmeden işten çıkarıldıklarını anlatmışlardı.

İşçiler işyerindeki çalışma koşullarını ortaya koyan fotoğraf ve videoları göstermişler, bu fotoğrafların bir kısmı haberde kullanılmıştı. (Aydın/EVRENSEL)

https://www.evrensel.net/haber/429027/izmir-temsilcimiz-ozer-akdemir-izinsiz-fotograf-suclamasindan-beraat-etti

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...