11 Nisan 2022 Pazartesi

Milli Park Müdürü, Milli Park’ta mangal kullanımına izin verilmesini nükleer santralle savundu!

 

 11 Nisan 2022 09:35


Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nda mangal yakılmasına izin verilmesi ve ticari işletmelerin gece 24’e kadar çalışması kararı tartışma yarattı.

Fotoğraf: Evrensel 


Özer AKDEMİR
İzmir

Ege Bölgesi ve Türkiye’nin koruma altındaki en önemli alanlarından Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nda mangal yakılmasına izin verilmesi ve Milli Parkta ticari işletmelerin gece 24’e kadar çalışması kararı tartışma yarattı. Bölgedeki çevre, meslek örgütleri ve çeşitli derneklerin yanı sıra köy muhtarlıkları da bir toplantı yaparak karara tepki gösterirken, Milli Park müdürü toplantı sonucu yapılan açıklamayı sosyal medyadan “Yaratılan herşey insanoğlu içindir. Gelişmiş ülkelerde Milli Parklarda nükleer santral bile var” diye yanıtladı.

Geçtiğimiz yıl haftalarca yanan orman yangınlarının ardından orman yangınları konusunda daha sıkı önlemlerin alınması ve yangına müdahalenin daha hızla ve yeterli ekipmanlarla yapılması konuları, yaz aylarıyla birlikte yeniden tartışılmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde birkaç bölgede birden çıkan orman yangınları “yangın sezonu”nun erken başladığı yorumlarına neden olurken, geçtiğimiz yıl yaşanan yangınlardan korunabilen Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı ile ilgili son alınan kararlar yörede ciddi tartışmalara neden oldu. Geçen yıl ihale ile özel bir işletmeciye verilen büfe ve restoran işletmelerinde vatandaşların kendi getirdikleri mangalı kontrollü olarak yakabilecekleri ve Milli Park içinde gece 24’e kadar restoranlarda yemek hizmeti verileceğine dair haberler üzerine Kuşadası Kent Konseyi’nde bir araya gelen çeşitli kurumlar ve köy muhtarları toplantı sonrasında ortak bir açıklama yaptılar.

MİLLİ PARK İÇİNDE 20 YILDIR ATEŞ YAKILMASI YASAKTI

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nın Türkiye’de ve dünyada özel öneme sahip bir doğa alanı olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Milli Parkın geçen yıl ülkemizin hemen hemen tüm kıyılarında meydana gelen orman yangınlarından kurumlar tarafından alınan radikal önlemler sonucu zarar görmeden korunabildiği ifade edildi.

Milli Park içinde 20 yıldır ateş yakılmasının yasak olduğu, mangal, tüp vb ateşli aletlerin kullanılmadığına dikkat çekilen açıklamada, bunun amacının Milli Parkın orman yangınlarına karşı gerekli önlemleri alarak doğal yapısının sürdürülebilirliğinin sağlanması olduğu dile getirildi. Açıklamada, “Milli Parkların en temel görevleri; bünyesindeki değerli ekosistemlerinin korunması, biyolojik çeşitliliğinin sürdürülmesi, antropojenik baskının önlenmesi, doğal yaşam ortamlarının, doğal peyzajının, alandaki türlerin ve habitatların korunması, bünyesindeki doğal ve kültürel kaynak değerlerinin gelecek kuşaklara bozulmadan ulaştırılmasının sağlanmasıdır” denildi.

GECE YABAN YAŞAMI HAREKETLENİYOR

Milli Park ziyaret saatleri 08.00 ile 18.30 arası iken yeni planlanla akşam yemeklerini park içerisinde yemek isteyen vatandaşlara saat 24.00’e kadar yemek hizmetinin verileceğinin belirtildiği açıklamada, "Milli Parkta gece yaşamında birçok yaban hayvanının etkileşimde ve hareket halinde bulunduğu bilinmektedir. Ziyaretçi saatleri bittikten sonra yaban hayatı canlandığından, bahse konu olan alanlarda araç gürültüsü, ışık vb. faaliyetlerden kaçınılması gerekir” denildi.

"BU KARARLARDAN KESİNLİKLE VAZGEÇİLMELİ"

Milli Parkın Aydın’ın, Kuşadası’nın ve ülkenin gururla tüm dünyaya tanıtacağı çok özel bir doğa alanı olduğu ve Batı Anadolu’da özellikle yangınlara karşı çok hassas bir bölgede yer aldığına dikkat çekilerek; “Hem mangal hem de gece 24.00’e kadar yapılacak yemek hizmetlerinden, yukarıda belirttiğimiz tehditler nedeniyle bu ve buna benzer uygulamalardan kesinlikle vazgeçilmelidir” ifadelerine yer verildi. Açıklamada ayrıca yangın tehdidine karşı ilk müdahaleyi yapabilecek bir yangın helikopterinin Milli Parkta hazır bulundurulması olası yangınların büyümesini önleyeceği belirtildi.

