10 Kasım 2021 Çarşamba

4 köyün dört yanı madenle sarıldı

 





Örencik, Dağardı, Kavaklı, Evciler köylerinde yapılmak istenen siyanürle altın işletmeciliği köylülerde tedirginlik yarattı.

 

Özer AKDEMİR
İzmir

Kütahya’nın Tavşanlı ve Simav ilçeleri arasında işletilmek istenen altın madeni yöre halkını tedirgin ediyor. Siyanürle kullanılacak altın madeninin köylere çok yakın olduğu ve geçim kapıları olan tarım ve hayvancılığı yok edeceği endişesini dile getiren köylüleri susuzluk korkusu da sarmış.

CUMHURBAŞKANI, ALTIN MADENİ İÇİN ACELE KAMULAŞTIRMA KARARI ÇIKARDI

Geçtiğimiz ekim ayının 28’inde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararında Kütahya’nın Simav ve Tavşanlı ilçelerine bağlı köylerdeki birçok arazinin Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırıldığı duyuruldu. Kamulaştırılan bu taşınmazlar Tavşanlı ve Simav ilçelerinin Örencik, Dağardı, Kavaklı, Evciler köyleri yakınlarında Zenit Madencilik tarafından işletilmek istenen altın madenine tahsis edilecek. Köylüler iki yılı aşkın süredir bölgede altın madenciliği için hazırlık çalışmalarını sürdüren şirkete Cumhurbaşkanlığı kararıyla destek verilmesine tepki gösterdiler.


"MADEN KÖYÜN DÖRT TARAFINI SARACAK"

Altın madenine karşı mücadele için kurulan Örencik Eğrigöz Dağı Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği Başkanı Uğur Korkunç, Zenit Madencilik’in açmayı düşündüğü açık maden ocağının 2 bin 185.25 hektarlık ruhsat alanının 668.85 hektarlık kısmında; altın-gümüş madeni açık ocak işletmesi kapasite artırımı ve yığın liçi yapımının planlandığını dile getirdi. Patlatmalı açık ocak yöntemiyle yapılacak madenin bölgedeki 40 köyün içme suyunun bulunduğu bir alanda olduğunu belirterek, “Madenin büyük rezervli olan alanı köye kuş uçumu 150 ila 200 metre mesafede. Köylülerin ise tarım arazilerinin ve hayvancılık faaliyetlerini yaptıkları alanın çoğunluğu maden bölgesinde yer alıyor. Açılacak olan tesis ile beraber köyün etrafı tamamen çevrelenecek ve insanlara tarım, hayvancılık ve yaşam alanı kısıtlaması getirilecektir. Köylüler ‘Arazim ve hayvancılık yapacak olduğum yerler elimden alındıktan sonra, sadece dört duvar evimi mi bekleyeceğim?’ diyorlar. Doğal olarak tarım alanlarım yok olunca bu ablukada nasıl yaşam sürerim diye düşünmeye başladılar” dedi.

 

Fotoğraflar: Örencik Eğrigöz Dağı Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği

40 KÖY SUYUNU BURADAN ALIYOR

Madenin açılmak istendiği Eğrigöz Dağı’ndan 40 üzeri köye su dağıtımı yapıldığını ifade eden Korkunç; “Maden ocağının açılması demek yeraltı ve yer üstü su kaynaklarının yok olması ve dağıtımı sağlanan bu köylerin su sıkıntısı çekmesine yol açacak. Altın madeninin sadece bizim bölgemize değil Susurluk havzası, Manyas Kuş Cenneti hatta Bursa ve ilçelerini de olumsuz yönde etkisi olacağını düşünüyoruz” dedi.

 

Fotoğraflar: Örencik Eğrigöz Dağı Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği

ŞİRKETİN TEHDİTLE ARAZİLERİ TOPLADIĞI İDDİASI

Köylüler madene karşı hukuki yollardan haklarını aramaya çalıştıklarını belirten Örencik Eğrigöz Dağı Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği Başkanı Uğur Korkunç, “Buna karşı şirket, sürekli olarak halkı korkutarak ve kamulaştırma ile tehdit ederek çoğu kişinin tarlasını elinden aldı” diye konuştu. Şirketin ÇED başvuru dosyasında bölgede 2 bin 143 ağacın kesileceğinin yazdığını belirten Korkunç, bu sayının çok daha fazla olacağını söyledi.

Korkunç, karaçam, meşe, kara ardıç, kızıl ardıç, çitlembik, yabani kavak, murt, ıhlamur, kızılçam, pıynar gibi ağaçların bulunduğu ormanların yöre halkının önemli geçim kaynaklarından olduğunu söyledi. Örencik ve civar köylerinde yetiştirilmekte olan büyükbaş hayvan sayısının 3 ila 5 bin arasında olduğunu ifade eden Korkunç, madenciliğin hayvancılığa da çok olumsuz etkileri olacağı görüşünde. Bölgenin turizm olarak da önemli bir potansiyeli olduğunu ifade eden Korkunç, Simav ilçe merkezine 65 km mesafede bulunan Kocain ve İnçal Mağaralarının on milyon yıllık olduğunu ayrıca Eğrigöz Dağı’nda 2 bin 72 metre yükseklikte yer alan doğal krater gölünün de sığ suyu ile tam bir doğa harikası olduğunu söyledi.

 

Fotoğraflar: Örencik Eğrigöz Dağı Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği

MADEN, KONUTLARA 250 METRE YAKINLIKTA

Zenit Madencilik Sanayi Ve Ticaret AŞ adlı şirket 2010 Yılında Proje-A İnşaat Ltd. Şti. ile Galata Madencilik Ltd. Şti. firmalarının ortaklığı ile kuruldu. Sındırgı-Kızıltepe’de 2017 yılında altın işletmeciliği yapmaya başlayan şirket şimdi de Kütahya Tavşanlı-Simav ilçeleri arasında altın madeni işletmek istiyor. Siyanür kullanılarak yığın liçi yöntemiyle işletilmek istenen altın madenine 1450 metre mesafede Örencik, 1000 metre uzaklıkta Avcılar ve 2 bin 690 metre uzaklıkta Kavaklı köyleri bulunuyor. Ocak alanı Örencik köyündeki konutlara 250 metre kadar yakınlıkta. Maden işletmesinin 2010 yılında “ÇED gerekli değildir” kararı bulunuyor. Altın-gümüş maden ocağının 668.85 hektarlık ÇED alanında toplam 6 yıllık üretim planlanıyor. Maden alanının büyük bölümü tarla ve ormanlardan oluşuyor. Maden işletmesi sürecinde dinamit ve ANFO kullanılarak ayda 16 patlatma yapılacak. Maden alanının 1. derece deprem bölgesinde olduğunu da ekleyelim.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...