9 Ocak 2014 Perşembe

Yaşamı savunurken, ‘sanık’ oldu

Yaşamı savunurken, ‘sanık’ oldu

Özer AKDEMİR
İzmir
5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü Bergama Ovacık’ta kutlamak isteyen yaşam savunucularına yönelik Koza Altın Şirketi çalışanlarının taşlı sopalı saldırısı davasıyla, Avukat Arif Ali Cangı’ya açılan “Kara taşıtlarının geçişine engel olmak” davası tüm itirazlara rağmen birleştirildi. Böylece, yaşam savunucularına taş ve yumurtalarla saldıran madenciler ve patronları ile saldırıya uğrayan yaşam savunucuları ve avukatları da aynı davada ‘sanık’ oldu.
OLAĞANÜSTÜ YOLLARLA SANIK YAPILDIM
Davaya İzmir, Küçükkuyu, Ayvalık, Dikili ve Bergama’dan çok sayıda yurttaşın yanı sıra, HDP ve Yeşil ve Sol Gelecek Partisi yöneticileri de destek verdi. Cangı, sanık olarak yargılandığı duruşmada, 5 Haziran 2005 günü yaşananları bir kez daha anımsattı.
2005’te EGEÇEP tarafından Bergama-Çamköy’de düzenlenen Dünya Çevre Günü etkinliğine giderken ekolojistlerin Koza’nın turuncu kıyafetli militanları tarafından yumurtalı, taşlı saldırıya uğradıklarını belirten Cangı, madencilerin yolu trafiğe kapatıp kara yolundan geçen araçları taşladığını gösteren fotoğrafları mahkemeye delil olarak sundu. Kendisinin üç kişilik bir heyetle Bergama Kaymakamlığı ve Jandarma Komutanlığına giderek dilekçe verip güvenliğin sağlanmasını istediklerini aktaran Cangı, bu işlemleri avukat kimliğiyle yaptığını gösteren o gün tutulmuş tutanağı da mahkemeye iletti. Cangı, mahkemeden beraat kararı vermesini isterken, mahkeme heyeti savcının mütalaasına uyarak tanık taleplerini reddettiği gibi, madenci şirket avukatlarının talepleri doğrultusunda Cangı’nın davası ile saldırı davasının birleştirilmesine karar verdi.
SAVUNMA HAKKININ ENGELLENMESİNİ İSTEDİLER
Bu davanın ardından verilen kısa bir aradan sonra hem yaşam savunucularından hem altıncı şirket çalışanlarından 70’in üzerinde kişinin sanık olduğu saldırı davasına geçildi. Ufak tefek eksikliklerin kaldığı gözlemlenen davanın en ilginç yönü, aynı salonda 15 dakika önce verilen bir kararın hemen uygulanması talebi oldu. Şirket avukatları beklenildiği gibi yaşam savunucularının avukatı Arif Ali Cangı’nın biraz önce öbür davada ‘sanık’ olarak yargılandığını belirterek, bu davada avukatlık yapmasına izin verilmemesini istedi. Cangı ve avukatlarının önceki duruşmadaki kararın kendisinin avukatlık yapmasına engel olmadığı görüşleri üzerine mahkeme bu durumun bir dahaki celsede değerlendirileceğini belirterek, eksikliklerin tamamlanması için duruşmayı 24 Nisan 2014 tarihine erteledi. Duruşma çıkışı adliye önünde basına açıklama yapan Cangı, tüm baskı ve engellemelere rağmen yaşamı savunmaya devam edeceklerini söyledi.
Eklenme Tarihi: 09 Ocak 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...