MİLLİ PARK MÜDÜRÜ: “GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALACAĞIZ”

Bu açıklamaya sosyal medya hesabı üzerinden yanıt veren Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Müdürü Koray Aşık, Milli Park içindeki 300 m2’lik bir alan içinde işletmecinin gözetiminde mangal yakılabileceği, sadece İçmeler Koyunda bulunan bir restoran alanında gerekli kontrollerle 24’e kadar yemek hizmeti verileceğini ileri sürdü. Milli Park Müdürü Aşık, “Herkes müsterih olsun, Milli Parkımızı korumak için her türlü önlem ve müdahale organizasyonu planlandı” dedi.

MİLLİ PARK PLANINI HAZIRLAYAN BİLİM İNSANI: PROJEYİ ANLAMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYORUM

Milli Park Müdürüne, "Milli Parkta gerçekleştirdiğiniz birçok proje gibi bu projeyi de anlamakta büyük güçlük çekmekteyim” diyen Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Peyzaj Planlama Anabilim Dalı öğretim üyesi Tendü Hilal Göktuğ konuya dair sorular yöneltti. Milli Parkın Uzun Dönem Gelişim Planı’nı (UDGP) hazırlayan ekibin içinde yer alan Göktuğ’un Milli Park Müdürüne yönelttiği sorulardan bazıları şunlar:

Hava karardıktan sonra “şimdilik” içmeler koyunda vermeyi planladığınız bu rekreasyonel hizmet, milli parkın amaçları ile ne kadar örtüşmektedir? Neyi göstermeyi ve neyi tanıtmayı hedefliyorsunuz?

Milli Parkın henüz Ziyaretçi Yönetim Programı yapılmamışken, ziyaret saatlerini hangi önemli gerekçelerle gece yarısına kadar uzatabiliyorsunuz?

Hava karadıktan sonra, uyanık olan faunanın araç farları, araç gürültüsü, insan sesi vb. neticesinde olumsuz etkilenmeyeceğini gerçekleştirilen hangi bilimsel çalışma veya rapor kapsamında düşünüyorsunuz? Ya da hava kararmadan önce Adile Naşit’ten masallar dinleterek ve ninni söyleyerek yaban hayvanlarını uyutmayı mı planlıyorsunuz?

Milli Parkın Uzun Dönem Gelişim Planı (UDGP) UDGP de yazanların tam aksine, akşam saatlerinde de böyle bir riskin alınması ve insan baskısının oluşturulması için gerekçe ne olabilir ayrıca; olası risk durumlarına karşı tedbirleriniz, alet ve ekipmanlarınız, uzman personellerinizi içeren hangi planları hazırladınız ya da herhangi bir planınız var mı?

Alanın güvenliğini bir avuç personelle- ki saat 24.00’e kadar kaçını görevlendirebilecekseniz - nasıl sağlayacaksınız?

MİLLİ PARK MÜDÜRÜ: “İSTEMEZÜKÇÜLER! SİZ KİM OLUYORSUNUZ!”

Göktuğ’un sorularına yine sosyal medya üzerinden “Siz kim oluyorsunuz da bana parmak sallar gibi hesap sorar şeklinde ifadeleri kullanmayı kendinizde hak görüyorsunuz” diye tepki gösteren Milli Park Müdürü Koray Aşık sosyal medya üzerinden paylaştığı yanıtında şu ifadeleri kullandı: "Dünyadaki gelişmiş ülkelerde bulunan tüm Milli Parklarda bu tip sosyal faaliyetler öngörülebilirken, çok uç olacak ama Amerika’daki bir milli parkta Nükleer Santral bile kurulabilirken siz ve bazı istemezükçü kesim halkımıza yukardan bakan küçümseyen yaklaşımla, aynı faaliyetler benim ülkemde söz konusu olduğunda hemen ortaya çıkıveriyorsunuz. Kusura bakmayın yaratılan her şey insanoğlu için yaratılmıştır."

 https://www.evrensel.net/haber/459114/milli-park-muduru-milli-parkta-mangal-kullanimina-izin-verilmesini-nukleer-santralle-savundu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...