24 Aralık 2012 Pazartesi

Köylüler Kazdağları’a yürüdü

 
Kaz Dağları’nda yürütülen maden çalışması en sonunda köylüleri isyana sürükledi.  Bayramiç’e bağlı Karaköy köy kahvesine önünde toplanan köylüler, maden sahasına yürüdüler. Köylülere Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan ve Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da destek verdi.
Bayramiç’te Kazdağları bölgesinde yürütülen maden arama çalışmalarına köylüler, tepki gösterdi. Bayramiç’in Karaköy, Çırpılar, Çırpılar, Yeşilköy, Gedik ve Tongurlu köyleri köylüleri maden sahasına yürüdü. Yürüyüşe, CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Bayramiç Belediye Başkanı İsmail Sakin Tunçer ve Çevre Platformu Dönem sözcüsü Hicri Nalbant da katıldı. Karaköy köyünde köy kahvesine önünde toplanan kalabalık, daha sonra otobüs ve taksilerle sondaj çalışmalarının sürdürüldüğü Gedikdede bölgesine giderek, yapılan çalışmaları protesto etti.

“Hükümet bu ayıbı üstünden atamaz”
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, burada yaptığı konuşmada, Kazdağları bölgesindeki altın çalışmalarının hükümetin bir ayıbı olduğunu söyleyen Başkan Gökhan, “Bu toprakların bereketi, buranın oksijeni, buranın kendine özgü atmosferidir. Bu dağlar, kutsal dağlardır. Burada yapılacak en küçük hafriyat bile haramdır. Buralar size emanettir. Sizin emanetiniz altında biz de Çanakkale’de, Balıkesir’de, Çan’da buralardan gelen yer altı sularını içiyoruz. Çanakkale’nin markası olan ürünleri, peynirinden tutun domatesine kadar her şey ama her şey bu yörenin bu doğanın sayesindedir. Onun için biz de mücadele ediyoruz. Yoksa bizim altıncılarla, gümüşçülerle ne işimiz olabilir. Bu dağlar bizim değil sizin. Siz oturuyorsunuz. Ama buradan itibaren bu coğrafyanın tamamını etkileyen bir faaliyet oluyor. Dolayısıyla sonuna kadar mücadele edeceğiz, sizin de burada bulunmanız çok önemli. Lütfen üç kuruş için, geçici bir süreliğine çocuğunuzun işi için bu mücadeleden geri durmayın, duranları da ikaz edin. Geri gelmez, geri onulmaz bir hata yaparız. Buraları yaratamayız. Burada bu çiçeği, böceği, hayvanatı bir daha elde etme şansımız yok.  Doğayı biliyorsunuz, ellediğimiz zaman, doğa bizden intikamını alır. Dereleri kapatıyoruz seller basıyor. Siz bunları bizden daha iyi bilirsiniz. Bunun için buradaki mücadelenizde hep beraberiz, el eleyiz, yan yanayız. Bu emanet, bu Allahın emanetine, onların hainlerin diliyle konuşuyorum; Allahın emanetine hepimiz sahip çıkacağız. Buna kim evet diyorsa onu karşı çıkacağız. Bakın bu ayıbı bu hükümet ömrübillah üstünden atamayacak. Bakın yukarda jandarmalar var bunlar bizim askerlerimiz.  Bunlar sizi korumuyor, o madenciyi koruyor, haini koruyor, vatan hainini koruyor.  Bu şirketlerin hiçbiri yerli şirket değil, hepsi yabancı sermaye, oradaki askerler, bu toprakların evlatları. Yabancı sermayenin paralı elemanları değil, onları oraya dikenler utansın.  Dolayısıyla bu mücadeleyi sonuna kadar ne pahasına olursa olsun yapacağız” dedi.

