6 Nisan 2015 Pazartesi

Önce kuşlar öldü, sıra?..


Özer AKDEMİR
Koza Altın Şirketi'nin Kayseri Himmetdede yakınlarındaki Altın madeninde çekilen fotoğraflar siyanürlü altın işletmeciliğinin nasıl bir bela olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Madenin siyanürle altının ayrıştırıldığı yığın liçi alanından çekildiği anlaşılan fotoğraflarda siyanürün toprağa ve canlılara olan öldürücü etkisi açıkça görülüyor. Fotoğraflarda yığın liçleri üzerinde ölü kuş cesetleri görülürken, madenden bir ay önce işten atılan bir işçi benzer hayvan ölümlerinin sıkça yaşandığını ileri sürdü.  
MADEN VAATLERİNİ YERİNE GETİRMEDİ
Altın madeninde 14 ay çalıştıktan sonra geçtiğimiz ay işine son verildiği söyleyen Okan Aydın adlı eski maden işçisi, madende benzer görüntülerin her zaman yaşandığını ileri sürdü. Koza Şirketi'nin Gümüşhane'deki madeninin kapatılmasının ardından burada çalışanların bir kısmının Himmetdede'deki madene gönderilmesinin sorun yarattığını aktaran Aydın, madenin izin almadan önce söz verdiği hiçbir şeyi yerine getirmediğini dile getirdi. Aydın, "Bölge halkına bir sürü vaatte bulundular. İstihdam, sosyal faaliyet, ekonomik durumla ilgili. Hiçbiri yerine getirmediler. Bunu sorduğumda da bir kumpasla beni işten çıkardılar" iddiasında bulundu. Aydın, maden çalışanlarının 1.050-1.100 lira arasında maaş aldıklarını, şoför ve teknik personelin maaşlarının 1300-1450 arasında değiştiğini söyledi. Aydın, "Gümüşhaneden gelenler 3.000 liraya yakın alıyorlardı. Otelde kalıyorlar ve bizim yaptığımız işlerin bazılarına tenezzül edip yapmıyorlardı. Bu sıkıntı yarattı. 300 kişinin olduğu bir toplantıda ben müdüre maaşlarla ilgili artışı sordum. Bunu bahane ederek 7 kişinin olduğu bir toplantıda beni aşağılamaya kalktı. Bu sözleri gururuma yediremeyip toplantıyı terk edince, 'hakaret etti' diye yazarak işime son verdiler" dedi.
SİYANÜRDEN ÖLEN HAYVANLARI GÖMÜYORLAR
Altın Madeninde son derece sağlıksız ve çevreye zararlı faaliyetler yapıldığını belirten Aydın, "O kuş ölümleri toprağa siyanürün verildiği yerden çekildi. Güvenlikçilerin devriye gezdiği yerler var, oralarda birçok kuşun ve hayvanın ölüsünün alınarak gömüldüğünü biliyorum. Tilki, kuş, tavşan ölümleri, birçok hayvan ölüyor siyanürden. Siyanür havuzuna koydukları 'kuş topları' dedikleri şey sadece havuza kuşların su içerek ölmesine engel olabiliyor. Oysa siyanürün toprağa verildiği yerde hiçbir önlem alınmıyor.
MADENDE YOĞUN BASKI VAR
Arkadaşlar da gerek bu tür taşkınları, gerekse hayvan ölümlerini ve madende yapılan usulsüzlükleri fotoğraflarla, videolarla çekti. Bunların yayınlanmaması için maden çok büyük baskı yapıyor. Arkadaşlarda işlerini kaybetme korkusuyla bunları açıklayamıyor" dedi.
Bu fotoğrafları Kayseri İl Çevre Müdürlüğüne, Başbakanlığa, Cumhurbaşkanlığına kadar ilettiğini söyleyen Aydın, "Kayseri İl Çevre Müdürü bana 'bunlar eski olabilir. Biz kontrol ettik bir şey yok. Belge getirin diyor. Bu fotoğraflardan daha iyi belge mi olur' dedim kendilerine.

Madende şu an çok sıkı bir baskı olduğunu belirten Aydın, "Zum yapabilen kameralarla bütün madeni denetliyorlar. Arkadaşlarımızın cep telefonuyla konuşması, fotoğraf çekmeleri her şey yasaklanmış durumda" diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)
Eklenme Tarihi: 06 Nisan 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...