11 Ocak 2014 Cumartesi

‘İÇDAŞ Cumhuriyeti balıkçı istemiyor!’




Özer AKDEMİR

Çanakkale Biga ve çevresinde demir çelik, termik santral, liman gibi birçok işletmesi bulunan İÇDAŞ şirketinin fizibilete desteği verdiği “Balık meralarının korunması ve yeni meralar oluşturulması” amacıyla yapıldığı söylenen yapay resif projesine, yöredeki balıkçılardan tepki geldi. Balıkçıların resif denilen beton blokların avlanma alanlarına döküldüğünü, bu bloklar yüzünden ağlarının yırtıldığını ve zarar gördüklerini ifade ettiler.

Geçtiğimiz yılın “en çevreci sanayi kuruluşu ödülü” dahil 13 ‘çevre ödülü’ alan İÇDAŞ’ın denizi, havayı ve toprağı kirletmesi bölgedeki balıkçıların çektiği görüntülerle belgelenmişti. Ayrıca bölgedeki balıkçılar ve köylüler Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Liman Başkanlığı ve Sahil Koruma Kurumlarına yazdıkları 10’a yakın dilekçede, İÇDAŞ’ın bölgeye yaydığı kirliliğe ilişkin gerekli önlemlerin alınmasını istemişti. Gazetemiz de bu görüntü ve şikayetleri 7 Ocak tarihinde “13 ödüllü çevre kirliliği” başlığıyla manşetine taşıyarak gündeme getirmişti. Balıkçılar şimdi de İÇDAŞ’ın döktüğü beton bloklar hakkında şikayette bulundu.

AVLAK SAHASINA BETON BLOKLAR

Kemer köyü balıkçılarından Yılmaz Çiftçiler geçtiğimiz günlerde Çanakkale Tarım Orman Hayvancılık İl Müdürlüğüne gönderdiği dilekçede İÇDAŞ Termik Santralinin köyün batısındaki balıkçılık avlak sahasına beton bloklar attığını belirterek; “Atılan bloklar resif olarak adlandırılmıştır. Fakat bu beton blokların avlak sahalarımıza ve liman içlerine hiçbir izin ve fizibilite yapmadan, Bakanlıktan ve Liman Başkanlığından gerekli izinlerin alınmadığı gözlemlenmiştir” dedi. Bölgede balıkçılar olarak av yasağı döneminde İÇDAŞ limanlarında ve etraflarında yaptıkları sonar taramalarında çok miktarda blok tespit ettiklerini belirten çiftçiler, bu çalışmaları sırasında İÇDAŞ’a ait römorkör ve palamar botlarıyla tacize uğradıklarını dile getirdi.

Çiftçiler, beton blokların koordinatlarını da belirttiği dilekçesinde şunları ifade etti: “Blokların bazıları avlak sahalarında kaldığından ağlarımıza zarar vermektedir. Yırtılan ağlarla balık tutamadığımız gibi maddi zarara uğramaktayız. Zaman zaman beton bloklar ağlarımızla su yüzeyine kadar çıksa da ağırlıkları yaklaşık bir ton ila iki ton civarında olduğundan ağlarımızı parçalayarak denize düşmektedir. İÇDAŞ AŞ’nin bölgemizde denize bıraktığı resif adı altındaki beton blokların gelişigüzel kütleler halinde (25-30’ar adet) ve geceleri bırakılması bizim gibi ağ balıkçılığı ile ekmeğini kazananlara bir tuzak olduğunu tahmin etmekteyiz.”

Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, hem Kaz Dağları hem de il genelindeki çevre sorunları ile ilgili yaptığı basın açıklamasında İÇDAŞ tesislerinin zehirleyici ve kirletici etkilerinin yörede şimdiden yaşandığına dikkat çekti. İÇDAŞ’ın ek tesisler ve bunlara bağlı yeni limanlar kurduğu bilgisini veren Nalbant, “Bölge kökten feda ediliyor. Tekrar ediyoruz bir şey yapmazsanız, Çanakkale kalorifer kazanına dönecektir” dedi.