Soydan, yine sert konuştu
Türkiye Büyük Millet Meclisi Çevre Komisyonu CHP Grubu sözcüsü ve Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, Kazdağları konusunda yine hükümete yüklendi. Soyddan, “Ben geçenlerde buraya gelmiştim, muhtar geldi dedi yine geldim, yarın sabah gel derseniz yine gelirim. Burada kalalım diyorsanız burada da kalırız, sonuna kadar hep birlikte.  Hiç kimse sizin önünüzde duramaz. Ne Tayyip Erdoğan durabilir ne de başkası durabilir. Hepimiz bu bölgede yaşıyoruz, buranın insanlarıyız. Siz burada yaşıyorsunuz, biz Çanakkale buradan gelen suyu içiyoruz. Ben de içiyoruz Bandırma’daki vatandaşımız da içiyor Ayvacık’taki vatandaşımız da içiyor. Burada bizim yetiştirdiğimiz ürünleri siz de yiyorsunuz, ben de yiyorum, İstanbul’daki Ankara’daki vatandaşımız da yiyor. Bu bölgede yetişen, elması, şeftalisi, kirazı, hayvanın eti, sütü, peyniri, ayrı bir lezzettir. İstanbul’da Ankara’da bu bölgenin ürünleri isteniyor,  domatesi aranıyor, peyniri aranıyor. Biz bunları yiyoruz ama siz buradan geçiminizi sağlıyorsunuz. Siz buradan çoluğunuzun çocuğunuzun geçimini sağlıyorsunuz. Siz evinizdeki ocağı ısıtıyorsanız, altına odun atıyorsanız, işte bunun için buralarda çalışıyorsunuz. Biz de sizin bu emeğinize saygı göstermek için, yardımcı olmak için buradayız. Buranın suyunu biz içiyoruz, bizden önceki insanlar da içiyordu, yarın da buraya bizden sonra gelecek insanların içmesi lazım. Bu dağlar, çocuklarımıza bırakmak için bize emanet verilmiştir. Bu emanete kimse ihanet edemez, hiç nankörlük edemez. Bu emanete Recep Tayyip Erdoğan da ihanet edemez. Eğer sen bu emanete ihanet ediyorsan, yarın biz gereğini yaparız. Hem seni indiririz, hem de bu madencileri buradan geldikleri yere kadar koştururuz. Bakın şimdi işin kolayını bulmuşlar bu sahtekar madenciler. Bir ara ağaçları kesiyorlardı. Sonra ‘aman’ dediler, ‘kimse görmesin, ağaçlar kesilirse daha çok insan tepki gösterir.’ Ne yapıyorlar şimdi arkadaşlar? Yakıyorlar, yakıyorlar. Bakın burası yandı. Söndürdüler mi? söndürmediler. Başka nerede yandı? Havran’da yandı. Ben gittim gördüm. Sanki kalemle çizilmiş gibi bir yangın çıktı orada. Tam da madencilerin çalıştığı bölgede yangın çıkmış. Yetkililer açıklama yapıyor, ‘sabotaj yoktur’ diye. Kim neyi açıklarsa açıklasın, biz gözümüzle gördük. Yetkililerin açıklaması bizim içimizdeki sabotaj şüphesini ortadan kaldırmaz. Biz birlik ve beraberlik içinde olduğumuz zaman, hem çocuklarımızın geleceğini koruyacağız, hem de bu dağları koruyacağız. Sonuna kadar sizin yanınızdayız. Haklı mücadelenize sonuna kadar destek vereceğiz” dedi.
Muhtar başbakana yalvardı
Karaköy Muhtarı Ramazan Çakır ise Başbakana seslendi. Muhtar Çakır, “Ben buradan Tayyip Erdoğan’a seslenmek istiyorum. Adeta yalvarmak istiyorum. Bizim dağlarımız zaten bir altın, her yer altın. Gelin bu dağları zayi etmeyelim, hep birlikte koruyalım. Bu memleketi altıncılara satmayalım. Zaten satılmış, hep birlikte bu memleketi koruyalım” dedi.  Daha sonra Bayramiç Belediye Başkanı İsmail Sakin Tuncer ve Çanakkale Çevre Platformu Dönem sözcüsü Hicri Nalbant da birer konuşma yaptılar.
http://www.canakkaledesin.com/?p=2562

“Altıncı filo Kazdağları’ndan defol”

Kazdağları’nda yürütülen sondaj çalışmaları nedeniyle ayaklanan Karaköy halkı eylemde bir araya gelerek altın arama çalışmalarını protesto etti. CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Bayramiç Belediye Başkanı İsmail Sakin Tunçer, Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, çevreciler, köylüler ve çok sayıda vatandaşın katıldığı eylemde Kazdağları’na sahip çıkıldı.
 
