20 Nisan 2015 Pazartesi

‘Nükleer santral geleceği karartmaktır’


İzmir Nükleer Karşıtı Platformu Çernobil faciasının yıl dönümü öncesi yaptığı basın toplantısıyla ülkedeki nükleer santral girişimlerine bir kez daha karşı çıktı.
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi'nde gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan NKP İzmir Yürütme Kurul üyesi ve Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay, 26 Nisan 1986 tarihinde meydana gelen Çernobil nükleer santral kazasının, insanlık tarihinin en büyük felaketlerinden biri olarak kabul edildiğine dikkat çekerek, aradan 29 yıl geçtikten sonra yaşanan Fukuşima santrali kazası ile nükleerin ölüm saçmaya devam ettiğinin görüldüğünü söyledi.
Nükleer santral için ileri sürülen enerji ihtiyacının bir kandırmaca olduğunu belirten Kınay, “Her fırsatta nükleer enerjinin ucuz olduğunu iddia eden nükleer savunucuları, inşaat ve işletme maliyetleri dışında, yakıt maliyetleri, henüz tam değeri belirlenemeyen söküm ve atık depolama maliyetlerinden bahsetme gereğinde bulunmuyor. Toplumsal maliyetleri bu kadar yüksek olan nükleer santrallerin işletme sırasında sera gazı çıkarmadığını iddia ederek bunu çevreci bir özellik olarak yoranlar ise çözülemeyen atık problemini ve yakıt üretim süreçlerinde meydana gelen çevresel etkileri görmezden gelmeye devam ediyor” dedi.
GAZİEMİR, KÖPRÜBAŞI, SÖKE
Kınay, “Nükleer santraller ile geleceğimizi karartmaya çalışanlar kentimizde Gaziemir’deki nükleer atıklara hâlâ çözüm bulmamıştır. Nükleer santrallerin tehlike yaratmayacağını savunanlar yanı başımızda Manisa Köprübaşı’da, Aydın Söke Kisir köyünde terk edilmiş uranyum madenlerinden yayılan yüksek radyasyona çözüm üretmemekte, o bölge halkı kanserle savaşırken, toprağımız suyumuz her gün daha çok kirlenmektedir” dedi.

Basın toplantısında konuşan Dokuz Eylül Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Enver Yaser Küçükgül, nükleer santral atıkları için yapılan bütün çalışmaların ulusal ve uluslararası mevzuata aykırı olduğunu, atık sorununun nükleer enerji kullanan dünyanın hiçbir ülkesinde çözülemediğini söyledi. Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Erhan İçöz de, Akkuyu yakınından geçen faylara dikkat çekerek nükleer santralin deprem riski altındaki bir bölgeye kurulduğunu kaydetti. EMO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Çınar, Türkiye’nin enerji fazlası olmasına rağmen hâlâ enerji üretimi için uğraştığının altını çizerek, nükleer santralde üretilen elektriği şirketin isterse Türkiye'ye bile satmak zorunda olmadığını söyledi. İzmir NKP 9 Mayıs’ta Gaziemir'de, Haziran ayında da Manisa Köprübaşı’da etkinlik yapacağı bilgisini verdi. (İzmir/EVRENSEL)
Eklenme Tarihi: 20 Nisan 2015
http://www.evrensel.net/haber/110808/nukleer-santral-gelecegi-karartmaktir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...