12 Aralık 2022 Pazartesi

Altın madenindeki cıva zehirlenmesi bilirkişi raporunda: İşçileri bile bile zehirlemişler!

 

12 Aralık 2022 15:09


Develi'deki altın madeninde cıva zehirlenmelerine ilişikin bilirkişi raporu hazırlandı. Cıva zehirlenmesi tespit edilmiş ve gizlenmiş, işçiler zehirlenecekleri bile bile çalıştırılmış.


Türkiye’de altın madenciliğinin ilk kez yapıldığı Bergama’da bir siyanür havuzu. | Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel



Özer AKDEMİR

Kayseri’nin Develi ilçesinde Kanadalı Centerra Gold altın firmasına ait Öksüt Madencilik AŞ altın madeninde çalışan işçi ve güvenlik görevlilerinin cıva ile zehirlenmesi olayı ile ilgili yapılan soruşturmanın bilirkişi raporu hazırlandı. Altın madenindeki işçi sağlığı, iş güvenliği önlemlerinin anılmadığının tespit edildiği bilirkişi raporunda, cıva zehirlenmesinin de bilinmesine rağmen gizlendiği ortaya konuldu. Bilirkişiler gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasını sağlamayan madenin Türkiye Operasyonlarından Sorumlu Başkan Yardımcısı David Alan Bicfort ve İşveren Vekili Olgun Otyakmaz’ın yanı sıra işletmenin proses müdürü, iş güvenliği uzmanları ve iş hekiminin görevlerini ihmal ettikleri sonucuna ulaştılar.

ZEHİRLENMENİN ÜSTÜ KAPATILMIŞ

Altın madeninin alın döküm odasının güvenliğinden sorumlu taşeron özel güvenlik firması elemanları ile 70’in üzerinde maden işçisinin maruz kaldığı cıva zehirlenmesi ilk kez şubat 2022 tarihinde tespit ediliyor. Daha öncesinde de işçilerin kanında kurşun çıkması ile ilgili haberlerle gündeme gelen maden işletmesindeki bu cıva zehirlenmesi olayının alınmayan işçi sağlığı, iş yeri güvenliği önlemlerinin yanı sıra, birçok ihmalin sonucu olduğu hazırlanan bilirkişi raporu ile ortaya kondu. Bilirkişi raporunda ayrıca cıva zehirlenmesinin tespit edilmesine rağmen üstünün kapatıldığını ve işçilerin bile bile cıva bulunan ortamda çalıştırıldığı da gözler önüne serildi.

HASTANE, RAHATSIZLIĞIN KAYNAĞINI TESPİT EDEMEDİ

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı iki maden mühendisi ve bir kimyagerden oluşan üç kişilik bilirkişi heyeti cıva zehirlenmeleri ile ilgili açılan soruşturma dosyası üzerinde yaptıkları incelemelerde dosyada birçok eksikliğin de olduğuna dikkat çektiler. Cıva zehirlenmesine maruz kalan taşeron özel güvenlik firması elemanlarının ve işçilerin mayıs ayında Develi Cumhuriyet Başsavcılığında alınan ifadelerinde bu kişilerin ortamda cıva olduğu bilinmesine rağmen çalıştırılmaya devam edildiği ve işletme içindeki cıvanın gizlendiği ortaya çıktı. 19.12.2019 tarihinde Öksüt Madencilik bünyesinde özel güvenlik görevlisi olarak işe başlayan Arife Gül Kanlıöz ifadesinde altın döküm odasının yanındaki ADR rafineri bölgesinde görev yaptığını, mart 2022 tarihinde çeşitli sağlık sorunları yaşamaya başladığını dile getirdi. Kanlıöz yaşadığı sağlık sorunlarını şöyle anlatıyor, “Şiddetli öksürük, balgam, eklem ağrısı, baş ağrısı, göğüs ağrısı ve vücutta kızarıklık gibi rahatsızlıklar başladı bu rahatsızlıklar sebebiyle hastaneye gittiğimde ilk başta bu rahatsızlığın kaynağını tespit edemediler. Vücudunuz herhangi bir maddeye karşı reaksiyona girmiş dediler”.

