12 Aralık 2012 Çarşamba

Bir fedainin itirafları - 2

  • Koza'nın Kozak'ta yaptıkları
  • Özer Akdemir
  • Koza Altın şirketinin Bergama Ovacık’taki tesislerinde 4 yıl üç ay özel koruma ve şoför olarak çalışan Ersan Var, şirketin Kozak Yaylası’ndaki madenleriyle ilgili de çok önemli iddialar ortaya attı. Kozak köylerinin muhtarlarını para ve değişik menfaatler karşılığı madenci şirketin yanına çektiklerini itiraf eden Var, karşı çıkanları ise tehdit ve güç kullanarak engellediklerini anlattı. İşte Var’ın itirafları ile Koza Şirketi’nin Kozak’ta yaptıkları:
    ORMAN KATLİAMI YAPTIK
    Kozak’ta kesilen ağacın haddi hesabı yok. Tohumluk ağaçlar kesildi. Binlerce canlının yaşamasının önü tıkandı. Biz orada 9-10 ay katliam yaptık. Katliamı da oranın köylüsünden paraya ihtiyacı olan köylülere yaptırdık. Normalde o ağaçları kesen insanların hepsinin hayvanları vardır ve oralarda hayvanlarını otlatmak için gezerler her gün. Çukuralan Köyü’nün muhtarı ve 5 azasının kaldırdıkları paranın haddi hesabı yok. Yevmiyelerini aldılar, araçlarını ve ağaç motorlarını, içindeki mazota kadar maden verdi. Ormana da bedelini ödedi, Koza Altın onlarında ağzına fermuar çekti. Kesilen ağaçları ster ster yapıp, bir muhtar 5 azaya bıraktı, hediye.
    DERE YATAKLARINI BİLE DEĞİŞTİRDİK
    Dere yataklarını bile değiştirdiler. Orada bir akarsu var, bende kayıtları da var. Çağlayan var mesela. Şu an gidelim avucumun içi gibi biliyorum oraları, yataklarını değiştirdiler.  Bakanlıktan mühendisler gelmişti maden akarsuların dengelerini bozuyor mu diye.
    KOZAK’TA AĞAÇLARI KURUTUYORLAR
    Madenin politikası Kozak’taki ağacın kuruması yönünde. O ağaçlar kuruyunca, köylü verim alamayınca onlara mahkum olacak. Ağaçları kendileri kurutuyor. Düşünebiliyor musunuz, altın çıkan yer Çukuralan, ağacın kuruduğu yer ayrı bir yer. Çamavlu köyünde bir maden buldular. Bunlar da aynı kişiler aslında ama bizimle ilgisi yok diyorlar. Ağaçları kurutup, insanların muhtaç olmasını bekleyerek o yerleri o insanlardan almak istiyorlar. İlaç atıldığına inanıyorum. Bunların bu gücünü ben biliyorum.
    TARİHİ MEZARLARI TAHRİP ETTİLER
    Çukurlan da tarihi bir yer vardı. İnanın çıkan mezarları anlatsam, izin verilecek şey değildi yani. Toplu mezarlar. Şimdi girsen bulamazsın. Kepçelerle yerle bir ettiler. Bir mağara var, yeryüzünden sondajı vuruyor 200 metre boşa gidiyor. 200 asır önceki adamlar bir maden yapmışlar 200-400 metre tünel kazmışlar, doğanın üstüne zarar vermemişler altını çıkarmışlar.

    BAŞBAKANA VERİLECEK DOSYAYI ELLERİNDEN ALDIM
    Kozaklı Yukarıbey Köyü’nden İlhan Çakır muhtar ve çevre platformu Başbakan geldiğinde (2009 Mart ayı olabilir) ona bir dosya vermek istedi. Hayri bey, “ne yapıp edip o dosyayı verdirme. Al elinden. Ne gerekiyorsa yap” dedi. Şu an fıstık fabrikasında müdür olan Hasan Hüseyin Ateş vardı, Ayvatlar Muhtarı. Kürsüye yaklaştığında ellerinde dosyayı görünce İlhan muhtarın ceketinden tutum. Dosyayı elinden kaptık. Boğazından itip, yumrukla yere düşürdüm. Bunların politikaları Bergama esnafına, gencine zarar verici. Devlet bunlara yandaş gözüyle baktığı halde, bunların en çok korktuğu şey dava. Bana dava gelmesin, nasıl yapıyorsan yap diyorlar.
    MUHTARLARA ‘DANIŞMANLIK’ ÜCRETİ VERİLİYOR
    O zamanlar, çevre platformunda da görev alan Hasan Hüseyin muhtar şu an fıstık fabrikasında görev alıyor. Neler aldığını, ne kadar aldığını siz tahmin edin. Aylık geliri 20 bini buluyordur. Madenin yanında saf tutan 8 muhtarın çalışmadan “danışmanlık” adı altında para aldığını köylüler söylüyor.
    YARIN: ‘Sadece para değil şahsiyetimi de kaybettim’.
    http://www.evrensel.net/news.php?id=43454 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...