 
 
 
Kazdağları’nın Karaköy Köyü bölgesinde yürütülmekte olan maden arama çalışmaları yöre halkı tarafından protesto edildi. Derekolu bölgesinde bulunan çok sayıdaki köylerden gelen vatandaşlar, Karaköy Köyü’nde buluşup sondaj çalışmalarının sürdürüldüğü Gedikdede bölgesine giderek yapılan sondaj çalışmalarına tepki gösterdi. Eyleme Karaköy, Çırpılar, Yeşilköy, Gedik, Tongurlu ve diğer köyler ile Çanakkale Çevre Platformu üyeleri, CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Bayramiç Belediye Başkanı İsmail Sakin Tunçer, Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant ve çok sayıda vatandaş katıldı. Kar altında bulunan bölgede etkili olan soğuk hava katılımcıları durduramazken, çeşitli sloganlar atan kalabalık Kazdağları’ndaki altın arama çalışmalarının durması için tek yürek oldu. Altın arama çalışmalarına öfkeli olan köylüler, yaşadıkları bölgelere sahip çıkıp hep bir ağızdan; “Artık yeter, Altın arama çalışmaları dursun. Kazdağlarımız kurtulsun. Altın arama çalışmalarına hayır” dediler.
 
Gökhan; “Buralara elini süren kul hakkı yer”
Gedikdede bölgesinde katılımcılara bir konuşma yapan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; Kazdağları’na elini sürenin kul hakkı yediğine dikkat çekerek; “Buralar bir Allah yapısıdır. Kul tarafından böyle bir şeyin yaratılma imkanı yoktur. Buralara elini süren kul hakkı yer. Günah işler hainlik yapar. Çünkü; bu bereketli toprakların nedeni buranın oksijeni, buranın yer altı suları, buranın atmosferi, bu kutsal dağlardır. Bu nedenle buranın yapısını bozacak bir hafriyat dahi haramdır. Sizlerin emaneti altındaki toprakların yeraltından ve üstünden gelen sularla Çanakkale, Balıkesir ve bu bölgelerdeki ilçe ve köyler bu suları içmekte ve kullanmakta. Bizim ne altıncılarla, nerde gümüşçülerle ne işimiz olabilir. Bu Allahın emanetine hepimiz sahip çıkacağız. Sonuna kadar sizlerle beraber olacak, hep yanınızda duracağız” dedi.
 
Soydan; “Madenciler sondaj yaptıkları bölgelerdeki ağaçları ne yapıyorlar? Yakıyorlar”
Kazdağları’na hep birlikte sahip çıkılması gerektiğini kaydeden CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan ise; “Bu bölgelerden üretilen elmayı, Ezine Peynirini sizde yiyorsunuz, bende yiyorum, Ankara’daki de yiyor. Bu bölgenin elması, kirazı, şeftalisi, sütü ve peyniri ayrı bir lezzet. Şimdi bu madenciler sondaj yaptıkları bölgelerdeki ağaçları ne yapıyorlar? Yakıyorlar. Burada yangın çıktı. Madenciler söndürdü mü? Söndürmedi, sizler söndürdünüz. Başka nerede yandı? Havranda. Ben gittim gördüm. Sanki kalemle çizilmiş bölgede yangın çıktı. Sadece madencilerin çalışma yapacağı bölgede. Yetkililerin açıklaması ise herhangi bir sabotajın olmadığı yönünde” diye konuştu.
 
Tuncer, Kazdağları’na vurgu yaptı
Bayramiç Belediye Başkanı İsmail Sakin Tunçer ise Kazdağları’nın dünyada Alp Dağlarından sonra en fazla oksijen üreten dağları olduğunu, bununda sebebinin her mevsimde güneş görüp yeşilinin olmasında dolayı olduğunu dile getirerek; “Şimdi ise Alp Dağlarının oksijeni bozuldu. Sebebi; oradaki kirli sanayi bölgeyi kirlettiği için” dedi.
 
Nalbant; “Borcumuzu ödemek için buradayız”
Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant ise “Hepimizin bu dağlara borcumuz var. Borcumuzu ödemek içinde ne gerekiyorsa yapıyoruz. Bugün buradayız, daha öncede geldik. Bu madencilerin tükettiği elektriğin ve çalıştırdığı işçinin sigorta priminin yarısını devlet ödüyor” dedi.
 
Çakır; “Memleketi altıncılara satmayalım”
Karaköy Köyü Muhtarı Ramazan Çakır da şu şekilde konuştu: “Başbakanımıza ben buradan yalvarıyorum. Bu dağların heryanı altın. Bu dağları ziyan etmeyelim. Hep birlikte koruyalım, bu memleketi altıncılara satmayalım. Tek isteyim bu memleketi koruyalım.”
 
Yapılan konuşmaların ardından altın arama çalışmalarını sürdüren çok uluslu altın tekellerine seslenen köylüler de “Altıncı filo Kazdağları’ndan defol” diye slogan attı. Eylemin ardından katılımcılar olaysız bir şekilde bölgeden ayrıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...