21 Kasım 2021 Pazar

Kartal Dağı'nda mermer ocağının ÇED süreci iptal edildi

 


İzmir Tire'de bulunan Kartal Dağı'nda işletilmek istenen mermer ocağının ÇED süreci, bakanlık tarafından iptal edildi. Kartal Dağı Koruma Platformu Sözcüsü Zeynel Aydın

"Sevinmek için erken" dedi.

 Fotoğraf: Zeynel Aydın

Özer AKDEMİR

İzmir'in Tire ilçesi Büyükkale ve Küçükkale köyleri yakınındaki Kartal Dağı'nda işletilmek istenen mermer ocağının ÇED süreci Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından "Zeytincilik Yasası" gerekçe gösterilerek iptal edildi. Kartal Dağı Koruma Platformu Sözcüsü Zeynel Aydın ise kararı temkinli bir mutlulukla karşıladıklarını belirterek "Her ne karar çıkarsa çıksın biz dağın bekçisiyiz" dedi.

FİRMANIN AYNI YERDE İKİNCİ BİR ÇED DOSYASI VAR

Konuyla ilgili görüştüğümüz Zeynel Aydın, ÇED iptal haberine sevinmekle birlikte temkinli yaklaştıklarını belirtti. Kararın henüz e-CED duyuru sitesinde yayınlanmadığını aktaran Aydın, "Firmanın aynı ruhsat sahasında 05.10.2021 tarihinde başlattığı bir ikinci ÇED başvuru dosyası daha var ve onun üzerinden süreç devam ediyor. Proje revizyonu ile yeniden karşımıza çıkmaları olası. Sahayı küçülterek zeytinlik alanlar ile aradaki mesafeyi uzatmak ve yasal sınıra sığdırmak isteyebilirler" dedi.

"ZAFER İLAN ETMEK İÇİN HENÜZ ERKEN"

 Halkın direniş gücünü zayıflatmak ve bu zamana kadar kazanılmış birlik beraberliğin yeniden sağlanması sürecinde arkadan dolanacak bir hamle yapabileceklerini dile getiren Aydın şöyle konuştu:

"O yüzden ben hâlâ temkinli olmak ve uyanık durmaktan yanayım. Bu kadar kolay vazgeçeceklerini sanmıyorum. Bu zamana kadar öngörülerimizde hep haklı çıktık ama umarım bu kez yanılıyorumdur... Bu dağda ilan edilmiş ve elde edilmiş bir ruhsat var ve onun iptali gerçekleşmeden zafer ilan etmek bana göre erken".

"BİZ DE VAZGEÇMEYECEĞİZ!"

Avukatlarının Maden İşleri Daire Başkanlığına maden sahası ruhsatının iptal edilmesi için başvuru yaptıklarını belirten Aydın, oradan gelecek cevabın mücadeleyi şekillendireceğini söyledi.

 Aydın, "Yani şu an sadece zafere gidecek yolda bir cephe kazandık ve elimiz kuvvetlendi. Deneyim edindik. Erken zafer naraları atılmasın, çok sıkıntılı süreçlerden geldik buraya ve kazandıklarımızdan kolay kolay biz de vazgeçmeyeceğiz. Arkadaşlarımız hukukçularımızla birlikte konu  üzerinde ayrıntılı bir muhakeme yapıyorlar, her kim ne derse desin, hangi karar açıklanırsa açıklansın biz hâlâ dağın bekçisiyiz" dedi.

"DAHA GEÇEN HAFTA YENİ KÜLTÜR VARLIKLARI BULUNDU"

Geçtiğimiz hafta içinde bile müze görevlileri tarafından dağın içinde farklı bölgelerde yeni kültür varlıklarının tespitinin yapıldığını ifade eden Aydın, "Biz bu dağın doğal dokusu, bitki örtüsü korunsun, bunu talan edecek ve bu dokuya zarar verecek her türlü girişim engellensin, dağ bir bütün halinde ele alınsın, Ekolojik SİT, Doğal SİT adı her ne olursa olsun korumalı alan olarak ilan edilsin istiyoruz.... Biz bu dağa zarar verecek olanları değil bilim insanlarının, tarihçilerin, arkeologların, öğrencilerin ve çocukların gelmesini istiyor ve davet ediyoruz" diye konuştu.

https://www.evrensel.net/haber/448350/kartal-daginda-mermer-ocaginin-ced-sureci-iptal-edildi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...