10 Ocak 2014 Cuma

Suç ortaklığı ayyuka çıktı - Birgün

‘Suç ortaklığı ayyuka çıktı’
OBEN ULU 

Koza Altın İşletmeleri A.Ş’nin, beş altın madeninden biri olan Dikili’nin Çukuralan Köyü’nde bulunan işletmesindeki faaliyetler, İzmir İl Özel İdaresi’nce “Çevre İzni veya Çevre İzin ve Lisans Belgesi” bulunmaması gerekçesiyle durduruldu. Altın madeninde
Maden ile ilgili gelişmeleri yakından takip eden EGEÇEP Yönetim Kurulu Üyesi Gazeteci-Yazar Özer Akdemir yaşananlar ile ilgili; “2,5-3 yıldır faaliyetlerini doğaya zarar vererek sürdüren madenin lisans belgesi olmaması nedeniyle durdurulması ‘cemaat-iktidar’ kavgası derinleşince mi akıllarına geliyor. Buradan da anlaşılacağı gibi ‘suç ortaklığı’ ayyuka çıkmıştır” dedi. Koza Altın Madeninin sahibi ise Cemaat’e yakınlığıyla bilinen Bugün Gazetesi, Bugün TV ve Kanaltürk’ün sahibi Akın İpek.

HALK SAĞLIĞI DEĞİL SİYASİ MENFAAT
Madenin siyanürle altın çıkarmasına karşı yıllardır mücadele veren ve bu konuda davalık da olan Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven ise yaşananları; “Cemaate yakınlığıyla tanınan Akın İpek’in, sahibi olduğu Koza Altın Şirketi’nin Dikili’deki Çukuralan Köyü İşletmesi 3 yıl belgesiz çalışmış ve burada yaşanan çevre tahribatına göz yumulmuş. O halde zamanlama Cemaat’ten intikam iddiasını doğru çıkartıyor. Ancak bu durdurma madenin siyanürle altın çıkararak halkın sağlığı ile oynadığı için 3 yıl önce olmalıydı. Yıllardır çevrede insanımızın, çocuklarımızın kanser riskine dikkat çekmeye çalışıyoruz, bu konuda mücadele ediyoruz. Ancak durdurma kararı halkın sağlığından yana değil, intikam uğruna siyasi olarak veriliyor diyebiliriz.
Burada çevreciler büyük mücadele verdiler. Davalar açıldı. Bilim insanları konferanslar verdi. Hatta en son buradaki tahribatı ve ağaç kıyımını görmek için alana giden TEMA onursal başkanı sayın Hayrettin Karaca maden çalışanları tarafından tartaklandığı gerekçesi ile yargıya başvurdu. Onlarca insan buranın yasal olmadığını ve çevreyi yok ettiğini, çocuklarımızın geleceğini kararttığını anlatmaya çalıştı. Ancak iktidar oralı bile olmadı. Şimdi madene kapatma geliyor. Yaşananları halkımızın sağduyusu ile değerlendireceğini umuyorum. Burada ki suç ortaklığı gözler önüne serilmiştir” dedi.

‘EKSİK DOKÜMAN YOK’
Koza Altın tarafından yapılan açıklamada ise; Çukuralan işletmesindeki faaliyetler İzmir İl Özel İdaresi’nce “Çevre İzni veya Çevre İzin ve Lisans Belgesi” bulunmaması gerekçesiyle durdurulduğu belirtildi. Açıklamada; “İdareden alınan yazıda da belirtildiği üzere  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nün 20.02.2013 tarih ve 2896 sayılı ve 20.02.2014 tarihine kadar geçerli olan geçici faaliyet belgesi mevcuttur. Çevre izin ve lisans belgesiyle ilgili olarak istenen tüm gerekli belge ve bilgiler zamanında ilgili kurumlara iletilmiştir. Kamu tarafından şirketimizden istenen ve zamanında tarafımızdan verilmeyen hiçbir eksik belge ve doküman bulunmamaktadır” denildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...