BİZİ UZAKLAŞTIRMAK İSTİYORLAR


Bölgedeki balıkçılardan Erhan Çiftçi, İÇDAŞ tarafından avlanma sahalarına atılan beton blokların yaklaşık 250 - 300 kadar olduğunu tespit ettiklerini belirterek, “Şirket bizi alandan uzaklaştırmak istiyor. Bunların yarattığı kirliliğin en yakın tanığı biziz. Artık herkeste cep telefonu, kamera, fotoğraf makinesi var. Bu kirlilikleri çekip ilgili yerlere iletebiliyoruz. Bunun için bizi bu alandan uzaklaştırmaya çalışıyorlar. Ben geçen yıl şirketin şikayetleri nedeniyle 70-80 bin lira ceza ödedim. Bütün kurumlara baskı yapıyor şirket. Kimsenin ağzını bıçak açmıyor.” dedi.

BALIKÇI DİYE İŞÇİLERİNE İMZA ATTIRMIŞLAR

Çiftçi projenin İÇDAŞ tarafından hazırlandığını, yapımı için ise Güney Marmara Çevre Ajansına (GEMKA) başvurulduğunu söyledi. Geçtiğimiz günlerde Aksaz, Değirmencik ve Bekirli köylerinden balıkçılar tarafından hazırlandığı söylenen 300 imzalı dilekçe ile başvurulduğu haberi gazetelerde yer almıştı. Çiftçi bu 300 imzanın sadece 30 kadarının balıkçı olduğu, geri kalanını ise İÇDAŞ’ın işçileri tarafından atıldığı ileri sürdü.

Çiftçi, önceki gün Karabiga liman Başkanlığı eşliğinde Kıyı Emniyet Müdürlüğü dalgıçları tarafından beton blokların olduğu bölgede yapılan dalgıç incelemesinde bu blokların tespit edilerek kamera ile kayıtlarının alındığını aktararak; “Önümüzdeki günlerde İÇDAŞ A.Ş, liman müdürü, ilgili dalgıçlar ve bu betonları denize dökmede yardımcı olan diğer personel hakkında suç duyurusunda bulunulup akabinde dava açacağız” dedi. Çiftçi, kendini balıkçıymış gibi gösterip kişilerle ilgili de yasal yollara başvuracaklarını dile getirdi.

Yapay resifler, “Genellikle biyolojik özelliklerini kaybetmiş, erozyona uğramış, Türkiye’ de boğazlarda olduğu gibi blok gemi geçişlerinin yoğun olduğu yerlerde deniz yaşamını geliştirmek ve tedavi etmek için kurulmuş insan yapısı su altı yapıları” olarak tanımlanırken, Balıkçı Erhan Çiftçi, “Yapay resif zarar gören alanların onarımı, tedavisi için yapılıyor, oysa burada zararı İÇDAŞ veriyor ve GEMKA’ya, yani kamu kaynaklarıyla balıkçılara resif yapıyorum diyor” şeklinde konuştu.

BALIKÇILARI BİRBİRİNE DÜŞÜRÜYORLAR

Şirketin köylüyü bölmeye çalıştığını öne süren Çiftçi, “Resif ile küçük balıkçıyı yanına çekiyor, siz avlanacaksınız gırgırlar buraya giremeyecek diyorlar. Gırgırlar da sürekli İÇDAŞ kirliliğini kayıt altına alıp şikayet ediyor. İÇDAŞ da onları şikayet ediyor. Her gün karşılıklı bir savaş var. Balıkçıları uzaklaştırmak istiyorlar. Atılan beton bloklar 70-80 santim çamura gömülüyor. Birkaç yıl sonra tamamı çamur altında kalacak. Yani resif hikaye. İÇDAŞ Cumhuriyeti’nde balıkçı istenmiyor. Kimsenin kendilerine yakın takipte olmasın istiyorlar.

Herkesi susturmuş, konuşanlar artık konuşmuyor. Bir tek balıkçılar kalmıştı, onları da ikiye bölüyor resifle” dedi. Resiflerin denize çoktan atılmış olmasına rağmen proje için daha geçtiğimiz hafta başvuru yapılması iddiaları olayın bir başka hukuk dışı boyutunu oluşturuyor.
Eklenme Tarihi: 11 Ocak 2014
http://www.evrensel.net/haber/76096/icdas-cumhuriyeti-balikci-istemiyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...