16 Mart 2021 Salı

Edirne'nin içme suyu kurtuldu, kurşun madeninin ÇED süreci sonlandırıldı

 16 Mart 2021 11:46

Edirne'nin içme suyunun arıtıldığı tesislerin 205 metre uzağında işletilmek istenen kurşun zenginleştirme işletmesi için başlayan ÇED süreci tepkiler üzerine iptal edildi.

Fotoğraf: Edirne Kent Konseyi

Fotolar: Edirne Kent Konseyi

Özer AKDEMİR

Edirne'nin içme suyunun arıtıldığı tesislerin 205 metre uzağında işletilmek istenen kurşun zenginleştirme işletmesi için başlayan ÇED süreci tepkiler üzerine iptal edildi. Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada projenin çevre ve kamu sağlığı yönünde uygun olmadığı için ÇED sürecinin iptal edildiği dile getirildi.

KURŞUN İŞLETMESİ İÇME SUYU ARITMA TESİSİNİN YANIBAŞINA KURULACAKTI

Edirne'nin içme suyunun 2050 yılına kadar arıtılması için kurulan iki arıtma tesisinin bulunduğu vadiye yapılmak istenen kurşun kırma, eleme, zenginleştirme tesisi için ÇED sürecinin başlatıldığı bu ayın başında ortaya çıkmıştı. Kentteki birçok kurumun karşı çıktığı projenin iptali için Edirne Kent Konseyi ve diğer kurum temsilcilerinden 60 imzalı bir dilekçe ile Çevre İl Müdürlüğü'ne başvuru yapılmıştı. Dün (15 Mart 2021) Edirne Büyükşehir Belediye Başkanı ve diğer kurum temsilcilerinin de katılımıyla tesislerin kurulmak istendiği yerin yanında bir basın açıklaması gerçekleştirilmişti. Basın açıklamasında konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan kuruşun tesisinin kentin içme suyunu kirleteceğini belirterek, madenci şirkete tesisin kurulması için belediyeden alınması gereken iş yeri açma ve gayrisıhhi müessese ruhsatlarını vermeyeceklerini dile getirmişti. Gürkan, "Bizim Edirne'nin insanlarına, çocuklarına kurşun bulaşmış bir suyu içirmeyeceğimizi herkesin bilmesini isterim" demişti. 

ÇEVRE İL MÜDÜRLÜĞÜ AKŞAM SAATLERİNDE ÇED'İN İPTAL EDİLDİĞİNİ DUYURDU

Tepkilerin ardından Edirne Çevre İl Müdürlüğü sitesinden akşam saatlerinde yapılan basın duyurusunda kurşun zenginleştirme tesisinin ÇED sürecinin sonlandırıldığı açıklandı. Firmanın ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) başvuru talebinde bulunmasının firmalar açısından yasal bir hak olduğunun ileri sürüldüğü açıklamada, şu görüşlere yer verildi: "Ancak bunun ÇED olumlu ya da ÇED gerekli değildir kararı verileceği anlamına gelmediği... söz konusu projenin incelenmesi, ilgili kamu kurumlarımızdan gelen görüşler dikkate alınarak projenin çevre ve kamu sağlığı yönünden uygun olmadığı değerlendirilmiş ve 15.03.2021 tarihinde ÇED süreci iptal edilmiştir."

Açıklamada firmanın ruhsat almadan faaliyete geçme teşebbüsünde bulunduğu hatırlatılarak Edirne Belediyesine de yasal zorunluluk gereği işyerini kapatması çağrısında bulunuldu. 

YAŞAM HAKLARINA AYKIRI SERMAYE PROJELERİNİ BAKANLIK KABUL ETMEMELİ

Konuya dair görüşlerini aldığımız Edirne Kent Konseyi Başkanı Zeki Gökerküçük, 3 Mart 2021 tarihinde duyurusu yapılan tesis için birçok yolla itirazlarını dile getirdiklerini aktardı. Kurşun kırma eleme yıkama tesis alanı yanında Belediye Başkanı, Kent Konseyi, Çevre Gönüllüleri ve diğer sivil toplum örgütleri ile dün bir basın açıklaması yaptıklarını belirten Gökerküçük, aynı gün akşam saatlerinde Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünün projenin iptal edildiği duyurusunun paylaşıldığına dikkat çekti. 

Gökerküçük şunları söyledi: "Asıl olan bu tür projeleri adında çevre ve şehir olan bakanlığın kabul etmemesidir. Yurttaşların verdiği vergiler ile makamlara oturanların yurttaşların yaşam haklarına aykırı sermaye projelerini kabul etmesi ilk yanlıştır. Kentliler olarak yerel yönetim ile birlikte gösterilen tepki sonrasında bakanlığın geri adım atması da örgütlü kentlilerin başarısıdır."

DARISI SAROS KÖRFEZİ'NİN BAŞINA

Gökerküçük, bu olumlu başarının Edirne, Trakya ve tüm ülkede benzeri yanlış projeler için bir örnek olmasını dilediklerini belirterek, "Özellikle üç kez bilirkişilerin hayır dediği ancak KHK ile inşaata devam eden Keşan FSRU doğal gaz nakil ve depolama tesisleri için de örnek olmalıdır" dedi. 

Rozber Maden İnş. San. Tic. A.Ş. adlı şirket tarafından işletilmek istenen maden tesisi Edirne il merkezine kuş uçuşu 5 kilometre uzaklıkta bulunuyordu. Kentin içme suyunu arıtan tesislerin yanı başında işletilmek istenen tesisler, mutlak koruma altında olan tarım alanlarının üzerine yapılacaktı. Kentin içme suyunu arıtan tesislerin yanı başına kurşun madeni kurulmak istenmesine dair haber dünkü Evrensel’de " Edirne'nin içme suyu için büyük tehlike" başlığı ile yer almıştı. 

https://www.evrensel.net/haber/428205/edirnenin-icme-suyu-kurtuldu-kursun-madeninin-ced-sureci-sonlandirildi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...