7 Ocak 2014 Salı

Bornova’da Kübatopya söyleşisi



Özer Akdemir
Bornova Belediyesi Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Küba Fotoğrafları Sergisi ve Küba Söyleşisinde yıllardır emperyalist kuşatmaya direnen Küba’nın siyasal, sosyal, tarihsel özelliklerinin yanı sıra, ekolojisi ve kültürel yapısı konuşuldu. Uğur Mumcu Çok Amaçlı Salonunda Kübsatopya adı verilen fotoğraf sergisinde Ertuğrul Barka’nın gözünden 60 Küba fotoğrafı yer aldı. Serginin açılışını Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır yaptı. Konferans Salonunda gerçekleştirilen söyleşi öncesi 2011 Nisan Mayıs ayları arasında bir ay boyunca Küba’da bulunan Hayat Televizyonu Çepeçevre Yaşam Programı yapımcıları Ertuğrul Barka ile Özer Akdemir’in bir aylık Küba gezisinden izlenimlerin yer aldığı Çepeçevre Yaşam Programı seçkisi gösterimi gerçekleştirildi. 25 dakikalık programda Che Guevera’nın anıt mezarı, Küba Beysbol Ligi final maçı, Havana’da 1 Mayıs kutlamaları, Küba müziği ve dansından örneklerin yanı sıra, puro ve rom yapım ile ilgili ilginç görüntüler yer aldı.

Ne cennet ne cehennem

Söyleşide ilk olarak konuşan Barka, Küba tarihi ve tarihsel kişilikleri hakkında bilgiler verdikten sonra, Küba’nın sosyal yapısı, kültürel özellikleri ile ilgili görüşlerini aktardı. Kübayı “ne cennet ne cehennem dünya üzerinde bir ülke” olarak tanımlayan Barka, Küba devriminin kazanımlarının korunabilmesi için Küba’yı savunmanın önemine vurgu yaptı. Gazetemiz İzmir muhabiri Özer Akdemir, “özellikle fotoğraf sanatçıları için her köşesi bir cennet” olarak tanımladığı Küba’daki izlenimlerini aktarırken, kıt ekonomik olanaklara rağmen insanların genel olarak Türkiye’den daha mutlu bir yaşamının olduğunu gözlemlediğini belirtti. Son yıllarda Küba’da bazı hizmetlerin özelleştirilmesi politikasının yeni bir sermaye sınıfının ve doğal olarak kapitalizmin yeniden inşası sonucuna yol açabileceğine dikkat çeken Akdemir, mahallelere kadar örgütlenen “devrim Koruma Komiteleri”nin Küba devriminin kazanımlarını koruyacağına olan inancını dile getirdi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...