GÜVENLİK GÖREVLİLERİ CIVA ZEHİRLENMESİ BİLİNMESİNE RAĞMEN ÇALIŞTIRILDILAR

Bilirkişi raporuna göre 01.03.2022 tarihli tutanakta 1.2 kg cıva, altın döküm odasından alınarak “bilinmeyen madde” adı altında tahlile gönderilmiş. Bu maddenin bu yerde 28.02.2022 tarihinde cıva olduğunun yetkililerce tespit edilmesine rağmen bunun çalışanlardan gizlendiği, işçilerin bunu sonradan öğrendiği dile getiriliyor. Cumhuriyet savcılığında alınan ifadelerde 01.03.2022 tarihinde cıva çıktıktan sonra proses danışmanı Metin Demir’in altın odasına giriş yaptığı, içeride cıvayı tespit ederek, İSG Müdürü Ercan Esenkaya ve diğer birimlere haber verilerek işin durdurulduğu belirtiliyor. Bu duruma rağmen 23.03.2022 tarihine kadar özel güvenlik görevlilerinin rafineride önlemsiz şekilde çalışmaya devam ettikleri de bilirkişi raporuna giren ifadelerde yer alıyor.


Rapordan cıva zehirlenmelerini gösteren bölüm.

11 KİŞİYE 1 MASKE!

14.03.2022 tarihinde 71 çalışandan iki kez alınan kan ve idrar numunelerinin Ankara’da

bulunan Düzen Laboratuvarına gönderildiği, Düzen Laboratuvarının sonucuna göre 6 kişide vücuttaki cıva miktarının yüksek olduğu tespit edildiğinin belirtildiği raporda işçilerin şu ifadelerine yer veriliyor; “Buna rağmen güvenlik görevlileri aynı şekilde önlemsiz olarak 01.04.2022 tarihine kadar aynı bölgede çalıştırılmaya devam edildi. 01.03.2022-01.04.2022 tarihleri aralığında 11 kişiye 1 tane gaz maskesi verilerek dönüşümlü olarak tek gaz maskesi ile çalışmamız istendi bu duruma itirazdan sonra 1 tane daha gaz maskesi temin edildi”.

‘YENİ EVLİSİNİZ BİR SÜRE ÇOCUK DÜŞÜNMEYİN’  

Cıva zehirlenmesine maruz kalan özel güvenlik elamanlarından Şeyma Erdoğan nisan 2022 tarihinde aynı işyerinde çalışan bir işçi ile evlendiğini belirterek, tahlil sonuçlarını aldığı sırada İşyeri Hekimi Dr. Hayrettin Horasan’ın kendisine “Yeni evlisiniz bir süre çocuk düşünmeyin” dediğini aktarıyor.

MADEN YETKİLİLERİNDEN İTİRAF

Nisan ayında kanlarında cıva tespit edilen 6 işçi ücretli süresiz izne çıkartılırken bazı işçiler de Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesine götürülüyor. İşçilerin anlatımlarına göre hastanede tedavi altındayken firmanın Türkiye Sorumlusu David Alan Bickford, Finans Müdürü Fatih Soydemir ve İnsan Kaynakları Müdürü İlknur Yazıcı kendilerini ziyaret ediyor. İşçilerin civanın nereden geldiğini ve neden önlem alınmadığı ile ilgili sorularını maden yöneticileri miktarın az olduğunu bu sebeple önlem alınmasına gerek görülmediği, bu olayın kendileri için ders olduğu” şeklinde ifade ediyorlar. İşçiler bunun maden yetkililerinin açıkça kusurlarını itiraf etmeleri olarak değerlendiriyorlar.

İŞÇİLER ŞİKAYETÇİ

Cıva zehirlenmesine maruz kalan işçiler cumhuriyet savcılığınca alınan ifadelerinde yaşadıkları sağlık sorunları ve sonrasında yaşadıkları ile ilgili hemen hemen aynı ifadeleri vermişler. Çalışma ortamında cıva olduğunun kendilerinden gizlendiğini, 11 kişiye tek bir maske verilerek çalışmak zorunda kaldıklarını anlatıyorlar. İşçiler maden yöneticilerinin yanı sıra İnsan Kaynakları Sorumlusu Pelin Usta Özkayhan’dan da şikayetçi oluyorlar.

 https://www.evrensel.net/haber/476810/altin-madenindeki-civa-zehirlenmesi-bilirkisi-raporunda-iscileri-bile-bile-zehirlemisler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...