8 Nisan 2015 Çarşamba

Altın madeni işçiyi de zehirliyor


Özer AKDEMİR
Koza Altın Şirketine ait Kayseri Himmetdede Altın Madeninde çalışan Kadir Deniz adlı işçi, kimyasal maddeler nedeniyle yüzünde yaralar oluştuğu gerekçesiyle işten çıkarıldığını iddia etti. Cevherin siyanürle ayrıştırıldığı liç alanında ölü kuşların fotoğrafları ile haberlerini yaptığımız maden, şimdi de çalışma koşulları nedeniyle rahatsızlanan bir işçiyi işten çıkardığı iddiaları ile gündemde.
ASİTLERLE UĞRAŞIYORDUK
Koza Altın Şirketi Himmetdede İşletmelerinde 17 Ocak 2014 tarihinde laborant olarak işe başlayan Mahmat kasabasından Kadir Deniz, uğraştıkları kimyasallar nedeniyle bir süre sonra cildinde sorunlar yaşamaya başlamış. Kızarıklıklar, kaşıntılar gibi sorunların hassas olan cildinin çalıştıkları asitlere tepki vermesinden kaynaklandığını düşünen Deniz, yaşadıklarını şöyle anlattı; "Gözümün altında, sağ tarafta yanık gibi, simsiyah bir leke oluştu. Laboratovurda toprak asitliyorduk. Hidroklorik asit, kostik, nitrik asit gibi kimyasal maddelerle  uğraşıyorduk. Çeker ocak dediğimiz bir ocak var ısıtma işlemi yapıyoruz. Asitleri toprağa karıştırıp 200-175 derece de çeker ocak dediğimiz yerde ısıtıyoruz.. Ve orda bir buharlaşma oluyor. Ne kadar fan çekse de ister istemez ona maruz kalıyorsunuz. Doktora gittim, çalıştığım yeri, koşulları anlattım. Bana o kimyasallardan uzak durmam gerektiğini söyledi o maddeden uzak durman gerek diye bir rapor yazdı. Ben de onu iş yerine vererek bölüm değişikliği istedim. Onlar da bana sahtekarlıkla rapor alıyorsun diyerek işten çıkardılar". Deniz'e Kayseri Özel Magnet Hastanesi'nden 28.02.2015 tarihinde verilen raporda ".... dermatit ön tanısıyla tedavisi planlanmıştır. ilgili maddelerle temasının önlenmesi önerilir" yazıyor.
ORTALIĞA SİYANÜR DÖKÜLÜYORDU
Çalışırken koruyucu malzeme olarak gözlük ve eldiven dışında bir şey kullanmadıklarını ileri süren Deniz, "Maske kullanmadık hiç. Zaten burayı kapatacak bir maskede yoktur. Siyanürle de uğraşıyorduk. Keton dediğimiz küçük tüpler var serçe parmağım kalınlığında bunun içindeki cevhere siyanür basıyorduk içindeki altın miktarını öğrenmek için. Onları yıkarken eline yüzüne sıçrıyordu. Ortalığa siyanür asit dökülüyordu" dedi. Deniz 15-20 gündür işte olmadığı için yüzündeki lekenin yavaş yavaş iyileştiğini söyledi. En çok asidik kostiğin olduğu kısımların, tesis ve laboratuvar denilen bölüm olduğunu aktaran Deniz, asiti bertaraf etmesi gereken kostik tankının bunu tam olarak yapamadan asiti dışarı verdiğini ileri sürerek, "Fanın bacasından etrafa püskürtüldü. Oradaki binalar zaten beyaz. Her tarafı simsiyah olduğunu gördük. Zeminin asitle simsiyah olduğunu bunu da yıkayıp tekrar toprağa verdiklerini de ispatlayabilirim. Oradan örnek alınsa analizde her şey ortaya çıkacaktır" diye konuştu.
TAZMİNATSIZ İŞTEN ÇIKARDILAR
Madenci şirketin kendi yandaşları dışında, ses çıkarana, itiraz edene hiç tahammül edemediğini söyleyen Deniz, "Beni de bölüm değişikliği istediğim için, 'çok konuşuyorsun, ön ayak oluyorsun' diye disiplin kurulan çağırdılar. Özür dilememi ve yaptığımdan pişman olmamı istediler. Benim söylediklerimi hiç dinlemiyorlardı. Martın 23 ünde çıkarıldığım söylediler. Hatta 15 gün ücretli iznim olduğu halde, sigortamı kesip çıkışımı verdiler. Beni arama zahmetine bile girmediler. Kendim arayıp öğrendim işten çıkarıldığımı. 14-15 ay çalıştığım tazminatımı bile yatırmadılar" dedi. Çalıştığı süre içerisinde 1.200-1.300 lira maaş aldığını söyleyen Deniz, "herkesin maaşı farklı ve kimse kimsenin maaşını sormayacak, söylemek suçtur dediler" diye konuştu. (Kayseri/EVRENSEL)

 Eklenme Tarihi: 08 Nisan 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...