29 Nisan 2015 Çarşamba

Bozdağlar altıncıya geçit vermiyor

Bozdağların eteklerinde yapılmak istenen altın işletmeciliği bir kez daha yöre köylülerinin kararlı duruşuna çarptı, altıncı şirkete yine geçit vermedi. Köylülerin direnişine HDP İzmir 2. Bölge Milletvekili Adayları Berrin Esin Kaya ve Özer Akdemir de katılarak destek verdi. 
KÖYLÜLER YOLU TIKADI
Altıncı şirket tarafından mart ayında Ödemiş’te gerçekleştirilmek istenen ÇED toplantısının halkın tepkisi sonrası yapılamamasının ardından şirket bu sefer Ödemiş’e 7 kilometre uzaklıktaki Dolaylar köyünde ÇED toplantısı yapmak istedi. Dolaylar, Mursallı, Günlüce ve Çamyayla köylerini içine alan geniş bir bölgede yapılmak istenen altın işletmeciliği bu köylüleri ve Ödemiş’te 2011 yılında kurulan Küçük Menderes Havzası Tarih ve Doğa Katliamına Hayır Platformunun (HAVZA-PLAT) üyelerini harekete geçirdi.
Sabah saatlerinden itibaren köyün girişine toplanan köylüler ve platform temsilcileri ellerinde pankart ve dövizlerle altın madeni istemediklerini dile getirdi. Köylüler ÇED toplantısının yapılacağı saat olan 14.00’te köy girişindeki yolda toplandı. Köylülerden Ayşe Seferli, “Biz altın madenini istemiyoruz. Ölüme kadar savaşacağız. Benim 2 tane oğlum var evlenecek daha. Ben onların geleceğini görmek istiyorum. 76 yaşındaki Şükran Sarı “Neyleyim altın madenini ben. Toprağın altında dursun. Biz maden gelirse nereye gideceğiz” dedi. Ödemiş Belediye Başkanının köyde ÇED toplantısının yapılması planlanan meydanda kazı çalışması yaptırması köylülere dolaylı destek vermek olarak yorumlandı. Köylülerin kararlı duruşu ve belediyenin meydan çalışması nedeniyle ÇED toplantısını yönetmesi gereken Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri köye gelmedi, ÇED toplantısının yapılamadığı tutanak altına alındı.
HDP ADAYLARI KÖYLÜLERLE
Köylülerin eylemine HDP İzmir 2. Bölge Milletvekili Adayları Berrin Esin Kaya ve Özer Akdemir’le birlikte HDP Ödemiş İlçe Örgütü üyeleri de destek verdi. Bu sırada CHP Milletvekili adayları ile birlikte seçim aracının anonslarla birlikte gelmesine bazı köylüler ve HDP’liler  tepki gösterdi. “Burada köylülerin eylemine destek için geliyoruz. Seçim çalışmasının zamanı değil” diyen HDP’liler ve Platform üyelerinin tepkileri sonrası seçim aracı eylem alanından uzaklaştırıldı. HDP milletvekili adayları köylülerle sohbet ederek,  altın işletmeciliği nedeniyle Bergama, Kışladağ ve ülkenin dört bir yanında yaşanan doğa kıyımlarını anlattı. Ekoloji mücadelesi içinde yıllardır çalışma yürüten HDP adayları köylünün, yöre halkının kararlı duruşu sürdüğü müddetçe altın madencilerinin bu dağlara gelemeyecekleri, ülkenin diğer yerlerindeki yaşam savunusu mücadelelerinden örnekler vererek aktardı. Köylülerin, HDP’lilere sıcak yaklaşımı, “Bizler kardeşiz, kimse bunu bozamayacak” sözleri yörede yıllardır yaratılmak istenen ön yargıların kırıldığının da ipuçlarını veriyordu. (İzmir/EVRENSEL)
 Eklenme Tarihi: 29 Nisan 2015 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...