20 Aralık 2012 Perşembe

Keçi çobanı Ahmet Karaçam altın tekelini dize getirdi



BAZEN BİR KİŞİNİN İNANCI İMKANSIZI BAŞARIR!
Özer AKDEMİR


İzmir’e 20 km uzaklıktaki Efemçukuru Altın Madeni’ne verilen deneme izni iptal edildi. Kanadalı altın şirketi Efemçukuru’lu çoban Ahmet Karaçam’ın direnişini kırıp madenin dibindeki bağını alamayınca sağlık koruma bandı oluşturamadı. Madene İzmir İl Özel İdaresi tarafından verilen deneme izninin iptali için EGEÇEP ve TMMOB’a bağlı bazı odaların açtığı davada mahkeme iznin iptaline gerekçe olarak madenin sağlık koruma bandı oluşturamamasını gösterdi. “Kaybettiğinde değil vazgeçtiğinde yenilirsin” demişti Arjantinli efsane devrimci Che Guevera. Ahmet Karaçam, arkasına tüm iktidar ve para gücünü alarak karşısına dikilen altıncılara karşı vazgeçmemişti. O, “Buralar benim ata toprağım ve çocuklarıma kalacak. Ölürüm de satmam!” demişti. Bu inancı ve direnciyle dev altın tekelini tek başına dize getirdi.

İZMİR’İN SU HAVZASINDA

Konuyla ilgili Elele Hareketi tarafından İzmir Tabip Odası’nda gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Dönem Sözcüsü Dr. Şeyma Gümüştüs, İzmir’in su havzasında bulunan Efemçukuru Köyünde işletilen altın madeni ile ilgili çok sayıda bilimsel ve hukuki itiraz olduğunu dile getirdi. Buna rağmen İzmir İl Özel idaresi tarafından 1 Haziran 2011 tarihinde verilen deneme izni ile madenin çalışmaya başladığını hatırlatan Gümüştüs, deneme izni süresinin dolmasının ardından da madene işyeri açma ve çalışma ruhsatı verildiğini aktardı.

30 GÜN İÇERİSİNDE MÜHÜRLENMELİ

Madene sağlık koruma bandı oluşturulmadan izin verildiği ile ilgili kurumlara defalarca başvuru yapmalarına rağmen bu kurumların üç maymunu oynadığını kaydeden Gümüştüs, madenin ruhsat sahasında bulunan Ahmet Karaçam’a ait taşınmazın sağlık koruma bandı sınırı içinde kaldığına dikkat çekti. İzmir 1. İdare Mahkemesi’nin bu duruma dikkat çekerek madene verilen iznin hukuka uygun olmadığına hükmettiğini belirten Gümüştüs, buna uyularak en geç 30 gün içinde madenin mühürlenmesi gerektiğini dile getirdi.

VALİYE VE BELEDİYE BAŞKANINA ÇAĞRI

Davanın avukatlarından Arif Ali Cangı da İzmir Valisi’ne ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na çağrıda bulunarak, kentin içme suyu havzasındaki bu madenin bir an önce kapatılması için harekete geçmelerini istedi. Basın toplantısına katılan İzmir İl Genel Meclisi CHP Grubu Başkanı Mahmut Esat Aslan, Efemçukuru ile ilgili hazırlanan bir raporun önümüzdeki günlerde meclisin gündemine geleceğini söyledi.

(İzmir/EVRENSEL)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...