12 Nisan 2022 Salı

Orman Genel Müdürlüğünden "kesim talimatı" | TOD: Amacınız yangınla mücadele mi odun üretimi mi

 

12 Nisan 2022 11:47


Orman Genel Müdürlüğünün yangın önleme çalışmaları başlıklı talimatı, yoğun ağaç kesimi içeriyor. Talimatı eleştiren Ormancılar Derneği, "Amacınız yangınla mücadele mi, odun üretimi mi?" diye sordu.





Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel


Özer AKDEMİR
İzmir

Türkiye Ormancılar Derneği (TOD) orman yangınları ve aşırı odun üretimiyle ilgili yaptığı açıklamada Orman Genel Müdürlüğünün (OGM) yangını önleme çalışmaları başlıklı talimatlarını eleştirdi. TOD, “Yapılan iş yangınla mücadele mi ormanla mücadele mi?” sorusunu yöneltti.

Orman Genel Müdürlüğü (OGM), Orman Yangınlarıyla Mücadele Dairesi Başkanlığı tarafından tüm merkez ve taşra birimlerine gönderilen “Yangın önleme çalışmaları” konulu talimat yazısında “Orman içi ve bitişiğinden geçen her türlü yolların kazı ve dolgu şevlerindeki ağaçların tamamının kesilmesi ve bu noktalardan itibaren her iki yönde topografik şartlar göz önüne alınarak 5 metre mesafede tamamen tıraşlama yapılarak yanıcı maddenin ortadan kaldırılması” ve “Her iki yönde 25-50 metre mesafede ara ve alt tabakanın temizlenmesi ve bakım müdahaleleri ile yanıcı maddenin azaltılmasının sağlanması, ...“ içerikli talimat eleştirildi.

ORMANSIZLAŞMA VE PARÇALANMA ARTACAK

OGM tarafından gönderilen bu talimatın bu şekliyle uygulanması durumunda ormanların daha fazla bozulacağı, ormansızlaşma ve parçalanmanın artacağı uyarısında bulunan TOD açıklamasında; "OGM sürdürülebilir orman yönetimi raporları ve Sayıştay raporlarına da yansıdığı üzere, ormanlardaki parçalanma mevcut uygulamalarla zaten aşırı derecede artmışken, bu yeni uygulama ile orman içi yolların çevreleri yaklaşık 100 m kadar genişlikte boşaltılarak bu kısımlardaki ağaçlar ve çalıların kesilmesi sonucu kapalılık neredeyse %10’lara kadar düşürülecektir" ifadeleri yer aldı.

“KUŞKU UYANDIRMAKTADIR”

Bu mücadele yönteminin binlerce kilometre yol ağı olan başta Ege ve Akdeniz bölgeleri olmak üzere yangına hassas denilen blok orman alanlarında çok ciddi bir orman tahribatı ve parçalanması anlamına geleceğinin ifade edildiği TOD açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

Reklam

“OGM tarafından verilen bu talimat, orman ekosistemleri ve biyolojik çeşitliliğin devamlılığı açısından yanlış bir uygulamadır. 2021 yılında yaşanan ve en çok da yangına müdahale konusunda tartışmaların yaşandığı yangınların önemli zararlar verdiği Akdeniz ekosistemlerinde, bu denli geniş bir hat boyunca parçalanmanın yangınlara karşı bir mücadele yöntemi olarak açıklanması kuşku uyandırmaktadır.”


Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

AKLA TAKILAN SORULAR

TOD “Akla takılan ve cevap verilmesi gereken sorular şunlardır” diyerek şu soruları ortaya attı:

Bu uygulama ile ne kadarlık bir orman alanı daha parçalanacak ve daha kaç milyon metreküp odun üretimi yapılacaktır? Bu hesap yapılmış mıdır?

Bu uygulamanın amacı yangına karşı mücadele midir? Yoksa odun üretimini arttırmak mıdır? Bilindiği gibi orman endüstrisi sektörü ve biyokütle enerji santrallerine ucuz hammadde sağlamak için, ülkedeki odun üretimi sadece son dört yıl içinde %69,5 oranında arttırılmış ve bu artışın devamını sağlamak için burada yapılmak istenene benzer şekilde ormancılık tekniğine aykırı uygulamalar icat edilmeye başlanmıştır. Bu nedenle bu uygulama da yangına karşı önlem almaktan çok, aşırı odun üretimine kılıf uydurma girişimi olarak değerlendirilmektedir.”

 https://www.evrensel.net/haber/459200/orman-genel-mudurlugunden-kesim-talimati-tod-amaciniz-yanginla-mucadele-mi-odun-uretimi-mi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...