19 Aralık 2012 Çarşamba

Haberlerimiz mahkemeye delil oldu


  • ALTINCILARIN YURTTAŞLARA SALDIRDIĞI DAVA GÖRÜLDÜ:
  • Özer Akdemir
  • 5 Haziran 2005'te Dünya Çevre Günü’nü Bergama Çamköy’de kutlamak isteyen yurttaşlara yönelik altın madeni çalışanlarının saldırısı ile ilgili dava önceki gün Bargam’da görüldü. Bergama Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada geçtiğimiz hafta gazetemizde “Bir fedai’nin itirafları” adıyla 4 gün boyunca yayımlanan yazı dizisi,  dosyaya delil olarak sunuldu. Olayların üzerinden 5 yıl geçtikten sonra ‘skandal’ olarak nitelenen bir şekilde açılan davanın 13. celsesinde davanın zaman aşımına gitmesinin neredeyse kesin olduğuna vurgu yapıldı.
    HUKUKSUZLUK DEŞİFRE OLDU
    Dikili, İzmir ve Bergama’dan yaşam savunucularının da izlediği duruşmada söz alan avukat Arif Ali Cangı, Koza Altın Şirketi Genel Müdür yardımcısı Hayrettin Öğüt’ün korumalığını yapan Ersan Var’ın gazetemizin 12-13-14-15 Aralık 2012 günlerindeki itiraflarını mahkemeye delil olarak sundu.  Bu itiraflarda, Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’nin ve dolayısıyla Hayrettin Öğüt’ün hukuka aykırı suç teşkil eden eylemlerinin anlatıldığını kaydeden Cangı, “Sayın mahkemenizin bu anlatımları dikkate almasını, gerekli görülürse adı geçen Ersan Var’ın tanık olarak dinlenmesini, hüküm kurulurken dikkate alınmasını talep ediyoruz” dedi. Duruşmaya katılan Bergama Çevre Platformu Dönem sözcüsü Erol Engel de söz alarak Ersan Var’ın açıklamalarının altıncı şirketin hukuk dışı yöntemlerle işini yürüttüğünü gösterdiğini ifade ederek, “2005 yılında bizlere saldırırlarken ne yapmışlarsa bugün de aynı yöntemleri uyguluyorlar. Kozak Yukarıbey Köyü muhtarı İlhan Çakır’ın elinden Başbakan’a verilecek dosyayı almaları bunun örneklerinden birisi” diye konuştu.  Koza Altın Şirketinin avukatları ise, gazetemizde yer alan haberlerin dava konusu olayla bir ilgisinin olmadığını ileri sürerek, haberlerin dosyaya konmasına karşı çıktılar. Altın şirketinin bu talebine itibar etmeyen Mahkeme Başkanı Hüseyin Çelebi, haberlerimizi dosyaya koyarken, davayı eksikliklerin tamamlanması için 11 Mart 2013 tarihine erteledi.
    MECLİS ÜYESİ DİSİPLİNE SEVKEDİLDİ
    Öte yandan yazı dizimizde para karşılığı altın madenine bilgi-belge verdiği, Dikili belediye Başkanı Osman Özgüven’in ceza almasına yol açan sürece bu şekilde etki ettiği ileri sürülen CHP İl Genel Meclisi üyesi Ali Demirel (Değnekçi Ali), önceki gün CHP ilçe yönetim kurulunda iddialarla ilgili soruları yanıtladı.
    İlçe Başkanı İsmail Hakkı Şener, iddiaları reddeden Demirel’le ilgili disiplin soruşturmasını parti il yönetimine, gazetemizde yer alan haberlerini de ekleyerek gönderdiklerini aktardı. CHP Dikili İlçe Yönetim Kurulu üyesi Evren Özgüven ise, “Böyle bir insanla aynı partide olmaktan utanç duyuyorum” diye konuştu.

    ALTINCININ İNTİKAMI
    Dünya Çevre Günü nedeniyle Çamköy’de yapılan etkinliği İzmir-Çanakkale Karayolunun Çamköy ayrımını kapatan KOZA Altın şirketi çalışanları, başlarında KOZA AŞ Genel Müdürü Hamdi Akın İpek olduğu halde ülkenin dört bir yanından gelen çevrecileri taş, çürük domates ve yumurta yağmuruna tutmuştu. Olaylardan 5 yıl sonra açılabilen davada altın çalışanlarının yanı sıra çevrecilerin de ‘sanık’ yapıldığı iddianamede, olayları yönetmekle suçlanan şirket patronu H. Akın İpek’in adı dahi geçmemişti. İpek, hukukçuların itirazları sonrasında sanık olarak ifade verirken, bu gelişmenin ardından davanın hukukçusu Av. Arif Ali Cangı’nın da davada ‘sanık’ yapılması ‘altıncı şirketin intikamı’ şeklinde yorumlanmıştı. (İzmir/EVRENSEL)
    http://www.evrensel.net/news.php?id=44058 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...