17 Aralık 2022 Cumartesi

Silikozis Çine’de bir işçiyi daha yaşamdan kopardı

 

17 Aralık 2022 15:03


Aydın Çine’de bir maden işçisi daha silikozis hastalığından yaşamını yitirdi. Çine’deki Eysim maden işletmesinden hastalığı nedeniyle işten çıkarılan 42 yaşındaki Hakkı Tosun bugün hayatını kaybetti.



Fotoğraf: Hakkı Tosun'un kişisel arşivi


Özer AKDEMİR

Aydın Çine’de bir maden işçisi daha silikozis hastalığından yaşamını yitirdi. Son olarak Çine’deki Eysim maden işletmesinde çalışırken hastalığı nedeniyle işten çıkarılan 42 yaşındaki Hakkı Tosun bugün sabaha karşı Aydın Menderes Üniversite Hastanesi’nde yaşamını yitirdi.

MADRAN DAĞINDAN MADEN İŞLETMESİNE!

Evli ve 3 çocuk babası olan Tosun, Çine’nin Kavşit Köyündendi. Çine ve çevresinde yıllardır yapılan madencilik faaliyetlerinde alınmayan işçi sağlığı iş güvenliği önlemlerinin son kurbanı Hakkı Tosun oldu. Kavşit köyünden ekmek parası kazanabilmek için yörede faaliyet gösteren kuvars ve feldspat maden işletmelerinde işe giren yüzler işçiden birisiydi o da. Suları ve temiz havası ile ünlü Madran Dağı’ndaki köyünden ayrılarak göz gözü görmez bir toz tabakası altında çalışılan maden işletmelerinde çalışmaya başladı. 42 yıllık ömrünün 15 yılını madenlerde çalışarak geçiren Hakkı Tosun, Madran ve Gökbel dağlarında faaliyet yürüten üç farklı maden işletmesinde çalıştı. Bir yıl Akmaden, 11 yıl Eczacıbaşı Esan’da çalışan Hakkı Tosun, maden işçiliğinin son dört yılını ise Çine kent merkezine bir km uzaklıktaki Eysim Maden İşletmesinde geçirdi.

“ŞİRKET HAKKININ EŞİNİ GEÇEN YIL SUS PAYI OLARAK İŞE ALDI”

Hakkı Tosun gibi silikozis hastası olduğu için Eysim’de çalışırken işten çıkarılan iş arkadaşı Şenol Girgin, Hakkı ile 11 yıl Esan’da, 4 yıl da Eysim’de birlikte çalıştıklarını söyledi. Girgin, “11 yıl Esan’da birlikte çalıştık. Sonra Eysim’e geçtik. Dört yıl kadar da Eysim’de çalıştık. Hakkı benden sonra çıktı Eysim’den” dedi. Kendisinin silikozis hastası olduktan sonra işten çıkarıldığını belirten Girgin, “Hakkı’nın da ciğerlerinde toz olduğunu duyduk ama hep ‘yok’ dediler. İzmir’e, Dokuz Eylül Hastanesi’ne birlikte geldik silikozis tedavisi için. Pandemiden hemen önce Hakkı’nın da işten çıktığını öğrendim” dedi. Hakkının hastalığının ortaya çıkmasının ardından Eysim şirketinin eşini sus payı olarak işe aldığını belirten Girgin, eşi işte çalıştığı için Hakkı’nın da hastalığı ile ilgili konuşmadığını söyledi.

YOĞUN TOZ NEDENİYLE KENDİSİNİ İŞTEN ÇIKARMALARINI İSTEMİŞ

Hakkı Tosun ile Eysim’de uzun yıllar birlikte çalışan ve adını vermek istemeyen bir başka işçi ise Eysim’de çalışma ortamındaki tozun çok fazla olduğunu belirtti. İşçi, Hakkı’nın işyerinde forklift kullandığını tozlu ortam nedeniyle kendisinin işten çıkarılmasını istediğini söyledi. İşçi, “Ancak o zaman Hakkı’yı çıkarmadılar. Daha sonra hastalığı ortaya çıkınca işten attılar yerine de eşini aldılar.” Dedi.

EYSİM PATRONUNUN “1 MAYIS EĞLENCESİ”NDE HAKKI DA VARDI!

İki yıl önce, 1 Mayıs’ta Eysim şirketi patronunun Kuşadası’nda bir otelde işçilere “işçi bayramı” diye eğlence yaptığında Hakkı’nın da orada olduğunu anlatan işçi, “ne yazık ki ciğerlerine  biriken toz yüzünden silikozis oldu ve iki yıldır da tedavi görüyordu. Dün hastaneye kaldırıldığını öğrendim. Gece saat 04.00 gibi de ölüm haberi geldi. Eysim işletmesi tozlu ortam bakımından Çine’deki diğer işletmelere göre tam bir facia” dedi. Geçtiğimiz günlerde henüz 1.5 yıllık bir işçi arkadaşının daha ciğerlerinde toz tespit edilmesi nedeniyle işten çıkarıldığını belirten eski Eysim işçisi, Çine de silikozis hastası olduktan sonra işten çıkarılan birçok işçinin olduğunu söyledi.

Hakkı Tosun’un cenazesi bugün doğduğu köy olan Kavşit’da toprağa verilecek.

 https://www.evrensel.net/haber/477259/silikozis-cinede-bir-isciyi-daha-yasamdan-kopardi?a=ptuu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...